Mener munnkurv i sluttavtaler bryter med ytringsfriheten

Åpenhet. Sluttavtalen mellom kommunen og kommunaldirektøren skulle være hemmelig, og partene forbys negativ omtale av hverandre. Ikke uvanlig mener kommunen. Brudd på ytringsfriheten mener jusseksperter.
Klar tale: Advokat Jon Wessel-Aas mener at det bryter med ytringsfriheten å nekte tidligere ansatte å snakke negativt om kommunen. Foto: Lise Åserud / Scanpix

– Det er betenkelig at det offentlige lager slike avtaler. Man kan ikke innsnevre offentlig ansattes grunnlovsfestede ytringsfrihet på denne måten, sier ekspert på ytringsfrihet, advokat Jon Wessel-Aas. 

Etter å ha levert et merforbruk på 42 millioner kroner i helse om omsorgstjenesten i Ullensaker i fjor, valgte kommunaldirektør Mette Gro Iversen å si opp. I fratredelsesavtalen med kommunen blir hun gitt en sluttpakke på drøyt 550.000 kroner. I avtalen står det tydelig at innholdet i avtalen skal behandles konfidensielt, og at partene ikke skal omtale hverandre negativt.

Lese mer?

Jeg er abonnent

Jeg er ikke abonnent

Bli abonnent

Spørsmål? Kontakt oss på redaksjon@kommunal-rapport.no

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.