Nyheter
Arbeidstilsynet varsler tilsyn i 50 kommuner
Arbeidstilsynet har startet årets tilsyn med offentlige oppdragsgivere. Om lag 50 kommuner står på listen.Arbeidstilsynets råd til offentlige oppdragsgivere:
Arbeidstilsynet skal kontrollere at offentlige oppdragsgivere oppfyller pliktene med å følge opp lønns- og arbeidsvilkår i sine kontrakter.
– Årlig kjøper offentlige virksomheter inn varer og tjenester for 650 milliarder. Offentlige oppdragsgivere har både mulighet og også plikt til å hindre at useriøse og kriminelle aktører skal få fotfeste og at de seriøse virksomhetene taper i konkurransen om kontrakter, sier direktør Trude Vollheim i Arbeidstilsynet.
Brudd på regelverket
De siste ti årene har Arbeidstilsynet gjennomført rundt 550 tilsyn med kommuner, fylkeskommuner, statlige virksomheter og offentligrettslige organer.
En gjennomgang av tilsynene viser at Arbeidstilsynet fant brudd på regelverket om krav til kontroll og oppfølging av kontraktene i sju av ti tilsyn, der dette ble kontrollert.
– Funnene fra tilsynene viser at det kontraktsmessige ofte er i orden, mens kontrollarbeidet mangler eller har mangler i mange tilfeller. Våre inspektører rapporterer at mange av de offentlige oppdragsgiverne ikke forstår helt hva de skal gjøre og hvilke krav som faktisk stilles i regelverket, sier Vollheim.
Tilsyn med veiledning
Foreløpig er det ikke en ferdig liste over hvilke kommuner som får besøk. Men Arbeidstilsynet opplyser til Kommunal Rapport at det i hovedsak vil være kommuner som ikke har hatt tilsyn de siste årene.
Ifølge Arbeidstilsynet vil tilsynene blir meldt i god tid i forkant. Det vil bli innhentet en del dokumentasjon som er relevant for temaet det føres tilsyn med, deretter vil det bli gjennomført tilsynsmøter med kommunene.
I tillegg til å kontrollere etterlevelsen av forskriften, består tilsynene også av veiledning.
Mangler kunnskap og kompetanse
Erfaringer fra tidligere tilsyn viser at få offentlige oppdragsgivere innhenter nødvendig dokumentasjon for å kontrollere lønns- og arbeidsvilkår. I tillegg gjennomgår de ikke dokumentasjonen på en hensiktsmessig måte.
Tidligere tilsyn har avdekket at mange mangler kunnskap og kompetanse til å kontrollerer lønns- og arbeidsvilkår. Ofte vet ikke personene som gjennomfører kontrollen, hvilken dokumentasjon de må
innhente og hvordan innhentet dokumentasjon må vurderes for å avdekke brudd på regelverket.
Ifølge Arbeidstilsynet gjennomføres mer egnede kontroller dersom offentlig oppdragsgiver fordeler ansvar på tvers av miljøer, og også bruker HR/personal-ressursene sine.