Nyheter

Kommunerevisjon IKS bør deles og fusjonere med revisjonsselskapene i henholdsvis Innlandet og Viken, mener Reidar Schlytter, medlem – og tidligere leder – av representantskapet. Foto: Magnus K. Bjørke
Kommunerevisjon IKS bør deles og fusjonere med revisjonsselskapene i henholdsvis Innlandet og Viken, mener Reidar Schlytter, medlem – og tidligere leder – av representantskapet. Foto: Magnus K. Bjørke

Revisjon i krise må ha hjelp til årsoppgjøret

Kommunerevisjonen for Valdres og Hallingdal er nede for telling etter at fem av sju ansatte har sagt opp. Det kan gå mot avvikling.

Publisert Sist oppdatert

– Det viktigste på kort sikt er å sørge for at vi får revidert årsregnskapene til kommunene og de interkommunale selskapene på en skikkelig måte. Det vil være veldig tungt for kommunene å starte arbeidet med nytt budsjett før fjorårets regnskap er ferdig, sier nyvalgt leder for selskapets representantskap Odd Erik Holden til Kommunal Rapport.

Holden er ordfører (Sp) i Øystre Slidre og ble på ekstraordinært representantskapsmøte 7. januar valgt som ny leder av representantskapet etter Reidar Schlytter (Ap) fra Sør-Aurdal.

På møtet ble det også valgt nytt styre for Kommunerevisjon IKS, som eies av ti kommuner i Valdres og Hallingdal. 

– Du tror kanskje det er drømmejobben? Det blir rydding, sier den nye lederen av representantskapet.

Han forteller at all selskapets kapasitet nå brukes på regnskapsrevisjon, og at de i dagens situasjon ikke kan påta seg nye forvaltningsrevisjoner.

– Derfor er det veldig viktig å få en langsiktig løsning, slik at kontrollutvalgene kan få bistand til forvaltningsrevisjoner, fortsetter han.

Langvarig uro

Det har vært mye uro rundt selskapet de siste årene. Etter mye kritikk, blant annet omtalt i Kommunal Rapport, valgte to eierkommuner i 2017 å melde seg ut av selskapet. Daværende styreleder trakk seg like etterpå, og mangeårig revisjonssjef Åge Sandsengen sa opp i 2018 for å bli økonomisjef i Nord-Aurdal. I fjor ble Didrik Hjort ansatt som ny daglig leder. I løpet av det siste halvåret har fem ansatte sagt opp sine stillinger.

Både Holden og tidligere representantskapsleder Reidar Schlytter mener det er sammensatte årsaker til ansatteflukten. Ifølge Schlytter har alle gått til nye jobber i distriktet, blant annet i banker og kommuner. To nye er ansatt og under opplæring. Selskapet må likevel innhente bistand til årsoppgjøret fra andre revisjonsselskaper og enkeltpersoner.

– Dette kom litt bardus på meg. På representantskapsmøtet i november fikk vi høre at to hadde sagt opp og at stillingene var utlyst. Det ble ikke gitt uttrykk for bekymring, sier ordfører Vidar Eltun (Ap) i Vang, som er medlem av representantskapet.

Kan bli oppløst

Representantskapsmøtet tirsdag ble holdt bak lukkede dører. Etterpå ble det sendt ut en pressemelding der det står at «representantskapet anerkjenner at Kommunerevisjon IKS har utfordringer etter fem oppsigelser i annet halvår 2019. Daglig leder og styret tar ansvar for at revisjonsoppgaver for 2019 blir gjennomført.»

Videre framgår det at eierne har nedsatt en arbeidsgruppe, ledet av Holden, som skal finne en langsiktig løsning for revisjonstjenester i Hallingdal og Valdres. Arbeidsgruppa skal legge fram et forslag til representantskapsmøtet i mai. «Representantskapet er opptatt av at en fremdeles har kompetanse og fagstillinger innen revisjon lokalt i våre dalfører», fastslås det.

Selskapet har i dag hovedkontor på Fagernes og avdelingskontor på Gol.

Et alternativ som vurderes, er å dele revisjonen i to, slik at revisjonen av Valdres-kommunene overføres til Innlandet revisjon IKS, mens revisjonen av Hallingdal-kommunene overføres til Viken kommunerevisjon IKS (tidligere Buskerud kommunerevisjon IKS). 

Ifølge Schlytter er det allerede avholdt møter med disse revisjonsselskapene om dette.

– Hvis vi får en fusjon med revisjonsselskapene for Innlandet og Viken, vil det fortsatt være mulig å opprettholde kontorer på Fagernes og Gol, mener han.

– Mistet troen på selskapet

Holden bekrefter at dette er en av løsningen de vil vurdere. Men han ser det også som sin oppgave å finne ut om det er mulig å videreføre Kommunerevisjonen som eget selskap. 

– I representantskapet er det noen som gjerne vil beholde selskapet samlet. Men det er et kjempehøyt fjell, Golsfjellet, som skiller våre to dalfører. Det kan derfor være naturlig med en deling. Det vil sikkert også komme opp spørsmål om kommunene vil benytte privat revisjon. Men dette tror jeg er minst aktuelt, sier han.

Daglig leder Didrik Hjort i Kommunerevisjon IKS oppgir flere ulike årsaker til at så mange av hans medarbeidere har valgt å slutte.

– En grunn er manglende tro på selskapet etter at to eierkommuner våren 2019 bekreftet at de ville tre ut av selskapet. Og etter at noen hadde sagt opp, fikk vi en snøballeffekt. For de gjenværende revisorene ble det lite fristende å gjennomføre revisjon av en mengde årsoppgjør med personellmangel. 

Selskapet har vist seg å være dobbelt sårbart, både for oppsigelser fra eierkommuner og fra ansatte, sier han til Kommunal Rapport.

Lønn og ledelse

Revisjonssjefen påpeker at de som har sagt opp er attraktive på arbeidsmarkedet og har fått seg nye, gode jobber. Han har også inntrykk av at flere var skuffet over lønnsoppgjøret i fjor høst, som ble gjennomført av styrets lønnsutvalg. 

– Lønnspåslagene innfridde ikke forventningene ansatte hadde til kompensasjon for oppdragsansvar. Min lønn skulle dessuten fastsettes etter prøvetiden, og det ble vel for stor avstand mellom meg og de andre, sier Hjort.

Han underslår heller ikke at han har fått reaksjoner på sin ledelse av selskapet.

– Jeg har mitt faglige ståsted innen forvaltningsrevisjon, og står litt på siden av regnskapsrevisjon, som utgjør to tredeler av driften. Jeg har også fått høre at mine administrative rutiner ikke er gode nok. Det har tatt litt tid å sette seg inn i dem.

Hjort forteller at han, da han ble tilsatt, bosatte han seg på Gol i den hensikt å knytte Hallingdals-kommunene nærmere til selskapet. Han har jobbet annenhver dag på revisjonens kontorer i Fagernes og Gol. 

– De ansatte kan dermed ha opplevd at jeg har hatt lav tilstedeværelse, sier han.

Hvorvidt Kommunerevisjon IKS er levedyktig som eget selskap, overlater han til representantskapet å vurdere.

– Men med 6,3 årsverk er vi det tredje minste av totalt 33 interkommunale revisjonsselskaper i landet, påpeker han.

Artikkelen er oppdatert med uttalelser fra revisjonssjef Didrik Hjort etter publisering.

Powered by Labrador CMS