Nyheter

– Vi får tilbakemeldinger om at enkeltpersoner stadig opplever at den offentlige forvaltningen mangler kunnskaper om samer og andre nasjonale minoriteter, sier distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H).
– Vi får tilbakemeldinger om at enkeltpersoner stadig opplever at den offentlige forvaltningen mangler kunnskaper om samer og andre nasjonale minoriteter, sier distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H).

Tilbyr kommuneansatte lynkurs om samers rettigheter

Frivillig lynkurs skal øke saksbehandleres kunnskaper om samer og andre nasjonale minoriteter. – Burde vært obligatorisk, mener sametingspresidenten.

Publisert Sist oppdatert

– Det er viktig at saksbehandlere i forvaltningen har kjennskap til de rettighetene som samer og andre nasjonale minoriteter har ifølge norsk lovverk og internasjonale konvensjoner. Vi får tilbakemeldinger om at enkeltpersoner stadig opplever at den offentlige forvaltningen ikke har tilstrekkelige kunnskaper om dette, sier distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H) til Kommunal Rapport.

I disse dager lanserer Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) et nytt, digitalt opplæringsprogram om samer og andre nasjonale minoriteter. Dette er myntet på saksbehandlere i både kommuner, fylkeskommuner og statlige etater. 

– Lav tillit til det offentlige

Opplæringen er frivillig, varer i 40 minutter og gir en kort presentasjon av folkegruppene samer, kvener/norskfinner, jøder, romer, skogfinner og romanifolk/tatere. 

– Det skal være overkommelig for alle, sier Helleland.

Programmet beskriver folkegruppenes historie, kultur og situasjon, og hvilke etablerte rettigheter de har som grupper, blant annet til å bli konsultert og til språkopplæring. Det tar også opp saksbehandlers møte med enkeltpersoner av minoritetene.

Ifølge statsråden har de fleste med minoritetsbakgrunn et uproblematisk forhold til det offentlige.

– Likevel har en del av minoritetene mistillit til myndighetene på grunn av tidligere tiders politikk. Det er derfor viktig at ansatte i det offentlige har kunnskap om gruppenes historie og kultur for å kunne skape gode møter mellom minoritetene og det offentlige, sier Helleland.

Det nye programmet er produsert for KMD av firmaet Task og erstatter et tidligere opplæringsprogram for statsansatte om urfolk og nasjonale minoriteter fra 2013. Også ansatte i kommuner og fylkeskommuner er målgruppe for det nye kurset. Det blir tilgjengelig via nettsiden til Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ).

– Burde vært obligatorisk

Stortingspresident Aili Keskitalo hilser det nye opplæringsprogrammet velkomment.

– Jeg ser absolutt behovet for et opplæringsprogram for offentlig ansatte som gir bedre innsikt i samiske samfunnsforhold, rettighetsforhold og annet som kan være viktig i saksbehandling og utvikling av tjenestetilbud. Vår erfaring er at det i mange tilfeller er mangelen på kunnskap som hindrer tilgjengeligheten av likeverdige offentlige tjenester, og dermed også samers tillit til offentlige myndigheter, skriver hun i en e-post til Kommunal Rapport. 

– Jeg ville primært foretrukket at programmet var obligatorisk, ikke bare frivillig, iallfall i noen sektorer. Samer bor over hele landet, og det er ikke alltid samiske brukere møter offentlige ansatte som er klar over hvilke lovfestede rettigheter f.eks. samiske barn har til opplæring i samisk, uavhengig av bosted.

Sametinget og de nasjonale minoritetenes organisasjoner har gitt innspill til e-læringsprogrammet, ifølge KMD.

Powered by Labrador CMS