Nyheter

Tidligere assisterende kommunedirektør Thomas Schjelderup i Lødingen, nå kommunedirektør i Gratangen, modererer nå noe på uttalelser han hadde i retten.
Tidligere assisterende kommunedirektør Thomas Schjelderup i Lødingen, nå kommunedirektør i Gratangen, modererer nå noe på uttalelser han hadde i retten.

Gikk hardt ut mot tidligere Lødingen-kommunedirektør i retten

Tidligere nestkommanderende i Lødingen, Thomas Schjelderup, rettet kraftig kritikk mot sin tidligere leder i retten. Han hevdet at Statsforvalteren var sjokkert over ansettelsen.Fakta

Publisert Sist oppdatert

– Liv-Hege har ingenting i en lederrolle å gjøre. Overhodet ikke, og det var flere som så dette i kommunen, men jeg frontet det. Vi så at hun ikke var i nærheten av å fylle sin rolle, sa tidligere assisterende kommunedirektør Thomas Schjelderup i Lødingen i Midtre Hålogaland tingrett før påske.

Kritikk mot tidligere sjef

Han var et sentralt vitne i rettssaken mellom Lødingen kommune og tidligere kommunedirektør Liv-Hege Martinussen. Schjelderup er nå kommunedirektør i Gratangen, men for to år siden var han konstituert kommunedirektør i Lødingen. 

Han var en av søkerne på kommunedirektørstillingen i Lødingen i 2022, men tapte for Martinussen. I retten hadde han svært lite positivt å si om sin tidligere sjef.

– Jeg tok henne imot så godt jeg kunne, men allerede i oktober gjorde hun det klart at hun ikke hadde behov for en assisterende kommunedirektør i en kommune av Lødingens størrelse. Jeg opplevde at hun fullstendig strippet min stilling, og den ble noe helt annet enn det jeg hadde søkt på, sa Schjelderup.

Han uttalte at han var skuffet over at han ikke fikk kommunedirektørstillingen, men at han raskt ristet av seg denne skuffelsen.

Fakta

  • Liv-Hege Martinussen ble fjernet fra stillingen som kommunedirektør i Lødingen 11. april i fjor.
  • Hun fikk ingen begrunnelse for hvorfor hun måtte gå på dagen.
  • Hun hadde frasagt seg stillingsvernet, og kommunen har pekt på at dette betyr at de ikke trenger å oppgi noen grunn for å fjerne henne.
  • Martinussen har saksøkt kommunen for usaklig bruk av styringsrett og ærekrenkelser.
  • Hun krever 2,5 millioner kroner av kommunen.

Ukjent for ordføreren

I både januar og februar i fjor mottok kommunedirektøren positive tilbakemeldinger fra arbeidsgiver i medarbeidersamtaler. I slutten av mars snudde tonen. I starten av april ble Martinussen innkalt til drøftingsmøte og varsel om mulig oppsigelse. Der ble det blant annet vist til at kommunen gjennom Aa-registeret hadde funnet feil i hennes CV, og at hun derfor ikke framsto som pålitelig.

Under ordfører Hugo Jacobsens partsforklaring avviste han at det var han som hadde hentet ut opplysninger fra Aa-registeret. Advokaten til Martinussen lurte på hvor han hadde disse opplysningene fra, siden det var han som skrev innkallingen til drøftingsmøte.

– Nei. Det er jeg litt usikker på, svarte ordføreren i retten.

Ordfører Hugo Jacobsen i Lødingen (t.h) og kommunens advokat Frode Lauareid.

Delte med ordføreren

Schjelderup poengterte i sin forklaring at det var han som hadde ringt til Aa-registeret til Nav for å få informasjon om ansettelsesforholdene til Martinussen. Han skal ha hentet ut opplysninger om forhold som er beskrevet i hennes CV.

– Delte du den informasjonen med ordfører Hugo Jacobsen, spurte Martinussens advokat Siri Falch-Olsen.

– Den informasjonen delte jeg med Hugo Jacobsen, ja, sa Schjelderup.

Han pekte på at han synes de opplysningene som han hadde hentet ut fra Aa-registeret var alvorlige, og noe man burde gjøre noe med.

– Hvem ba deg om å ta den telefonen til Aa-registeret, spurte Falch-Olsen.

– Det var snakk rundt dette med Hugo Jacobsen, og jeg sa jeg kunne ringe, sa Schjelderup.

– Statsforvalteren var sjokkert

I retten viste Schjelderup til at Statsforvalteren i Nordland skal ha vært kritisk til ansettelsen av Martinussen som kommunedirektør i Lødingen. Han viste blant annet til at han snakket med tidligere spesialrådgiver for økonomi, Monica Antonsen hos Statsforvalteren, på telefon 7. november 2022. I retten fortalte Schjelderup hva spesialrådgiveren hadde uttalt om Martinussen.

– Jeg fikk en veldig tydelig og klar tilbakemelding om at Statsforvalteren i Nordland var sjokkert over ansettelsen av Liv-Hege Martinussen som kommunedirektør. De hadde ingen forståelse av hvordan hun kunne få den jobben der, sa Schjelderup i retten.

Da Kommunal Rapport var i kontakt med Schjelderup etter rettssaken, endrer han sin gjengivelse av bruken av ordet «sjokkert». Han utdyper lenger nede i saken. 

Viste til barnevernssaker

Han fortalte videre i retten hva som var Statsforvalterens begrunnelse for standpunktet.

– Bakteppet var jobben hun hadde utført på Træna, som var ganske graverende. Her var det snakk om barnevernssaker. Det var snakk om egne barnevernssaker. Det var snakk om oppfølging, det var snakk om en kultur, utfrysing og så videre og så videre, som kom fram i den samtalen der, sa Schjelderup.

Monica Antonsen arbeider ikke lenger hos Statsforvalteren. Hun avviser at hun skal ha gitt uttrykk for at Statsforvalteren var sjokkert over ansettelsen av Martinussen. Ut over dette vil hun ikke kommentere saken.

Avviser uttalelser

Statsforvalter Tom Cato Karlsen kjenner seg heller ikke igjen i uttalelsene fra Schjelderup.

– Det jeg kan huske fra denne tiden, er at vi fikk tilbakemeldinger om en del uro i administrasjonen i Lødingen kommune, og at dette ble knyttet til kommunedirektøren, sier Karlsen til Kommunal Rapport.

Han avviser også at han har sagt at han var sjokkert over ansettelsen av Martinussen.

– Fra min side har det ikke vært uttalt at jeg har vært sjokkert. Fra vår side har det vært bekymring på grunn av den uroen som vi opplevde som vokste i Lødingen mens Martinussen var kommunedirektør, i en kommune som vi følger tett på grunn av økonomiske utfordringer, uttaler Karlsen.

Snur på informasjonsflyten

Statsforvalteren snur helt på hvem som har gitt informasjon til hvem i denne saken.

– I vitnemålet det vises til, fremstår det som at noen hos Statsforvalteren i Nordland har snakket om barnevernssaker knyttet til kommunedirektøren. Dette stemmer ikke. Vi oppfattet dette som rykter som kom til oss fra de som tok kontakt fra Lødingens side, uttaler Karlsen.

Kommunal Rapport har konfrontert Thomas Schjelderup med uttalelsene fra Statsforvalteren i Nordland. Han erkjenner nå at Statsforvalteren aldri brukte ordet «sjokkert».

– Det ble litt hastverk i retten. Jeg hadde nok mer på hjertet enn de hadde sett for seg, men jeg ser i notatene mine at ordet «sjokkert» ikke ble brukt. Statsforvalteren uttalte at de var svært bekymret over ansettelsen av Martinussen, sier Schjelderup.

 Han avviser nå også at han snakket om konkrete barnevernssaker med Statsforvalteren.

– Jeg ønsker ingen polemikk mellom meg og Statsforvalteren om hva som har blitt sagt mellom oss i media. Jeg står for det jeg sa i retten, så får Statsforvalteren si det de må si, sier Schjelderup.

Reagerer kraftig

Til Kommunal Rapport uttaler Liv-Hege Martinussen bekrefter at hun under sin tid som kommunedirektør i Træna arbeidet med noen betente barnevernssaker. Hun bekrefter også at hun på et tidspunkt fikk en anonym bekymringsmelding til barnevernet mot seg.

– Bekymringsmeldingen mot meg, dreide seg om at jeg var mye borte fra barna i forbindelse med min jobb som kommunedirektør. Barnevernet undersøkte saken og konkluderte med at det ikke var grunn til bekymring, sier Martinussen.

At Schjelderup hevder han har fått informasjon om hennes barnevernssak fra en økonomirådgiver hos Statsforvalteren, betegner hun som oppsiktsvekkende.

– At disse opplysningene skal komme fra Statsforvalteren, er svært alvorlig, og det håper jeg ikke medfører riktighet. Det vil i så fall være et graverende brudd på taushetsplikten, sier Martinussen.

Liv-Hege Martinussen ser alvorlig på at det i retten kom frem uttalelser om at Statsforvalteren skal ha snakket med hennes underordnede om barnevernssaker som angikk henne.
Liv-Hege Martinussen ser alvorlig på at det i retten kom frem uttalelser om at Statsforvalteren skal ha snakket med hennes underordnede om barnevernssaker som angikk henne.

Viste til departementet

Schjelderup betegnet i retten samtalen med spesialrådgiveren hos Statsforvalteren som en «øyeåpner», fordi han selv fikk svar på en del ting som han hadde undret seg over. Han viste til at han snakket mer med Monica Antonsen hos Statsforvalteren på et senere tidspunkt. Han viste blant annet til at statsforvalter Tom Cato Karlsen også var involvert i dialogen med spesialrådgiver Monica Antonsen.

– De hadde bestemt seg for å kontakte departementet om denne saken her, og Statsforvalteren måtte gjøre noe med dette her, fikk de tilbakemelding om. Dette fortalte hun til meg, men jeg delte ikke dette til noen andre, sa Schjelderup.

– Brukte flere hundre tusen

Han fortalte videre at etter dialogen han hadde hatt med Monica Antonsen, kom Statsforvalteren på besøk til Lødingen kommune.

– De satte i gang en type Kommunekompasset og de brukte masse penger på dette her. Årsaken til det var den dialogen jeg hadde med Monica Antonsen, og opplevelsen de hadde og som jeg hadde. Så da satte de i gang det, og de brukte flere hundre tusen kroner på det. Det sier meg også noe om alvorlighetsgraden, når staten bruker så mye penger på noe som de har gitt uttrykk for er helt bak mål, vi forstår ikke det her, sa Schjelderup.

– Oppsiktsvekkende påstand

Statsforvalteren avviser at uttalelsene fra Schjelderup medfører riktighet.

– Dette tenker jeg er en oppsiktsvekkende påstand. Lødingen kommune har over tid vært en kommune med relativt store økonomiske utfordringer, som vi fra vår side har vært, og er bekymret for. Dette er også kommunisert til departementet. Uroen i kommunens administrasjon har nok også vært kommunisert i tiden rundt 2022-2023, i likhet med andre bekymringer vi har rundt nordlandskommuner med økonomiske eller andre utfordringer, uttaler Karlsen.

Han viser videre til at Kommunekompasset er ett av flere verktøy som brukes når kommuner har økonomiske utfordringer.

– Fra Statsforvalterens side er dette på ingen måte sett på verken som bortkastede penger eller en «sak som vi mener er helt bak mål». Tvert imot så er bruken av Kommunekompasset vel anvendte penger som både Statsforvalteren og kommunene opplever som en viktig kartlegging, sier Karlsen.

– Katastrofal ansettelse

Schjelderup forklarte at Martinussen allerede etter kort tid begynte å fryse ham ut, noe han opplevde som svært belastende å stå i. Til slutt ble han sykemeldt. Da han kom tilbake fra sykemelding, skal Martinussen ha gitt ham en klem. Han forklarte at dette førte til at han «holdt på å spy». Han viste også til svake faglige leveranser.

– Ansettelsen av Martinussen har vært katastrofal for Lødingen kommune, og jeg er ikke redd for å si det. Den organisasjonsmodellen hun la fram, opplevde jeg som et makkverk, rett og slett, sa Schjelderup.

Ga mange svar

Til Kommunal Rapport avviser Schjelderup at han arbeidet med å få Martiniussen fjernet.

– Jeg har ikke hatt en agenda om å få Martinussen fjernet, men hun utsatte meg for noe jeg mener er ganske graverende, og som førte til at jeg ble sykmeldt. Det ønsket jeg å få fram, sier Schjelderup.

Martinussen mener at kritikken Schjelderup rettet mot henne i retten ga henne svar på flere ting hun hadde undret seg over.

– Vitnemålet til Schjelderup ga meg svar på hvordan mange ting i denne saken henger sammen, sa Martinussen.

Powered by Labrador CMS