Nyheter

Håvard Handeland (Ap) blir ordfører i Sauda den 4. oktober. Nå skal han lese kommuneloven.
Håvard Handeland (Ap) blir ordfører i Sauda den 4. oktober. Nå skal han lese kommuneloven.

Han er 19 år og snart ordfører: – Føler på en ekstra bevisbyrde

Landets yngste ordfører kapret velgere ved å kjøre dem hjem fra fest. Og han inngår historisk samarbeid mellom Høyre og Ap.FOLKEVALGT

Publisert Sist oppdatert

FOLKEVALGT

  • Håvard Handeland (19)
  • Bakgrunn: Ferdig med VGS. Leder av ungdomsrådet i Sauda
  • Viktigste sak: Nytt næringsliv i Sauda

– Du er 19 år og landets yngste ordfører. Hva føler du nå?

– Endelig begynner jeg å få normal puls. Det er mye press. Som ung ordfører føler jeg på en ekstra bevisbyrde. Jeg skal være ekstra nøye med regler og fakta. Jeg skjønner det skaper oppmerksomhet. Det er ikke alle 19-åringer som bør være ordfører. Men det er vel ikke alle 50-åringer som bør være det heller.

– Hvordan reagerer folk rundt deg?

– Vi synes det er merkelig alle sammen, men også veldig gøy. Jeg har vært leder av ungdomsrådet i kommunen, men ordfører blir noe annet. Alle i familien er engasjert og interessert i politikk, men bare jeg er folkevalgt.

– Har mange unge stemt på deg?

– Jeg tror det. Jeg fikk mange personstemmer, og det er jeg glad for. I valgkampen kjørte jeg folk hjem fra fest, og da fikk jeg snakket med mange. Også var det kaffe og vaffel på stand når jeg traff dem der.

– Bor du hjemme?

– Jeg bor hjemme i kjelleren, men målet er å flytte på hybel i sentrum. Jeg har en lillebror som bor hjemme og en storebror som har flyttet ut.

– Vet du hvordan du leder et kommunestyremøte?

– Ja, jeg har sett på nett. Av og til har jeg skrudd på et budsjettmøtet og kost meg med det. Til første kommunestyremøte må jeg vel ha finskjorta på, og kanskje en ny dress. Konfirmasjonsdressen begynner å bli litt liten.

– Hvem skal du samarbeide med i kommunestyret?

– Det blir Høyre som får varaordføreren. Vi forhandlet valgnatta og Ap hadde fokus på politikk og avtaler om politiske mål. Først gikk vi til Sp, men Sp var mest interessert i posisjoner. Da gikk vi til Høyre, og ble enige med dem. Ap og Høyre har flertall. Vi er 19 i kommunestyret, og vi har 10 representanter. Vi var et forhandlingsutvalg på tre, også hadde vi erfarne folk vi kunne ringe til. Men det er første gang i Sauda at Høyre og Arbeiderpartiet samarbeider.

– Hva lærte du av forhandlingene?

– At politikk er å gi og ta. Det er et spill. Det visste jeg egentlig, men det var noe annet å erfare det. Også så jeg at det var gunstig å stå i midten mellom Høyre og Sp som ikke ville samarbeide. Det ga oss et forhandlingsrom. Men jeg lærte også at det er lurt å ta pauser og et glass vann, og ikke gjøre noen feil i adrenalinrus.

– Næringspolitikk er viktigst for Ap, og det er nye etableringer på gang?

– Ja, det skal etableres en ammoniakkfabrikk her. Iverson eFuels skal produsere grønn ammoniakk for maritime næringer og bruke strømmen vår. Vi er jo en kraftkommune, så det er bare å stikke kontakten i veggen. Titalls arbeidsplasser blir det også, og vi trenger yngre folk. Det veldig mange eldre i Sauda.

– Også er vel smelteverket fremdeles i drift?

– Smelteverket har vært her i 100 år, og vi satser på 100 år til.

– Hva er det første du skal ta fatt på?

– Det trengs store investeringer i vann og avløp. Det kan vi gjøre fort – da går avgiftene opp, eller vi kan ta litt og litt som gir mindre stigning i avgiftene. Det skal vi diskutere med Høyre. Også må vi bygge flere sykehjemsplasser. Vi må nok si nei til sånne «kjekt å ha»-investeringer, som for eksempel sentrumsoppgraderinger.

– Hva skal du gjøre fram til konstitueringsmøtet?

– Det blir opplæring og lesing av lover og regler. Både ringrever i partiet og kommunedirektøren hjelper meg. Jeg skal lese kommuneloven grundig og notere i margen.

– Hva hadde du egentlig tenkt å gjøre denne høsten?

– Jeg vil studere medisin, så i sommer tok jeg et kjemikurs. Jeg hadde vel tenkt å ta fag som ga poeng til studiet. Men nå blir det ordførergjerningen de neste fire årene. Da får jeg jo åtte alderspoeng. Om det gir noen ekstra studiepoeng å være ordfører, vet jeg ikke. Det er jo praktiserende statsvitenskap, da.

Powered by Labrador CMS