Nyheter

Arne Sandbu har vært toppleder i Nord-Fron kommune siden 1993. Han tror god dialog med ordfører er noe av nøkkelen til å lykkes i rollen, blant annet gjennom jevnlige møter der de utveksler informasjon.
Arne Sandbu har vært toppleder i Nord-Fron kommune siden 1993. Han tror god dialog med ordfører er noe av nøkkelen til å lykkes i rollen, blant annet gjennom jevnlige møter der de utveksler informasjon.

Ni av ti toppledere opplever gjensidig tillit

Ni av ti kommunedirektører sier seg helt eller delvis enig i at samarbeidet med politikerne er preget av gjensidig tillit.Kommunedirektør-undersøkelsen 2023

Publisert Sist oppdatert

Det er enda litt bedre enn i fjor, viser Kommunal Rapports kommunedirektørundersøkelse. Mens 88,2 prosent av topplederne oppga at de opplevde gjensidig tillit i fjor, har andelen nå økt til 91,5 prosent.

I Nord-Fron har Arne Sandbu vært toppleder siden 1993. I løpet av 30 år har han sett utallige politikere komme og gå. Han er nå på sin femte ordfører. Kanskje rekker han også sin sjette, før han går av med pensjon ved årsskiftet.

– Du kan ikke vedta tillit. Dialog med ordfører, uansett hvem han eller hun er, er nøkkelen til å lykkes i rollen som kommunedirektør. Det gjelder å gjøre den til enhver tid sittende ordfører trygg i rollen. Det betyr ikke at man skal smiske. Det blir raskt gjennomskuet, og er noe av det dummeste man gjør, sier Sandbu.

De som sliter, sliter

5,1 prosent av topplederne er helt eller delvis uenig i at forholdet til politikerne er preget av gjensidig tillit. Det er en liten nedgang fra fjorårets 7,7 prosent. (Se grafikk i bunnen av artikkelen.)

«Sliter med samarbeidet med ordfører», skriver en av topplederne i undersøkelsen. «Samhandling politikk og administrasjon kunne vært bedre», kommenterer en annen.

Samtidig ser det ikke ut til at det er noen sammenheng mellom mangel på gjensidig tillit og trivsel på jobben. Halvparten av topplederne som sier seg helt eller delvis uenige i at de har gjensidig tillit til politikerne, sier samtidig at de trives meget godt i stillingen.

Her er hemmeligheten

Sandbu tror at nøkkelen til god dialog er å ha jevnlige arbeidsmøter med ordføreren, der man utveksler informasjon. Da Sandbu startet som toppleder i Nord-Fron i 1993, sto det i arbeidsavtalen at han skulle ha årlige medarbeidersamtaler med politikerne. Det var så uvanlig da, at Sandbu og daværende ordfører reiste rundt og reklamerte for det i KS-sammenheng.

– Jeg tror årlige medarbeidersamtaler har vært noe av suksessen. Det betyr ikke at ikke folk av og til synes jeg gjør en dårlig jobb, eller at jeg blander meg borti politikk. Det hender nok. Da er det viktig å ha en objektiv måte å opptre på i politiske organer, sier Sandbu.

I løpet av 30 år har han mange ganger opplevd at politikerne stemmer imot administrasjonens forslag til vedtak. Noen ganger har han fått høre at saken er for dårlig utredet – særlig i politisk betente saker der det er vanskelig å gi et klart råd. Det tar han ikke personlig. 

– Det finnes enkeltpolitikere som er opptatt av «å ta» administrasjonen. Slik er det i alle kommuner. Når det har vært behov for det, har jeg i alle år opplevd at ordførerne har stått opp for meg, sier Sandbu.

Kommunedirektør-undersøkelsen 2023

Kommunedirektørundersøkelsen er en årlig spørreundersøkelse fra Kommunal Rapport.

Samtlige kommunedirektører får tilsendt et digitalt spørreskjema.

I år ble skjemaet sendt ut i juni.

140 kommunedirektører har besvart årets undersøkelse.

Powered by Labrador CMS