Nyheter

- Uten sykepleiere har kommunene ingen tjenester, sier forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund.
- Uten sykepleiere har kommunene ingen tjenester, sier forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund.

Mener dagens arbeidstidsavtale er god

Lederen for Norsk Sykepleierforbund advarer kommunale arbeidsgivere mot å ikke ta vare på sine ansatte.

Publisert Sist oppdatert

– Kommunene vil ikke klare å løse sitt oppdrag hvis de ikke tar vare på sine ansatte.

Slik svarer leder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund (NSF) på kommunenes ønske om økt styringsrett over turnusarbeid

Ifølge Navs Bedriftsundersøkelse manglet pleie- og omsorgssektoren om lag 6.600 sykepleiere og i mai i fjor. Sverresdatter Larsen mener kommunale arbeidsgivere ikke kan se bort fra dette tallet. 

– De bør forholde seg til hva man vet virker når man skal rekruttere og beholde helsepersonell. Det er blant annet partssamarbeid og medbestemmelse, både lokalt og sentralt. Uten sykepleiere har kommunene ingen tjenester, sier hun.

Økt risiko for feil

– Kommunale arbeidsgivere erfarer at blant annet langvakter bidrar til økt heltid, men at motstand fra fagforeninger er et problem. Er ikke langvakter et godt grep?

– Langvakter kan være et godt grep, og vi gjør mange slike avtaler. Men det kommer helt an på den lokale situasjonen og arbeidets form. Derfor er kjennskap til lokal kontekst og tillitsvalgets medbestemmelsesrett særs viktig. 

Sverresdatter Larsen bruker pleie av pasienter med rus og psykisk uhelse som eksempel på at medleverturnus eller langvakter kan passe bra. 

– Der kan det være krevende å avbryte arbeidsdagen klokken 15.00 hvis man for eksempel drar mye på tur utenfor institusjonen. Men i en virksomhet hvor det kreves kontinuerlig årvåkenhet på somatisk helse eller avansert teknologi, vet vi at risikoen for å gjøre feil øker betraktelig etter ti timers vakt, sier hun.

Er ikke imponert

– Er det helt uaktuelt for NSF å gi fra seg den sentrale innstillingsretten for arbeidstidsavtaler?

– Vi har et lovverk og avtaler i dag som ivaretar helt nødvendig partssamarbeid for å løse viktige samfunnsoppgaver. Det synes vi seriøse arbeidsgivere bør forholde seg til. 

Sverresdatter Larsen er mer positiv til at kommunene ønsker å øke helgetilleggene, men er likevel ikke imponert. 

– Kommunene ønsker at helsepersonell skal jobbe mer helg, men er ikke villige til å betale for den økte belastningen. De bør være oppmerksomme på at ansatte allerede i dag arbeider helgetimer som i snitt kan forstås som hver lørdag hele året. Om denne massive belastningen skal øke enda mer, vil det gjøre yrket mindre attraktivt. Vi er fornøyde med at vi i fjor fikk forhandlet opp helgetillegg og nattillegg gjennom at tilleggene ble gjort om til prosent av timelønn, men tilleggene for helg er likevel for lave, sier hun.

Powered by Labrador CMS