Nyheter

86 prosent av de ansatte som jobbet turnus i pleie- og omsorgssektoren i Søndre Land, jobbet deltid i fjor.
86 prosent av de ansatte som jobbet turnus i pleie- og omsorgssektoren i Søndre Land, jobbet deltid i fjor.

Nye tall: Her er det mest deltid

Deltidsandelen blant ansatte som jobber turnus i pleie- og omsorgssektoren, er størst i Søndre Land. Alstahaug har derimot knekket deltidskoden. TURNUS

Publisert Sist oppdatert

– Det er et problem å få dekket helger, sier kommunedirektør Arne Skogsbakken i Søndre Land.

86 prosent av de ansatte som jobbet turnus i pleie og omsorgssektoren i Søndre Land, jobbet deltid i fjor. Det viser nye tall fra PAI-registeret til KS. 

Du kan se oversikt over heltid i kommunene nederst i artikkelen.

Tallene fra KS viser at heltidsandelen i Kommune-Norge har økt de ti siste årene.

 I 2014 var den 49 prosent for alle ansatte i kommunesektoren. I 2023 var andelen 61 prosent. 

Ser vi på andelen heltid for ansatte som jobber turnus i pleie- og omsorgssektoren, som blant andre Fafo mener er viktig for å sikre god kvalitet på tjenester, er tallene lavere. 

Andelen heltidsansatte som jobbet turnus i pleie- og omsorgssektoren var 21 prosent i 2014. 

Ti år senere hadde andelen økt til 35 prosent. 

TURNUS

Med turnus menes at den ansatte har arbeidstid som går i en rullerende plan, og at ukentlig arbeidstid i full stilling er mellom 33,6 og 35,5 timer.

Kilde: KS

Økning også i Søndre Land

Heltidsandelen har økt også i Søndre Land for ansatte som jobber turnus i pleie og omsorg. For ti år siden var andelen heltid for denne gruppen 10 prosent. Nå er den 14 prosent og altså lavest i landet. 

Kommunedirektøren sier at forklaringen ligger tilbake i tid.

– Vi tok imot omtrent 120 utviklingshemmede i forbindelse med HVPU-reformen. Det innebar at flere ansatte måtte gå turnus med helgejobbing, noe som igjen har ført til flere småstillinger. Vi lyser ut fulle stillinger, men ser at det er vanskelig å rekruttere hvis vi ikke åpner for deltid, sier han. 

Rakkestad og Oppdal også på bunn

Rakkestad ligger sammen med Oppdal som nummer tre for kommuner med mye deltid. Deltidsandelen for ansatte i turnus i pleie og omsorg i Rakkestad var 83 prosent i fjor.

HR-sjef Steffen Tjerbo i Rakkestad sier at kommunen er veldig bevisst på at heltid har mye å si for kvaliteten på tjenestene. 

– For sykepleiere i turnus lyser vi kun ut hele stillinger, men noen velger å gå midlertidig ned i stilling fordi det passer deres livssituasjon, sier Tjerbo. 

Seks kommuner får ros i Fafo-rapport

I den andre enden av tabellen finner vi Alstahaug med minst andel deltid. Den var 29 prosent i fjor.

Heltidsandelen i Alstahaug har i likhet med Asker, Bodø, Karmøy, Malvik og Ringerike vært så stor de siste årene at kommunene ble trukket fram som gode eksempler i Fafo-rapporten «Heltid koster, men har vi råd til å la være?» i fjor.

Fafo slår fast at Alstahaug har lyktes fordi kommunen, i motsetning til andre kommuner, ikke har sett på heltidsproblematikken som et særtema. 

Tiltak som Alstahaug har gjennomført:

  • Analyser av brukerbehov, kompetansebehov og bemanningsressurser
  • Endret tjenesteorganiseringen (ny oppgavedeling)
  • Praktisert strategisk arbeidsgiverpolitikk
  • Ansettelser i hele stillinger 
  • Iverksatt en rekke turnustiltak

– Arbeidet med større stillinger inngår med andre ord i et helhetlig arbeid for tjenesteutviklingen, skriver Fafo i rapporten.

Rachel Elise Berg, som begynte som kommunedirektør i Alstahaug i januar, sier at tilrettelegging av turnus har vært svært viktig.

– Vi har innført lengre helgevakter og ønsketurnus. Ansatte får velge hvilken type vakter de vil jobbe. Vi lyser også ut kun 100 prosent stillinger, sier hun. 

– Er det mulig å organisere seg bort fra deltid?

– Ja. Vi trenger blant annet ikke vikarbyrå fordi vi har stabilitet i driften. Alt henger sammen, sykefraværet i pleie og omsorg var kun 6,63 prosent i fjor. Heltid påvirker sykefraværet. Det blir stabilitet på jobb fordi man jobber med kolleger som man kjenner, og som kjenner jobben.

Powered by Labrador CMS