Nyheter

Tidligere kommunedirektør i Lødingen Liv-Hege Martinussen og ordfører Hugo Bongard Jacobsen (Ap) står denne uka mot hverandre i retten.
Tidligere kommunedirektør i Lødingen Liv-Hege Martinussen og ordfører Hugo Bongard Jacobsen (Ap) står denne uka mot hverandre i retten.

Rettssak mellom Lødingen og avgått kommunedirektør er i gang

Uten noen forklaring ble tidligere kommunedirektør Liv-Hege Martinussen fjernet som kommunedirektør i Lødingen. Nå møtes partene i retten.

Publisert Sist oppdatert

Harstad 

I april i fjor ble kommunedirektør Liv-Hege Martinussen fjernet på dagen fra stillingen som kommunedirektør i Lødingen. Kommunen har kun vist til at kommunedirektøren har frasagt seg sitt stillingsvern, og utover dette ikke begrunnet fjerningen av Martinussen.

Kommunedirektøren har saksøkt kommunen, og denne uka møtes partene i Midtre Hålogaland tingrett i Harstad.

Økonomisk tap og ærekrenkelser

Partene er enige om at Martinussen har frasagt seg sitt stillingsvern, men den tidligere kommunedirektøren mener at kommunen har brutt ulovfestede saklighetsnormer ved sin utøvelse av styringsretten, brudd på forvaltningsrettslige prinsipper og skal ha fremmet ærekrenkelser mot Martinussen. Hun krever 2,5 millioner kroner av kommunen for økonomisk tap og erstatning for ærekrenkelser fremmet i kommunestyremøte i april i fjor.

– Kommunen har forholdt seg til arbeidsavtalen der saksøker har frasagt seg stillingsvernet. Det finnes ingenting som er ærekrenkende mot Martinussen fra kommunens side, og jeg minner om at det i denne saken er det saksøker som har bevisbyrden, uttalte kommunens advokat Frode Lauareid i sitt innledningsforedrag mandag.

– Ikke en stillingsvernssak

I medarbeidersamtalene kommunen har hatt med den tidligere kommunedirektøren, har det ikke kommet fram noe annet enn at kommunen var godt fornøyd med hvordan Martinussen har løst sitt arbeid. Så sent som i februar i fjor var tilbakemeldingene fra arbeidsgiver positive, men i starten av april ble kommunedirektøren uten begrunnelse fjernet fra sin stilling gjennom et vedtak i kommunestyret.

Dommeren ville på innledningsdagen høre litt mer om hva partene mente om hva som var det mest sentrale juridiske stridsspørsmålet i saken.

– Det som er viktig for kommunen å understreke i denne saken, er at når man har slike klausuler så er det ikke krav om begrunnelse for å avslutte arbeidsforholdet. Det må det settes to streker under. Dette er ikke en stillingsvernssak, og det er saksøker som har bevisbyrden, uttalte Lauareid.

Viser til respektfull behandling

Martinussens advokat, Siri Falch Olsen, mente at partene trolig var enige om hva som er rammene for styringsretten i denne saken. Men hun mente at saken hviler på at kommunen har truffet en beslutning på et grunnleggende feil faktisk grunnlag.

– Vi mener også at beslutningen som ble truffet, var et enkeltvedtak, og her kommer forvaltningsrettslige grunnprinsipper inn. Det som ikke er snakket så mye om er hvilke krav som ligger i arbeidsavtalen om respektfull behandling. Den mener vi er brutt, sa Falch Olsen.

Uenige om arbeidsgiveransvar

Saksøker mener at kommunen har fremmet ærekrenkende påstander mot Martinussen, som blant annet skal ha dannet noe av grunnlaget for at hun ble fjernet. Blant annet at hun skal ha jukset på sin CV. Kommunen mener at de kun står ansvarlig for uttalelser fra folkevalgte organ, ikke hva enkeltpolitikere måtte uttale. Saksøkers advokat mente at dette vil gi arbeidsgiver for stort handlingsrom.

– Hvis kommunens arbeidsgiveransvar for øverste leder kun er knyttet opp mot hvordan man uttrykker seg i hva som er gitt i skriftlige kommunestyrevedtak, vil man ha et veldig vidt handlingsrom. Det vil vi komme tilbake til. Vi mener at det ligger andre skranker i utøvelsen av arbeidsgiveransvar enn bare det som er skrevet i skriftlige vedtak, sa Falch Olsen.

Ifølge planen skal det føres 15 vitner, der de viktigste er den tidligere kommunedirektøren og kommunens ordfører Hugo Bongard Jacobsen (Ap).

Powered by Labrador CMS