Nyheter

Varaordfører Vibeke Johnsen (SV) i Sogndal kan fortelle at kommunen er lettet over å kunne avslutte en lang og belastende sak. Foto: Sogn Avis
Varaordfører Vibeke Johnsen (SV) i Sogndal kan fortelle at kommunen er lettet over å kunne avslutte en lang og belastende sak. Foto: Sogn Avis

Sogndal ber varslere om unnskyldning og gir millionerstatning

En omfattende varslingssak mellom ni tidligere ansatte i barnevernet og Sogndal kommune er løst med et forlik. Advokaten til én av partene frykter at saken ikke død med dette.Fakta

Publisert Sist oppdatert

– Dette har vært en svært belastende sak for dem som har vært direkte berørt, men også for politikerne og kommunen, fordi den har angått så mange og pågått så lenge. Jeg, og mange med meg, kjenner nå på en stor lettelse for at vi har klart å avslutte saken med et enstemmig vedtak, sier varaordfører Vibeke Johnsen (SV) i Sogndal.

Fakta

Etter massiv uro i barnevernstjenesten i Sogn formulerte tre ansatte et varsel mot sin nærmeste leder i 2016.

Rådmannen tilbakeviste innholdet i varselet.

En rapport fra en ekstern gransker konkluderte at det hadde skjedd brudd på arbeidsmiljøloven.

Deretter kom det sju nye varsler.

I fjor høst konkluderte en rapport fra Advokatfirmaet Brækhus med at varslerne hadde blitt utsatt for trakassering eller annen utilbørlig atferd.

Totalt har 16 ansatte i barnevernstjenesten i Sogn sluttet, og to er omplassert.

Kilde: Sogn Avis

Ber om unnskyldning

Siden 2016 har Sogndal vært preget av en omfattende varslingssak fra ni tidligere ansatte i barnevernet, og varslet er rettet mot fire kommunale ledere.

En rapport fra advokatfirmaet Brækhus rettet i fjor kritikk mot flere ledere i kommunen, og varslerne fremmet søksmålsvarsel mot kommunen.

Kravene fra varslerne har variert fra 11 millioner kroner til det siste kravet på 4,2 millioner kroner, mens kommunens advokat anbefalte en øvre grense på 2,4 millioner.

Nylig vedtok kommunestyret i Sogndal enstemmig å gi varslerne 3,5 millioner kroner og en unnskyldning for hva de har vært gjennom.

«Kommunestyret i Sogndal ber om unnskyldning for de ulempene som varslerne direkte og indirekte har blitt påført, og den belastningen som følger av en krevende prosess, særlig for de involverte, men også for de ansatte i Sogndal kommune og lokalsamfunnet», står det i kommunestyrets vedtak.

I vedtaket står det også at kommunestyret er opptatt av å ta lærdom av saken.

Advokaten trakk seg

KS-advokat Geir Winters anbefalte kommunen ikke å gå høyere enn 2,4 millioner kroner, og da kommunestyret valgte å ignorere dette rådet, trakk Winters seg fra oppdraget. Et enstemmig kommunestyre vedtok å avslutte saken ved å gi de ni varslerne 3,5 millioner kroner til fordeling.

Hvorfor valgte dere å ignorere rådene fra advokaten?

– Vi ønsket en minnelig løsning, og derfor valgte vi å gjøre noe annet enn det advokaten vår anbefalte. Jeg tar til etterretning at han ikke kunne stå inne for en slik løsning, sier Johnsen.

Glad for unnskyldningen

De ni varslerne er medlemmer av Fellesorganisasjonen, og de har blitt representert av LO-advokatene Marit Håvermoen, Nina Kroken og Anne Lise Rolland. De kan fortelle at varslerne er glad for at saken er avsluttet, og at de har fått en unnskyldning fra kommunen.

– Våre medlemmer er glad for at saken, som har vært lang og vond, nå kan avsluttes og spesielt viktig var unnskyldningen fra kommunestyret, sier LO-advokat Anne-Lise Rolland.

Varslernes erstatningskrav var en periode på 11 millioner kroner, men i forliket aksepterer de en erstatning på under en tredjedel av denne summen.

Hva tenker varslerne om den endelige erstatningssummen?

– Våre klienter er fornøyd med helheten i forliket, sier Rolland.

Frykter at saken lever videre

Advokaten til de fire omvarslede, Birthe Eriksen, viser til at det har vært en svært komplisert og tidkrevende sak. Hun er svært kritisk til Brækhus-rapporten, og hun peker på at forliket som nå er inngått, utelukkende er en politisk løsning.

– Forliket er ikke en rettslig løsning på noe som helst vis, slik jeg ser det. Det er så stor uenighet om faktum i saken at jeg mener forliket kun er en politisk løsning. Jeg frykter at saken ikke er ferdig med dette, sier hun.

Ut over liv og helse

Eriksen viser til at hennes klienter har blitt utsatt for harde beskyldninger og kraftige belastninger over lang tid. Hun viser til at de fleste av de fire omvarslede har sluttet i kommunen. Det samme gjelder de ni varslerne.

– De omvarslede har tilbakevist store deler av anklagene mot dem, men denne saken har likevel gått på liv og helse løs. De har ikke blitt ivaretatt av arbeidsgiver på noen som helst måte, og de har stått helt alene. Belastningen de har opplevd er enorm, sier Eriksen.

Varaordfører Johnsen har følgende kommentar til Eriksens uttalelser:

– Jeg understreker at kommunestyret ba om unnskyldning for belastningen som følger av en krevende prosess for alle involverte.

Powered by Labrador CMS