Nyheter

Ledergruppa i Gamvik har sendt sitt andre varsel mot konstituert kommunedirektør Marius Nilsen. I det nye varselet blir også ordfører Ragnhild Vassvik nevnt (Ap).
Ledergruppa i Gamvik har sendt sitt andre varsel mot konstituert kommunedirektør Marius Nilsen. I det nye varselet blir også ordfører Ragnhild Vassvik nevnt (Ap).

Nytt varsel i Gamvik: Beskriver utrygghet og manglende kommunikasjon

I fjor sommer varslet ledergruppa i Gamvik mot varaordføreren, og før jul ble varaordføreren varslernes nye sjef. Nå har ledergruppa sendt et nytt varsel.

Publisert Sist oppdatert

– Under forrige kommunedirektør hadde vi et ganske godt arbeidsmiljø, men nå er dette fullstendig ødelagt. Hverdagen er nå preget av frykt og usikkerhet, sier en av kommunalsjefene til Kommunal Rapport.

Fremmet nytt varsel

I slutten av august i fjor varslet de fire kommunalsjefene i Gamvik mot at daværende varaordfører Marius Nilsen (Sp) hadde gått til verbalt angrep på kommunens administrative ledere i et lukket formannskapsmøte. Lederne mente at varaordføreren brøt kommunens etiske retningslinjer, og at han skapte frykt og usikkerhet blant de ansatte. 

Før jul valgte kommunestyret å konstituere varaordføreren til kommunedirektør. Personen kommunalsjefene hadde varslet mot ble nå deres nye sjef. I slutten av januar fremmet kommunalsjefene et nytt varsel.

«Vi opplever at de psykososiale arbeidsmiljøet er ødelagt. Tillit, samarbeid, arbeidsglede og ledelse er fraværende», står det i varselet.

Kommunal Rapport har gjort flere forsøk gjennom flere dager på å få en kommentar fra konstituert kommunedirektør Marius Nilsen, men han har ikke svart på telefon, tekstmelding eller e-post.

Holder dørene lukket

I det nye varselet hevder kommunalsjefene at de har opplevd stadige usaklige og personrettede angrep mot seg gjennom forrige kommunestyreperiode, og det vises til at varselet også gjaldt ordfører Ragnhild Vassvik (Ap). 

Varslerne viser til at formannskapsmøtet i fjor sommer var dråpen som fikk begeret til å renne over. Varslerne hevder at ledergruppen nå er preget av sykefravær og manglende arbeidsglede.

– Vi arbeider med lukkede dører, og det er så si ingen kontakt mellom kommunedirektøren og ledergruppen. Vi snakker ikke sammen, og vi føler at vi har en leder som ikke har tillit til oss. Vi vet ingenting om hvordan kommunen ledes, sier en av kommunalsjefene til Kommunal Rapport.

Hen ønsker å være anonym i frykt for å gjengjeldelse for å ytre seg om saken.

Kommunalsjefen viser til at det allerede verserer rykter i lokalmiljøet om at politikerne skal skifte ut enkelte i ledergruppa.

– I lokalmiljøet snakkes det åpent om hvem som skal fjernes og hvilke personer som skal ansettes, og dette øker den utryggheten ledergruppa er preget av, sier kommunalsjefen.

– Skaper usikkerhet

Kommunal Rapport har snakket med flere av kommunalsjefene, og de viser til at det kun har vært noen få møter i ledergruppa siden desember i fjor. De er usikre på hvordan de skal forholde seg til en kommunedirektør de har varslet mot.

– Vi har kun hørt at varselet vi sendte i fjor skal behandles av eksterne, men hvordan vi skal forholde oss til vår øverste leder vet vi ikke. Alt dette skaper stor usikkerhet, og det bidrar til et uholdbart arbeidsmiljø, sier kommunalsjefen.

Behandles av ekstern part

I forrige uke ble det kalt inn til et ekstraordinært møte i formannskapet, men i innkallingen og saksframlegget kommer det ikke fram hva saken dreier seg om. Det vises kun til at det er en hastebehandling av en lukket sak. Ordfører Ragnhild Vassvik (Ap) gjør det klart at det dreide seg om en orienteringssak.

– Det eneste jeg kan si om denne saken er at begge varslene er sendt til behandling av en ekstern part. Så må vi se hva som kommer fram, og deretter må vi ta det videre derfra, sier Vassvik.

– Varslerne signaliserer at de har et ødelagt arbeidsmiljø. Hvordan blir de ivaretatt av arbeidsgiver?

– Varslene er til behandling. Vi må avvente hva som kommer fram av undersøkelsene, sier Vassvik.

– Veldig urovekkende

Det nye varselet har ført til at rekrutteringen av ny kommunedirektør har blitt satt på vent. Ordføreren mener at dette er den beste løsningen fordi varslerne også indirekte har signalisert manglende tillit til henne.

– Siden varslerne ikke har tillit til meg er det best å utsette arbeidet med rekruttering av ny kommunedirektør til undersøkelsen av varselet er ferdig. Da vil vi kunne få svar på hvordan det er best å gå videre, sier Vassvik.

Denne løsningen er tidligere ordfører Alf Normann Hansen (SV) svært kritisk til.

– Varslerne har fått personen de har varslet mot som sin øverste leder, noe som har ført til at de opplever at deres arbeidsmiljø er ødelagt. Ved å utsette rekrutteringen av ny kommunedirektør tvinger ordføreren varslerne til å stå i et belastende arbeidsmiljø i enda lengre tid. Dette påfører varslerne en enda større belastning, og det synes jeg er urovekkende, sier Hansen.

Powered by Labrador CMS