Nyheter

Tidligere kommunedirektør Kent Valio (t.v) inngikk sluttavtale med kommunen etter et mistillitsvedtak fra daværende ordfører Hans Isak Olsen (GDL) og kommunestyret. Nå varsler den tidligere kommunedirektøren om søksmål.
Tidligere kommunedirektør Kent Valio (t.v) inngikk sluttavtale med kommunen etter et mistillitsvedtak fra daværende ordfører Hans Isak Olsen (GDL) og kommunestyret. Nå varsler den tidligere kommunedirektøren om søksmål.

Avgått kommunedirektør varsler søksmål mot kommunen

Etter mistillit fra kommunestyret inngikk kommunedirektøren i Kautokeino en sluttavtale. Nå har kommunen mottatt prosessvarsel fra den tidligere topplederen.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg ønsker ikke å kommentere denne saken, sier tidligere kommunedirektør Kent Valio til Kommunal Rapport.

Varslet om ukultur

Vinteren 2022 varslet daværende kommunedirektør Kent Valio i Kautokeino mot flere folkevalgte i kommunen. Kommunedirektøren rapporterte om ni konkrete hendelser som beskrev flere mulige straffbare forhold, og kontrollutvalget anbefalte kommunestyret om å politianmelde sakene det ble varslet om.

«Disse hendelsene er bare et utvalg av hendelser, som jeg mener er varslingsverdige og som i sum skaper et mønster og et bilde av en ukultur, som må bringes til opphør, enten med eller uten meg», skrev kommunedirektøren i varselet.

Inngikk sluttavtale

Flere måneder etter varselet fra kommunedirektøren vedtok kommunestyret at varslingen skulle granskes, men før granskingsarbeidet var ferdig fattet kommunestyret et mistillitsforslag mot kommunedirektøren.

– Manglende satsing på fjernundervisning, kommunedelplan som utsettes år etter år, manglende øvelser og kursing i brann- og redningstjenester og manglende oppfølging av vedtak om snøscooterløyper, var en del av kritikken ordføreren rettet mot kommunedirektøren fra talerstolen i midten av desember 2022.

Mistillitsforslaget medførte at kommunedirektøren inngikk en sluttavtale med kommunen. I sluttavtalen står det at partene gjennom avtalen fraskriver seg retten til å fremme ytterligere krav mot hverandre i forbindelse med ansettelsesforholdet.

Opphevet vedtak om mistillit

I mars i fjor var KS-advokat Frode Lauareid ferdig med å undersøke kommunedirektørens varsel. Advokaten konkluderte med at kommunedirektørens varsel trolig avdekket kritikkverdige forhold, men anbefalingen var å se fremover.

«Vi ser det som lite fruktbart å bruke ytterligere ressurser på å avklare hva som har skjedd og ikke», skrev KS-advokaten i et notat til kommunen.

Tre måneder senere opphevet Statsforvalteren kommunestyrets mistillitsforslag mot kommunedirektøren grunnet saksbehandlingsfeil.

«Statsforvalter er etter en vurdering av forholdene det er redegjort for over kommet fram til at det samlet hefter slike feil og mangler med saksbehandlingen at vedtaket må oppheves som ugyldig», står det i vedtaket til Statsforvalteren i Troms og Finnmark fra juni i fjor.

Ingen vi si noe

Det var lenge stille i denne saken, men før jul i fjor fikk kommunestyret en orientering av kommunens advokat om at det hadde dukket opp et prosessvarsel fra tidligere kommunedirektør Kent Valio. Hva dette konkret handler om vil ingen si noe om.

– Jeg vil ha denne saken bak meg. Vi ser fremover og vil ikke kommentere denne saken, sier ordfører Anders S. Buljo (Flyttsamelista).

Noe mer har ikke kommunedirektør Karin Hætta å kommentere. Hun viser til kommunens advokat i saken.

– Kommunen har ikke svart på prosessvarselet. Det er noe vi arbeider med for øyeblikket, så jeg ønsker ikke å uttale meg før dette er svart ut, sier KS-advokat Frode Lauareid.

Heller ikke tidligere ordfører Hans Isak Olsen ønsker å kommentere saken.

Powered by Labrador CMS