Storpris til Kommunal Rapport-journalist

Åpenhet. Journalist Vegard Venli har fått Den store journalistprisen for sitt åpenhetsarbeid. Det er første gang prisen går til en journalist i denne redaksjonen.
Journalist Vegard Venli er den første fra Kommunal Rapport som er tildelt Den store journalistprisen. Foto: Lisa Rypeng

Prisen ble delt ut tirsdag av juryleder Harald Stanghelle, som er leder av Norsk Redaktørforening og redaktør i Aftenposten.

Prisen er utdelt siden 1991, og regnes i mediekretser for å være den kanskje aller viktigste prisen for god journalistikk. Det er første gang en journalist fra Kommunal Rapport er tildelt denne hederen.

Prisen er i år delt mellom Venli og journalistene Anders Fjellberg og Tomm W. Christiansen fra Dagbladet.

I juryens begrunnelse for at Venli får prisen heter det blant annet:

Han er journalisten som på egenhånd sørget for at den mest uttømmende oversikten over hvem som eier aksjer i norske selskap, har blitt offentlig. Arbeidet hans med å åpne aksjonærregisteret er karakterisert som både et journalistisk kunststykke av et arbeid og den største nyvinningen innen økonomisk journalistikk på lang, lang tid.

Kommunal Rapports sjefredaktør Britt Sofie Hestvik er naturlig nok stolt over at den prestisjefylte prisen tildeles en journalist i avisas redaksjon.

Flere kommuner og andre offentlige instanser har noe å lære hva gjelder å følge offentlighetsloven. Heldigvis har Kommunal Rapport en journalist med så solid kompetanse på området, som er sulten på å finne ut enda mer og som ikke gir opp. Det er godt det gode journalistiske arbeidet vinner fram. Vi vil fortsette og prioritere hardt, og legge til rette for at dyktige journalister får gjort en vesentlig jobb, sier Hestvik.

Venli fikk tidligere i år også Flavius-prisen, som er Norsk Presseforbunds åpenhetspris, for å ha gått i bresjen for å gi allmennheten innsyn i de offentlige opplysningene som lå skjult i aksjonærregisteret i Skatteetaten. Venli jobbet i to og et halvt år for å få innsyn i registeret. 29-åringen fikk sammen med kollegene Lisa Rypeng og Henning Aarset Fagpressens gravepris i fjor. Venli har jobbet i Kommunal Rapport siden 2011, da han kom fra lokalavisa Varingen i Nittedal.

Fjellberg og Christiansen får prisen for sitt journalistiske arbeid med å identifisere to flyktninger som druknet og ble skylt i land i henholdsvis Nederland og Norge, og for å fortelle deres historier.

I fjor gikk Den store journalistprisen til journalistene i VG som arbeidet med den såkalte Odin-saken, om en gutt som døde 13 år gammel etter langvarig og omfattende mobbing. I år var det til sammen 31 foreslåtte kandidater til prisen.

Bak Den store journalistprisen, som er på 100.000 kroner, står Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening, Mediebedriftenes Landsforening, Norsk rikskringkasting, TV 2 og Fagpressen. Prisen deles ut i regi av Norsk Presseforbund.

Prisen ble innstiftet i 1991, og erstattet da Narvesenprisen som var blitt utdelt for god journalistikk tilbake til 1954.

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.