Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Får ikke innsyn i Folldal Eiendom

I flere år har SV-politiker Ståle Støen i Folldal forsøkt å få fullt innsyn i kommunens heleide eiendomsselskap, uten å lykkes.

Støen er nå lei av hemmeligholdet rundt det kommunale selskapet Folldal Eiendom AS, som har gått med underskudd de siste årene.

Gjelden i selskapet økte med 10 millioner i 2006, uten at han har fått svar på hva disse pengene er brukt til.

Smutthull i loven

Den nye offentlighetsloven skulle øke innsynet i kommunale selskaper. Men på grunn av et smutthull i forskriften kan selskapet vri seg unna offentlighet. Der heter det nemlig at selskap uten administrasjon er unntatt, fordi det antas at det ikke har kapasitet til å følge opp forespørsler om innsyn.

- Det viktigste for meg er å få fram at det er god skikk å gi innsyn og at personer med offentlige verv bør kunne redegjøre for bruken av offentlige midler. Fram til 2003 hadde selskapet årlige gjennomganger for kommunestyret. Det tok slutt da det ble ny ordfører, påstår Støen.

Det er ordfører Eva Tørhaug (Ap) som er styreleder i Folldal Eiendom AS. Hun er også leder av valgkomiteen. Formannskapet fungerer som generalforsamling.

- Støen framstiller det som om vi nær sagt er kriminelle, men alt ved regnskapet i selskapet er godkjent av revisor og statsautorisert regnskapsfører. I årsmeldingen er det referert hva pengene brukes til, forsikrer Tørhaug.

- Hvorfor kan dere ikke gi innsyn i selskapet slik at alle kan se det med egne øyne?

- Det kunne vi sikkert ha gjort, men vi følger bare loven. Dette er en politisk strid mer enn noe annet. Noen er ute etter å ta enkeltpersoner rett og slett, sier hun til Kommunal Rapport.

Hun sier selskapet ikke har administrativt ansatte fordi det kjøper disse tjenestene eksternt.

Avviste kontroll

Juridisk rådgiver Kristine Holm i Norsk Presseforbund synes det er synd at det er gitt rom for å unnta enkelte kommunalt heleide selskaper fra offentlighet.

- Jeg mener kommunen bør gi innsyn uansett, av politiske hensyn, når selskapet er heleid av kommunen, sier hun.

I fjor høst fremmet Støen forslag i kontrollutvalget om å gjennomføre selskapskontroll med fokus på drift og forvaltning de siste år. Dette ble avvist av de to andre medlemmene.

Støen hevder deres begrunnelse var at kontrollutvalget “må unngå å ta opp saker som kan sette Folldal i et dårlig lys”. Dette ble ikke protokollført, og leder av kontrollutvalget, Per Magne Ståland (Sp), avviser overfor Kommunal Rapport at dette ble sagt. Det andre medlemmet, Eva Kløvstad (Ap), viser til protokollen, der det står at kontrollutvalget ikke prioriterer selskapskontroll nå.

Trakk seg

- Formannskapet hevder i et leserinnlegg at jeg driver med personangrep. Jeg mener jeg har stilt ryddige spørsmål, sier Støen.

Nå har Ståland og Kløvstad bedt om å få trekke seg fra kontrollutvalget fordi de mener arbeidsklimaet er blitt uholdbart. De hevder at Støen har brutt taushetsplikten, skriver Arbeidets Rett. Det skal derfor velges et helt nytt kontrollutvalg.

- Dette er en feil framstilling. Vi har behandlet 37 saker, men bare to av dem har skapt debatt i kontrollutvalget, sier Støen.

Ap har 10 av 17 representanter i kommunestyret i Folldal. Sp har seks. SV har en representant, men sitter ikke i formannskapet.

Skrevet av: Eli Kristine Korsmo