Nyheter

Summen staten foreslår til drift av fiskerihavnene er direkte uansvarlig, mener de fire nordligste fylkeskommunene. Illustrasjonsfoto: Espen Bratlie, Samfoto
Summen staten foreslår til drift av fiskerihavnene er direkte uansvarlig, mener de fire nordligste fylkeskommunene. Illustrasjonsfoto: Espen Bratlie, Samfoto

Uavklart om nordlige fiskerihavner

De fire nordligste fylkeskommunene er ikke blitt enige med staten om overtakelse av fiskerihavnene. De har ikke engang fått svar på brev om et møte om konflikten.

Publisert Sist oppdatert

Som en del av regionreformen, skal fiskerihavnene overføres fra Kystverket til fylkeskommunene. Fristen var 1. januar, men så langt har bare fylkeskommunene i Sør-Norge en avtale med staten.

Møre og Romsdal, Trøndelag, Nordland og Troms og Finnmark har ikke fått overført sine havner fordi de er svært misfornøyde med summen som følger med.

Fylkesråd for næring i Nordland fylkeskommune, Ingelinn Noresjø (KrF), tok initiativ til et brev som ble sendt regjeringen på vegne av de fire fylkeskommunene 8. november. Ennå har de ikke fått svar, og fiskerihavnene er ikke overført.

– Jeg har fått muntlig beskjed om at det blir et møte, men når det blir vet vi ikke. Jeg synes det er for dårlig når over halve Kyst-Norge ber om et møte med regjeringen, sier Noresjø.

De nordligste fylkeskommunene skriver i brevet til regjeringen at de synes det er direkte uansvarlig med den summen staten foreslår til drift av havnene.

– Staten tilbyr halvparten av den summen de selv bruker på drift, vedlikehold og stormskader. Det kan vi ikke godta, sier Noresjø.

Hun mener at staten også må betale for de skadene vinterstormene påfører havnene nå i vinter før fylkeskommunene overtar.

150 havner i Viken, Vestfold og Telemark, Agder, Rogaland og Vestland fylkeskommuner er overdratt dra 1. januar. Avtalen ble skrevet under i august.

– Årsaken til at det er mer komplisert i nord, er at vi har flest og størst havner. De økonomiske konsekvensene blir større, sier Noresjø.

De fire fylkeskommunene har altså tre ankepunkter, hvorav det viktigste er for lite penger:

1. 125 millioner til fordeling mellom de fire fylkene mener de er for lite.

2. De fire fylkene vil kun ta over aktive havner – ikke alle de nedlagte som følger med i avtaleforslaget fra staten.

3. Ifølge fylkene er grunneierforholdene ved flere av havnene uavklarte. Fylkene nekter å overta havner med usikre grunneierforhold.

I 150 år er det Kystverket som har hatt ansvar for disse havnene. Overføringen gjelder rundt 700 havner langs hele kysten.

Powered by Labrador CMS