Nyheter

Ordfører Jan Olsen (SV) i Nordkapp hyrer inn KS-Konsulent for å løse samarbeidsproblemene mellom politikerne og administrasjonen. Foto: Thomas Frigård
Ordfører Jan Olsen (SV) i Nordkapp hyrer inn KS-Konsulent for å løse samarbeidsproblemene mellom politikerne og administrasjonen. Foto: Thomas Frigård

Samarbeidskrise i Nordkapp – ber om hjelp fra KS

Samarbeidet mellom politisk ledelse og administrasjonen i Nordkapp oppleves som så problematisk at det går ut over tjenesteproduksjonen. Nå ber kommunen om hjelp.

Publisert Sist oppdatert

– Vi ser at forholdet mellom politikere og administrasjonen er utfordrende, og slik har det vært i lang tid. Dette må vi gjøre noe med, og derfor ber vi om hjelp fra KS-Konsulent, sier ordfører Jan Olsen (SV) i Nordkapp.

Bekymret for svekket tillit

På grunn av samarbeidsproblemer vedtok kommunestyret i forrige uke at rådmann Raymond Robertsen fratrer sin stilling med umiddelbar virkning.

Robertsen var den åttende rådmannen i Nordkapp på 13 år. Etter innstilling fra ordføreren, vedtok formannskapet denne uka å be KS-Konsulent om hjelp for å bedre forholdet mellom politikerne og administrasjonen.

«Det oppleves at samarbeidet med politisk og administrativt ikke fungerer slik man ønsker. Det er også bekymring for at innbyggernes tillit til kommunen svekkes», skriver ordføreren i en pressemelding.

Assisterende takket nei

Kommunen har satt i gang en prosess for å finne en ny rådmann, og enn så lenge har de ikke klart å konstituere en ny. Assisterende rådmann Børge Grønlund har takket nei til å bli konstituert, og kommunen står for øyeblikket uten en administrativ leder.

– Jeg har ingen kommentar til dette. Jeg viser til uttalelser fra ordføreren, sier assisterende rådmann Børge Grønlund.

Ordfører Olsen gir en forklaring på hvorfor Grønlund takket nei til å bli konstituert.

– Grønlund har blitt forespurt, men ut ifra kapasitetshensyn, har han takket nei. Vi jobber nå med å finne en ny rådmann, sier Olsen.

Tar nå grep

Kommunal Rapport har tidligere omtalt ulike konflikter i Nordkapp, blant annet ordførerens varsel til rådmannen i desember i fjor angående det ordføreren mente var respektløs oppførsel fra en virksomhetsleder som også er kommunestyrepolitiker. Rådmannen valgte ikke å forfølge saken.

Kommunen har tidligere mottatt flere varsler om at det hersker en fryktkultur i kommunen, og innholdet i en arbeidsmiljøundersøkelse har blitt holdt hemmelig.

– Samarbeidsproblematikken er ikke noe som har oppstått nå etter at vi tok over. Det er en situasjon som har vart lenge. Vi ønsker nå å ta grep, sier Olsen.

Går ut over tjenestene

KS-Konsulent har satt opp en skisse for hvordan de kan hjelpe kommunen, og her vises det til at kommunen mener at samarbeidsproblemene går ut over kommunens tjenesteproduksjon:

«Det er stor bevissthet om at dette har en rekke negative konsekvenser for kommunen og at det reduserer kommunens evne til å oppfylle sitt samfunnsansvar».

KS-Konsulent vil starte en prosess for å skape et så godt samspill som mulig mellom politisk og administrativt nivå. Det vises til at situasjonen påvirker de ansatte og deres arbeidsmiljø, og at administrasjonen vil innkalle de hovedtillitsvalgte og hovedverneombud for å drøfte prosessen videre.

KS-Konsulent ser for seg en kartleggingsprosess, og at man deretter oppsummerer alle samtaler med vekt på hovedfunn og mønstre. Til slutt skal det utarbeides et tiltaksdokument.

«Det vil ikke bli felt noen dommer over hvem som har handlet rett eller galt, hvem som har skyld i hva og så videre. Dette regner ikke KS-Konsulent som produktivt i slike prosesser», skriver KS-Konsulent i sin planskisse.

Ser framover

Tidligere rådmann Raymond Robertsen er medlem av Høyre i en nabokommune, og flere i rådmannens ledergruppe er også kommunepolitikere. Robertsen uttalte i fjor høst til Kommunal Rapport at han anså dette som uproblematisk. Ordføreren ønsker ikke å ta stilling til om de tette koblingene mellom administrasjon og politikk er en del av problematikken i Nordkapp.

– Det har jeg ingen kommentar til. Vi ønsker nå å se framover og ikke bakover, sier Olsen.

Powered by Labrador CMS