Nyheter

Kommunedirektør Ketil Reed Aasgaard i Strand kommune mener det er viktig å teste markedet.
Kommunedirektør Ketil Reed Aasgaard i Strand kommune mener det er viktig å teste markedet.

– Uforsvarlig ikke å legge tjenestepensjon ut på anbud

Strand kommune har vedtatt å bytte leverandør av tjenestepensjon etter anbudsrunde.

Publisert Sist oppdatert

I flere år har KLP vært leverandør av tjenestepensjon til Strand kommune. Nå tar Storebrand over. Det vedtok flertallet i Strand kommunestyre bak lukkede dører nylig.

Teste markedet

Tidligere i høst vedtok flertallet i kommunestyret å legge tjenestepensjon ut på anbud, etter innstilling fra kommunedirektøren. 

I sakspapirene viser kommunedirektøren til at krevende økonomiske tider gjør det nødvendig å se på alle mulige kostnadsbesparelser som ikke vil svekke servicenivået, og som vil få så lave ulemper som mulig for ansatte og innbyggere i kommunen.

– Kjøp av pensjonstjenester er et av de største enkeltinnkjøpene kommunen gjør. Jeg mener at det er uforsvarlig ikke å legge tjenestepensjon ut på anbud, sier kommunedirektør Ketil Reed Aasgaard.

Aasgaard regner med at flere kommuner vil gjøre det samme i tiden som kommer.

– Jeg vil bli overrasket hvis ikke det skjer. Det er viktig å teste markedet. Det er jo ikke slik at kommunen velge ny leverandør.

I vedtaket fra kommunestyret heter det at frigjort egenkapital skal settes på et eget, bundet fond.

Pris og kvalitet

Ifølge kommunedirektøren har kommunen brukt Pensjonskontorets pensjonsveileder i arbeidet med utlysningen.

– Veilederen gir klare føringer for hva som bør og skal vektlegges. Pris og kvalitet er det som skal vektlegges. Størrelse på for eksempel premiereserve, historisk avkastning og opptjent egenkapital skal ikke vektlegges, forklarer Aasgaard.

Han forteller at kommunen også har innhentet erfaringer fra andre kommuner som har byttet leverandør.

Møtt med skepsis

Mange har likevel vært kritiske til å legge tjenestepensjonen ut på anbud. Da saken ble behandlet i kommunestyret tidligere i høst, fremmet opposisjonen forslag om å droppe å innhente anbud. 

De begrunnet dette blant annet med at saksframlegget var for tynt. En evaluering fra sist Strand kommune var i Storebrand, ble også etterlyst. Ifølge kommunedirektøren er det rundt 10 år siden kommunen sist hadde Storebrand som leverandør.

I tillegg har fagforeningene vært kritiske til anbudsrunde.

– Vi har gjennomført drøftingsmøter og hatt en grundig og grei prosess. I utgangspunktet var planen å legge tjenestepensjon ut på anbud allerede i fjor. Vi fant det imidlertid nødvendig å ta en pust i bakken, slik at vi også fikk en grundigere prosess med fagforeningene, sier Aasgaard.

– Økende interesse

Leder for offentlig sektor i Storebrand, Jon M. Hippe, sier til Kommunal Rapport at flere kommuner har vedtatt å legge pensjon ut på anbud i 2023. 

Leder for offentlig sektor i Storebrand, Jon M. Hippe, mener å se en økende interesse fra kommunene.

– Vi har kontakt med en rekke kommuner som er i gang med vurdering. Vi ser økende interesse og forståelse for viktigheten av å se på sin pensjonsordning i lys av presset på kommunenes økonomi, sier han.

I dag leverer Storebrand tjenestepensjon til fem kommuner. Hippe er fornøyd med at de vant anbudet i Strand. Han mener dette viser at Storebrand er en langsiktig leverandør i markedet.

– Det var viktig å vinne det anbudet som var ute. Det viser at det er klokt å sjekke hva som er best for kommunen gjennom en anbudsrunde, sier Hippe.

Powered by Labrador CMS