Nyheter

Sykepleier Eirin Prestvold fra Trondheim skal jobbe ni uker i Vennesla i sommer.
Sykepleier Eirin Prestvold fra Trondheim skal jobbe ni uker i Vennesla i sommer.

Her er vikarene som redder Kommune-Norge

Pleie- og omsorgssektoren er avhengig av tilreisende vikarer også i sommer. To av dem er spanske Luay Diaz og Eirin Prestvold. Prestvold sa opp fast kommunejobb for å bli vikar.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg kjente at jeg ble ganske sliten av å jobbe i fast, full stilling, sier sykepleier Eirin Prestvold.

Slik forklarer 33 -åringen hvorfor hun sluttet i jobben i en omsorgsbolig i Trondheim etter tre år. Før det jobbet hun på kreftavdelingen på St. Olavs hospital. 

– Å jobbe i fast, full stilling er hardt fysisk fordi det aldri er nok ansatte. Det er også hardt psykisk å jobbe med syke mennesker. Man må gi mye av seg selv. Jeg kjente at det ble vanskelig å stå i jobben i lengden, forklarer sykepleieren.

Nær 2 milliarder kroner i fjor

Norske kommuner brukte minst 1,9 milliarder kroner på helsevikarer fra vikarbyråer i 2023. Det viser de foreløpige tallene fra Leverandørdatabasen til Kommunal Rapport. 

Kommuner fortviler over utgiftene, mens mange er avhengig av tilreisende vikarer for å få spesielt sommerturnusen til å gå opp. 

  • Flekkefjord (9.200 innbyggere) har omtrent 49 tilreisende vikarer fra vikarbyrå. De fleste jobber minimum seks uker.
  • I Harstad (24.900 innbyggere) jobber 18 vikarer fra vikarbyrå i hjemmesykepleien og omtrent ti vikarer fra vikarbyrå i heldøgns omsorg.
  • Herøy (8.800 innbyggere) i Møre og Romsdal har fire vikarer fra vikarbyrå, to er sykepleiere.

– Det er krevende å dekke inn med riktig fagkompetanse. Alle fast ansatte i Flekkefjord har store stillinger, som gjør at de ikke har ekstra kapasitet til å jobbe om sommeren utover det vi dekker via årsturnus, sier kommunalsjef Inger Marethe Egeland i Flekkefjord.

Kostnadene ved innleie fra vikarbyrå var i 2021 omtrent 2,5 ganger så høy som kostnadene ved å bruke av fast ansatte.

Litt over 3.000 helsebyrå-vikarer 

Den siste oversikten over antall ansatte i helsefaglige yrker i vikarbyrå sto Fafo for i 2021. Da var tallet 3.050. 

Mye tyder på at antallet har økt siden 2021. Facebook-gruppa TravelNurse Norge, for sykepleiere som jobber i vikarbyrå eller tenker på å jobbe i vikarbyrå, har nå 10.000 medlemmer. 

Tar ferie i november

Prestvold er på sitt andre oppdrag som tilreisende vikar etter at hun sluttet i den kommunale jobben i Trondheim. Hun skal jobbe i ni uker på en korttidsavdeling på et sykehjem i Vennesla, 820 kilometer fra Trondheim.

– Jeg skal jobbe nonstop og ta ferie i november. Jeg kjenner på en herlig frihet, sier sykepleieren, som har tatt med hunden sin til Sørlandet.

– Jeg går tur, drar på stranda, kjører litt rundt i området og plukker jordbær når jeg har fri. Det føles nesten som å være på ferie. Jeg har aldri vært på Sørlandet før, så det er kjempemessig. 

– Hvordan er du blitt tatt imot på jobb?

– Jeg er blitt tatt godt imot av alle. Jeg opplever at de er glade for at jeg kom. De har hatt dårlig sykepleierdekning tidligere, og somrene er alltid en travel og slitsom periode. 

– Bedre betalt

Prestvold fikk opplæring i tre dager før hun ble kastet inn i jobben på korttidsavdelingen. 

– Det føles greit, fordi jeg har en avdelingsleder som spør hvordan det går. Alle er enige om at man tar litt springfart når man jobber som vikar. Jeg synes det er god forståelse for det.

– Hvordan er lønn og permisjon?

– Kommunen betaler 2 prosent av lønnen min inn som pensjon i KLP. Jeg tjener mye mer enn jeg gjorde som fast sykepleier. Det er en kjempestor gulrot. Vennesla har ikke rammeavtale med vikarbyrå, så jeg får bedre betalt enn i den første vikarjobben, som jeg fikk via vikarbyrå.

– Hva tenker du om at helsevikarer blir omtalt som et dyrt problem? 

– Jeg kan føle meg litt slem, men vi ødelegger ikke for Kommune-Norge. Jeg vil gjøre jobben min på best mulig måte med de fortrinnene som jeg kan få. Det ønsker alle. Jeg jobbet under pandemien. Det var forferdelig. Etterpå var det forventet at vi bare skal stå i det. Det går ikke. Vi er mennesker. Jeg er veldig glad i å være sykepleier og vil fortrinnsvis fortsette med det til pensjonsalder. 

Kom fra Spania

60 prosent av dem som jobbet innen helse via vikarbyrå i 2021, var sykepleiere, ifølge Fafo. 5 prosent var leger.

Luay Diaz (39) kom fra Spania til Norge i juni fjor sammen med ti andre leger. I forkant gikk de på et intensivt norskkurs i regi av vikarbyrået.

– Det var utfordrende å forstå dialekt, sier vikarlege Luay Diaz fra Spania, som har jobbet som fastlege i Trøndelag i ett år.

Han jobbet som fastlege i Snåsa til oktober.

– Det var en skikkelig stor overgang, mest på grunn av språket. Vi hadde lært bokmål på forhånd, og det var utfordrende å forstå dialekt, sier han. 

I oktober ble han vikarlege i Steinkjer. Der har han jobbet siden, på tre forskjellige legekontorer. Nå er han lei av å bli flyttet rundt og vil søke fast jobb som fastlege i Steinkjer.

– Jeg er blitt veldig glad i Trøndelag, og så har jeg en nær venn fra Spania som også jobber som lege her. Jeg tjener mer som vikarlege, men ønsker mer stabilitet, forklarer han. 

– Hva er den største forskjellen på å jobbe som lege i Spania og Norge?

– Ansvaret er større i Norge. Det er egne barneleger som behandler barn og mye mindre administrativt arbeid i Spania. I Norge har fastleger ansvar for alt fra sykehjem til sykemeldinger og rehabilitering. I Spania er det egne kontorer for blant annet fornying av førerkort og kontroll av gravide. 

Powered by Labrador CMS