Nyheter

Rådmann Rosa-Maria Christiansen og Porsgrunn kommune har hatt et resultatløst møte om veien videre etter ledergruppas mistillit mot henne.
Rådmann Rosa-Maria Christiansen og Porsgrunn kommune har hatt et resultatløst møte om veien videre etter ledergruppas mistillit mot henne.

Rådmannen får ikke innsyn i dokument om ledergruppas mistillit mot henne

Før jul i fjor rettet ledergruppa i Porsgrunn mistillit mot kommunedirektøren. Dokumentet hvor mistilliten blir beskrevet har rådmannen fortsatt ikke fått tilgang til.

Publisert Sist oppdatert

– Min klient har ikke fått innsyn i alle påstandene som er rettet mot henne, noe vi mener hun helt åpenbart har rett til å få, sier advokat Jostein Nordbø i Norsk Kommunedirektørforum. Han representer rådmann Rose-Marie Christiansen i Porsgrunn.

Langt fra hverandre

Før jul i fjor skal ledergruppa i Porsgrunn ha tatt kontakt med ordfører Jannicke Andreasen (Ap) og fremmet mistillit mot rådmannen. Dette skal ha kommet etter en periode med intern uro i toppledelsen, og rådmannen har blitt sykemeldt. Bystyret nedsatte et utvalg til å følge opp rådmannens arbeidsforhold. I slutten av februar var det et møte mellom kommunen og rådmannen.

– Det ble avholdt et møte med henne og hennes advokat 21. februar. Utover det er det ingen ting å meddele, uttaler ordfører Janicke Andreassen (Ap) i Porsgrunn.

– Vi står langt fra hverandre, utover det ønsker jeg ikke å uttale meg, sier Christiansen.

– Gjør det vanskelig

Kommunen har avslått pressens krav om innsyn i ledergruppas mistillit mot rådmannen, og ifølge rådmannen og hennes advokat har hun heller ikke fått innsyn i dokumentet der ledergruppa har lagt fram sin kritikk mot sin overordnede. Kommunen skal kun ha gjengitt innholdet i dokumentet for rådmannen. Det er advokat Nordbø kritisk til.

– Det vanlige i slike saker er at man får tilgang til informasjon som vedrører parten, noe dette dokumentet utvilsomt gjør. Min klient har partsinteresser, og uten innsyn i grunnlaget for kritikk vil hun ikke kunne ivareta sine rett til å uttale seg og fremføre relevante merknader til saken, sier Nordbø.

Han peker på at kontradiksjon er et grunnleggende prinsipp som må ivaretas for å sikre rettssikkerheten og et korrekt faktagrunnlag. Han mener at kommunen med dette gjør saken vanskeligere enn den burde være.

– At vi ikke får innsyn i påstandene gjør det hele veldig vanskelig, og jeg opplever at kommunen skaper en situasjon som burde være helt unødvendig, sier Nordbø.

Advokat Jostein Nordbø i Norsk Kommunedirektørforum er kritisk til at rådmannen ikke får innsyn i mistilliten som er rettet mot henne.

Viser til loven

Hvorfor rådmannen ikke har fått partsinnsyn i mistilliten ledergruppa har rettet mot henne ønsker ikke ordføreren å svare på. Hun viser til at det er kommunens advokat, KS-advokat Øyvind Gjelstad, som skal svare på spørsmål om dette. Han gir følgende svar til Kommunal Rapport:

– Begjæringer om innsyn håndteres i tråd med forvaltningslovens og offentlighetslovens regler for dette. Ut over det ber jeg om forståelse for at en kommune som arbeidsgiver ikke kan gå inn på forhold mellom arbeidsgiver og ansatte i media, skriver advokaten i en e-post til Kommunal Rapport.

Jussprofessor Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen ser ut til å dele den samme oppfatningen som advokat Jostein Nordbø har om rådmannens innsynsrett i denne saken.

– Dette høres ikke riktig ut. I det saken går fra ledergruppen til ordføreren har rådmannen fulle partsrettigheter, og i dette ligger en rett til å se alle dokumenter i saken i sin helhet, sier Bernt.

Uenige om det er gitt tilbud

Rådmannen har tidligere uttalt at hun har avvist et forslag om en sluttavtale med 18 måneders etterlønn. Ordføreren har benektet at kommunen har gitt et tilbud om sluttpakke til rådmannen.

– Jeg har hatt samtaler med en KS-advokat som representerer kommunen. Under samtalene var det en sondering rundt innholdet i en eventuell sluttavtale og hvilken økonomisk kompensasjon som ble ansett aktuell. Det som fremkom under samtalene har jeg videreformidlet til min klient. For at ordfører kan gi et rettslig forpliktende tilbud må det imidlertid være politisk forankret, uttalte Nordbø i slutten av januar.

Powered by Labrador CMS