Leder Siri Gedde-Dahl og resten av offentlighetsutvalget i Norsk presseforbund kommer med 30 tiltak for mer åpenhet i Kommune-Norge. Foto: Tone Holmquist
Leder Siri Gedde-Dahl og resten av offentlighetsutvalget i Norsk presseforbund kommer med 30 tiltak for mer åpenhet i Kommune-Norge. Foto: Tone Holmquist
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Gir 30 råd for åpnere kommuner

Offentlighetsutvalget i Norsk Presseforbund lanserer nå 30 tiltak for å gjøre Kommune-Norge mer åpent for innsyn.

På en årlig journalistkonferanse i april lanserte offentlighetsutvalget Åpenhetsindeksen 2018, hvor kommunene og fylkeskommunene er undersøkt ut fra et åpenhetsperspektiv. Det er andre gang Norsk Presseforbund lager en slik indeks (første gang var i 2011).

Nå følger offentlighetsutvalget i organisasjonen opp med en liste med 30 forskjellige tiltak, som er myntet på Kommune-Norge. Dette er noen av tiltakene som presseorganisasjonen foreslår:

  • Journaler i PDF er en dårlig løsning. Det bør være mulig å bla kronologisk i dokumentregistrene.
  • Ikke fjern informasjon. Oppføringer bør ikke fjernes før saksdokumentene i perioden dokumentregisteret dekker, avleveres til depotarkiv.
  • Legg ut fulltekstdokumenter i dokumentregisteret – i størst mulig grad.
  • Det er innhold og ikke form som avgjør hva som skal journalføres.
  • Sørg for at innsynskrav som hovedregel besvares innenfor en til tre virkedager, maks fem.
  • Pass på at alle kommunale foretak/kommunale selskaper underlagt offentlighetsloven faktisk fører postliste og gjør den raskt og lett tilgjengelig.
  • Kommunen bør legge ut byggesakssystemene sine, søkbare på adresser og gårds- og bruksnummer, og med fulltekstdokumenter som folk kan klikke seg inn på. Se for eksempel Oslo kommune.

Gedde-Dahl trakk fram manglende åpenhet rundt de kommunale og interkommunale selskapene da Åpenhetsindeksen ble presentert. Bare 9 prosent av kommunene har postlister som også omfatter dokumenter i slike selskaper. 

– De kommunale selskapene er en mørk flekk i Kommune-Norge, sa lederen av offentlighetsutvalget til Kommunal Rapports nettutgave den gang.