Nyheter

Sykepleier og tillitsvalgt i Norsk Sykepleierforbund Christine Dybing (t.v.), helsefagarbeider Lene A. Steinstø og spesialsykepleier i geriatri Annlaug Gjerde Øgård vil beholde muligheten til å ha råd til å gå av med pensjon når de er 64 år.
Sykepleier og tillitsvalgt i Norsk Sykepleierforbund Christine Dybing (t.v.), helsefagarbeider Lene A. Steinstø og spesialsykepleier i geriatri Annlaug Gjerde Øgård vil beholde muligheten til å ha råd til å gå av med pensjon når de er 64 år.

KS om særaldersgrenserapport: – Har ingen betydning for forhandlingene

Midt i forhandlinger om framtiden til tidligpensjon anbefaler en arbeidsgruppe å avvikle ordningen. SÆRALDERSGRENSENE I KOMMUNER

Publisert Sist oppdatert

Ordningen med særaldersgrense er ikke lenger vel begrunnet i dagens samfunn, mener en arbeidsgruppe regjeringen har utnevnt for å se på retten som noen yrkesgrupper til å gå av tidligere enn andre med pensjon.

Rapporten har stor betydning fordi den kommer mens arbeids – og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap), KS Spekter, LO, Unio, YS og Akademikerne for andre gang forsøker å bli enige om en ordning for særaldersgrensene.

SÆRALDERSGRENSENE I KOMMUNER

  • Nær 133.000 kommuneansatte kan ta ut alderspensjon før de blir 67 år. 
  • Det sørger særaldersgrensen for.
  •  I kommunene er grensen 65 for sykepleiere, helsefagarbeidere og hjelpepleiere. 
  • 60 år gjelder for brannkonstabler og andre i brann- og redningstjenesten og ansatte i ambulansetjeneste.

Unio: – Ikke i tråd med avtale

Representanter fra både fagforeningene er forsiktige med å uttale seg om konklusjonen til arbeidsgruppen fordi de er midt i forhandlinger som skal være ferdig senest 1. juli. Likevel er det ikke tvil om hva de mener.

– Arbeidsgruppens forslag er ikke i tråd med den avtalen som ble inngått mellom partene i 2018. I den avtalen står det at det fortsatt vil være behov for særaldersgrenser i framtida, skriver Unio i en pressemelding.

KS: – Trenger intensiver til å stå lenge i arbeid

Intensjonen i pensjonsendringene som Stortinget har vedtatt for andre yrker, er at flest mulig skal stimuleres til å jobbe lenge og at alderspensjonen blir justert etter forventet levealder. Forhandlingene som nå pågår, handler om i hvor stor grad intensjonene skal gjelde også for yrkene med særaldersgrense.

KS har tidligere sagt at de midlertidige reglene om særaldersgrense ikke gir gode insentiver til å stå lenge i arbeid

Nå sier direktør Hege Mygland i KS’ forhandlingsavdeling at KS i hovedsak er enig i de fleste av konklusjonene til arbeidsgruppen. Samtidig sier hun at konklusjonene ikke vil påvirke forhandlingene.

– Rapporten fra arbeidsgruppen som skal vurdere aldersgrensene, har ingen betydning for de pågående forhandlingene om pensjonsløsninger, skriver Mygland i en e-post til Kommunal Rapport.

Mygland har tidligere sagt at en mulig langsiktig løsning kan være pensjonsregler som gir rett på et livsvarig tillegg til pensjonen, i stedet for en tidligpensjon.

Hensyn til sikkerhet og belastning

Bakgrunnen for særaldersgrensene er sikkerhet og belastning. I noen yrker, som brannvesen, ambulanse og politi handler det om at kollegaer og andre berørte skal være helt trygge på at de som kommer når du trenger det er på topp. I andre yrker kan fysisk og psykisk belastning gi behov for å gå av med pensjon før andre.

Men arbeidsgruppen mener at det vært en positiv utvikling i helse og arbeidsmiljø fra den tiden da særaldersgrensene ble innført. Derfor er det ikke lenger noen grunn til at blant annet sykepleiere, helsefagarbeidere, hjelpepleiere og brannkonstabler på gruppenivå skal kunne gå av med pensjon tidligere enn andre.

– En pensjonsordning som forutsetter at en hel gruppe av arbeidstakere ikke er arbeidsdyktige etter en gitt alder medføre uheldige konsekvenser for samfunnet, og har heller ikke støtte i det nasjonale faktagrunnlaget, skriver arbeidsgruppa som er ledet av Pål Molander, administrerende direktør ved Norsk institutt for vannforskning.

  • De som går av med særaldersgrenser i dag er sikret 66 prosent av lønna i pensjon fra de går av til de fyller 67. Da får de vanlig alderspensjon. 
  • Siden de har sluttet tidlig, får de lavere pensjonsopptjening enn andre, og kan dermed komme ut med svært lav pensjon. 
  • Tidligere fikk de kompensert for dette, men denne kompensasjonen var bundet til plikten til å fratre, som Solberg-regjeringen fjernet i 2021, til store protester fra blant andre Fagforbundet.
Powered by Labrador CMS