Nyheter

Kristiansand kommune ønsker å legge til rette for rekruttering av personer, for eksempel til stillinger i helse og omsorg, som står utenfor arbeidslivet eller har vanskelig for å komme inn i arbeidslivet.
Kristiansand kommune ønsker å legge til rette for rekruttering av personer, for eksempel til stillinger i helse og omsorg, som står utenfor arbeidslivet eller har vanskelig for å komme inn i arbeidslivet.

Disse kommunene har søkt om å få frikommuneforsøk

Målselv, Kristiansand og Frogn er blant dem som har sendt inn en foreløpig søknad.

Publisert Sist oppdatert

Totalt har Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD) mottatt 84 foreløpige søknader (se oversikt nederst i saken) om frikommuneforsøk innen fristen 8. september. 

Det er stor spennvidde blant kommunene og fylkeskommunene som ønsker fritak fra lov og forskrift for å teste ut nye måter å løse oppgaver på.

Fornøyd med respons

Noen av søknadene dreier seg om samarbeid mellom flere kommuner, og noen omhandler flere enkeltforsøk.

– Søknadsmengden viser en god respons på invitasjonen fra regjeringen om å delta i frikommuneforsøk. Det var ikke på forhånd fastsatt et antall kommuner og fylkeskommuner som vil kunne delta i ordningen, sier statssekretær Gunn Karin Gjul i KDD.

Flere andre kommuner har vært i dialog med departementet om forsøksordningen, deriblant Verdal. Bø kommune ba om utsettelse til 8. desember, men fikk nei.

Dette har de søkt om

Målselv kommune ønsker å søke om å kunne gi nyetablerere fritak fra eiendomsskatt ved kjøp av eldre boliger. Det krever fritak fra eiendomsskatteloven.

Frogn kommune ønsker å søke om fritak fra barnehagelovens krav om at pedagogiske ledere må ha barnehagelærerutdanning eller videreutdanning i barnehagepedagogikk. Frogn ønsker å kunne tilby faste stillinger til pedagoger med annen høgskole- og universitetsutdanning.

Lister-kommunene ønsker å kunne gi et kommunalt driftstilskudd tilsvarende introduksjonsstønaden til bedrifter som ansetter nylig bosatte flyktninger. Tanken er at ordningen skal gjelde hos alle kommunene som samarbeider om Nav Lister: Kvinesdal, Farsund, Lyngdal, Flekkefjord, Sirdal og Lund. Forsøket vil kreve unntak fra integreringsloven og forskrift om arbeidsmarkedstiltak.

Unntak fra kvalifikasjoner

Kristiansand ønsker å kunne direkteansette lærlinger i alternative opplæringsløp. Det samme gjelder unge som mangler formalkompetanse eller har falt utenfor arbeidslivet, men som har vist seg dugelige i arbeidspraksis. En slik forsøksordning vil kreve unntak fra hovedavtalens krav om kvalifikasjonsprinsippet og utlysning av ledige stillinger i offentlig sektor.

I den foreløpige søknaden skriver Kristiansand kommune at de ønsker å legge til rette for rekruttering av personer som står utenfor arbeidslivet eller har vanskelig for å komme seg inn i arbeidslivet, og forhindre at personer havner i utenforskap.

«Dette er personer som har verdifull erfaring og kompetanse som er viktig for kommunen, men som ikke når opp i konkurranse med andre, særlig grunnet formelle kvalifikasjoner», står det i den foreløpige søknaden.

Hvem får ja?

Med bakgrunn i de foreløpige søknadene vil KDD velge ut hvilke søknader som skal konkretiseres og inkluderes i forsøksordningen. Dette skal gjøres i samarbeid med berørte departementer, opplyser KDD.

Endelig søknad, som skal være behandlet av kommunestyre/fylkesting, skal sendes til departementet i perioden 1. desember 2023 til 1. april 2024. Selve forsøket kan iverksettes først når kommunen har vedtatt forskrift for forsøket, og den er godkjent av departementet.

Om søknaden innvilges, vil bero på en helhetlig vurdering der disse kriteriene er relevante, skriver KDD i et brev til Verdal kommune:

  • om forsøket kan bidra til utvikling av offentlig sektor,
  • om forsøket støtter opp om målene til tillitsreformen,
  • om det er flere kommuner som gjennomfører samme type forsøk,
  • variasjon i kommuner som søker, og
  • involvering av ansatte og fagforeninger lokalt.
Powered by Labrador CMS