Nyheter

Liv-Hege Martinussen har opplevd tøffe tider etter at hun ble fjernet som kommunedirektør i Lødingen i fjor.
Liv-Hege Martinussen har opplevd tøffe tider etter at hun ble fjernet som kommunedirektør i Lødingen i fjor.

Endte på sosialen etter at hun måtte gå fra kommunedirektørjobben

Liv-Hege Martinussen har hatt det tøft etter at hun ble fjernet som kommunedirektør i Lødingen. I retten fortalte hun om hvordan manglende svar har gjort det vanskelig for henne å få ny jobb.

Publisert Sist oppdatert

Harstad

– Jeg forstår ikke hva jeg har gjort som gjør at jeg fortjener en slik behandling. Jeg skjønner det bare ikke, men jeg håper jeg får svar i løpet av disse dagene, sa Liv-Hege Martinussen i sin forklaring i retten. 

Denne uka møttes partene i Hålogaland tingrett i Harstad. Her ga den tidligere kommunedirektøren en følelsesfylt forklaring om hvordan hun hadde opplevd prosessen som førte til at hun ble fjernet.

Uten noen begrunnelse opplevde Liv-Hege Martinussen at hun ble fjernet fra stillingen som kommunedirektør i Lødingen med umiddelbar virkning 11. april i fjor.

Hun hadde frasagt seg stillingsvernet, og kommunen har pekt på at dette betyr at de ikke trenger å oppgi noen grunn for å fjerne henne. 

Sto uten penger

Etter tiden i Lødingen anslo Martinussen at hun har søkte mellom 15–18 forskjellige stillinger på ulikt nivå, men hun kommer ikke videre fra intervjurundene. Hun forklarte at spørsmålet om hva som skjedde i Lødingen, har blitt tatt opp på hvert intervju hun har vært i.

Den tidligere kommunedirektøren fikk 550.000 kroner i sluttvederlag, og hun har stått uten jobb i et år.

På et tidspunkt tok pengene slutt, og i retten forklarte hun at hun fikk avslag på dagpenger fra Nav fordi hun ikke kunne oppgi noen begrunnelse for at hun måtte slutte i sin jobb. Hun ble deretter tvunget til å søke om sosialhjelp.

– Jeg har klart meg selv siden jeg var 13 og, jeg har fem barn som jeg har vært alene med i mange år. Plutselig sto jeg der som en narkoman eller kriminell og måtte be om hjelp til å kjøpe mat til barna mine, uttalte Martinussen.

– Kan du se på meg

Martinussen viste til at hun er en kvinne på 50 år som ikke kommer ut i arbeidslivet igjen etter det som skjedde i Lødingen, og at hun har behov for å renvaske navnet sitt.

Hun snakket deretter direkte til ordfører Hugo Jacobsen (Ap), som satt noen få meter unna henne i rettssalen. Han kikket ned i bordet.

– Det er dere som har satt meg i denne situasjonen, og dette ansvaret synes jeg dere bør bære. Jeg skjønner at dette er ekkelt, men jeg skulle ønske at du kunne se på meg når jeg snakker til deg, sa Martinussen mens hun så mot ordføreren.

Kommunal Rapport har konfrontert ordfører Jacobsen om Martinussens beskrivelser i retten, men han ønsker ikke å kommentere dette.

– Det er hennes oppfatning av hvordan saken har vært, og hvordan den er avsluttet. Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier Jacobsen.

Ville ha sluppet mediesakene

I sin forklaring sa ordføreren at årsakene til at kommunen ville kvitte seg med kommunedirektøren var mangelfull levering, og økende misnøye blant politikerne.

Advokaten til Martinussen ville gjerne vite hvordan han oppfattet forklaringen til Martinussen, og om kommunen kunne gjort noe annerledes.

– Jeg skulle ønske at vi kunne ha avsluttet det på en bedre måte, som gjorde at vi slapp unna alt det som har skjedd i mediene. En øverste administrativ ledelse vil alltid ha stor interesse i mediene, men denne saken har overgått alt det andre som har vært tidligere, sa ordføreren.

Fornøyd i medarbeidersamtale

Kommunal Rapport har tidligere skrevet om at referater fra medarbeidersamtalene Martinussen hadde hatt med arbeidsgiver, viser at kommunen var godt fornøyd med henne fram til 9. februar 2023. Men etter at kommunedirektøren hadde vært på en legetime og en konferanse i Trondheim i mars, opplevde hun at ordføreren ble helt taus og avvisende mot henne.

– Da jeg kom tilbake, var det helt surrealistisk. Jeg ble oversett, en slags silent treatment. Jeg oppfattet at noe hadde endret seg, men ingen sa noe, så jeg visste ikke hva det var, sa Martinussen i retten tirsdag.

I slutten av mars ble hun så innkalt til en ny medarbeidersamtale. Etter kun gode tilbakemeldinger i de tidligere samtalene ble hun nå konfrontert med rykter arbeidsgiver hadde hørt om at hennes datter hadde uttalt på skolen at de skulle flytte.

– Jeg fortalte at min datter hadde søkt på en privatskole, men at dette ikke påvirket min arbeidssituasjon. Jeg skulle ikke gå på denne skolen, jeg hadde ikke tenkt meg noe sted. Det var et sinne de rettet mot meg som var vanskelig å forstå, og som satte meg litt ut, sa Martinussen.

Innkalt på møte

Noen dager etter dette møtet ønsket kommunen å forlenge prøvetiden til Martinussen, men Martinussen svarte at prøvetiden hadde allerede utløpt.

Hun ble deretter innkalt på møte med ordføreren. Her ble hun informert om at hun ville bli innkalt til drøftelsesmøte allerede dagen etter, fordi kommunen vurderte å avslutte arbeidsforholdet med henne.

– Jeg pakket sammen og gikk hjem. Jeg var litt i sjokk, og spurte meg hva skjedde nå. Blir jeg fjernet fordi jeg gikk på KLP-konferansen? Så gikk det noen timer, så fikk jeg en innkalling til drøftingsmøte der de kom med tre begrunnelser, sa Martinussen.

Tre årsaker

Kommunal Rapport har tidligere fått innsyn i kommunens formelle varsel om vurdering av oppsigelse og innkalling til drøftingsmøte, og her gir kommunen følgende årsaker til å ville avslutte arbeidsforholdet:

  • At Martinussen mangler den faglige dyktighet til å være kommunedirektør.
  • At det er opplysninger i Martinussens CV som ikke stemmer, og at hun derfor ikke fremstår som pålitelig.
  • At flere saker i kommunestyrets møte 30. mars skal ha vært mangelfullt utredet.

Martinussen reagerte på begrunnelsene som kom fram i brevet. Frem til i mars hadde hun utelukkende fått gode tilbakemeldinger for sitt arbeid fra arbeidsgiver, men nå manglet hun faglig dyktighet og det ble vist til at hun ikke var pålitelig fordi kommunen hadde funnet feil i hennes CV.

– De punktene som sto der, såret meg, men det jeg hang meg opp i, var det at det skal være feil i min CV og at jeg ikke var pålitelig. Jeg tenkte at så dum er jeg ikke. Jeg har relevant ledererfaring fra jobb som kommunedirektør i Træna. Hvorfor i all verden skal jeg ha gitt feil opplysninger, uttalte Martinussen.

Skjønner ikke hvorfor

Deretter gjorde kommunen det klart at de tre begrunnelsene var trukket tilbake, fordi dokumentet var ikke tilstrekkelig gjennomarbeidet. Etter dette har ikke kommunen gitt henne noen begrunnelse for å fjerne henne. De har bare vist til at hun har frasagt seg stillingsvernet. Et samlet kommunestyre fjernet henne fra jobben med umiddelbar virkning 11. april i fjor.

– Jeg skjønner fortsatt ikke hva jeg har gjort, og at alt bare bygger opp under at jeg er en kriminell. Vi har stilt spørsmål om påstandene som var rettet mot meg. Vi har ikke fått svar på dette, og kommunen sa at vi måtte se bort ifra de påstandene, men de henger jo der, sa Martinussen.

Hun pekte videre på at hun hadde signert på en arbeidsavtale der hun frasa seg stillingsvernet, og at om ordføreren hadde forklart at hun ikke lenger var ønsket, så hadde det vært mye enklere.

– Da hadde jeg pakket sammen og gått, jeg hadde jo skrevet under på det, men så får jeg løgner mot meg og oppdiktede ting som ikke stemmer, sa Martinussen.

– Ikke sikkert jeg hadde overlevd

Kort tid etter at kommunestyret hadde fjernet Martinussen fra sin stilling oppdaget hun at hun ikke hadde tilgang til sin kommunale e-postkonto. Men ifølge Martinussen tok arbeidsgiver aldri kontakt med henne etter at de fjernet henne. Gjennom mediene forsto hun at hun hadde mistet jobben.

– Så ringte dattera mi meg og spurte meg hva jeg hadde gjort, og om jeg skjønte hvor ille dette var for henne. For henne var dette enda verre, hun fikk en masse spørsmål som hun ikke kunne svare på. De neste dagene kan jeg bare huske vagt, og hadde det ikke vært for advokaten min og mediene, er det ikke sikkert jeg hadde overlevd. Dette er mer enn noen skal ta imot, sa Martinussen.

Gjennom mediene fikk hun kjennskap til hvordan de foregående kommunedirektørene i Lødingen også har forlatt kommunen med sluttavtaler.

– Jeg fikk vite at historien gjentar seg. Jeg hadde ikke fikset dette hvis jeg ikke hadde fått vite alt dette, for da visste jeg at jeg ikke er den eneste, sa Martinussen.

Ordfører Hugo Jacobsen (Ap) fikk spørsmål fra Martinussens advokat om hvorfor han ikke har tatt kontakt med henne etter at hun ble fjernet. 

– Dere jobbet jo tett sammen. Kunne du ringt henne og snakket med henne i ettertid?

– Det kunne jeg sikkert ha gjort. Vi har ikke hatt noe vane for å gjøre dette ved de tidligere kommunedirektørene, så vi har forsøkt å behandle de tre som har vært på en høvelig lik måte, sa ordføreren.

Powered by Labrador CMS