Nyheter

Skålvikfjorden i Heim kommune.
Skålvikfjorden i Heim kommune.

Tidligere Robek-kommune bykser fram

Den ferske kommunen Heim røk inn på Robek i 2021. To år senere spretter kommunen hele 308 plasser opp i kategorien økonomi på Kommunebarometeret.Heim

Publisert Sist oppdatert

Heim

Heim ligger i Trøndelag fylke

Innbyggere: Cirka 6.000
Ordfører: Marit Liabø Sandvik (Ap)
Kommunedirektør: Ola Morten Teigen
Robek: Fra april 2021 til februar 2022.

Mye av tallgrunnlaget i Kommuneportrettet henter vi fra Kommunebarometeret for 2023. Mange av tallene i barometeret hentes fra Kostra-basen til SSB som ble publisert 15. juni i 2023.

Heim gikk fram i åtte av totalt 12 sektorer på Kommunebarometeret i 2023. Kommunen lå på en stabil 105. plass i kultur. Kommunen ser ut til å ha fått kontroll på økonomien. Årsaken er omstilling, men også havbruksfond, økte skatteinntekter og ubudsjetterte koronakroner. Arbeidsledigheten er lav, og en ventet befolkningsvekst bidrar til gode muligheter for kommunen.

TJENESTER

Heim i Trøndelag ble etablert 1. januar 2020 ved sammenslåing av Hemne, Halsa og en del av Snillfjord kommune.

Kommunebarometeret: Heim har gått fram på Kommunebarometeret siden etableringen i 2020. I fjor gikk kommunen fram 64 plasser og endte på en 170. plass.

Slik har Heim plassert seg i Kommunebarometeret.

Pleie og omsorg: Heim gikk 80 plasser fram i fjor til en 50. plass i denne sektoren som utgjør 20 prosent av Kommunebarometeret. Andel plasser i skjermet enhet har økt. Det samme har blant annet tid med lege på sykehjem og mottakere av brukerstyrt personlig assistanse (BPA), støttekontakt og omsorgslønn. Kommunen ville gått enda mer fram i denne sektoren hadde det ikke vært for at antall døgn på sykehus for utskrivningsklare pasienter har økt kraftig.

Barnevern: Heim gikk hele 133 plasser fram til en 87. plass. Andel barn under omsorg som har tiltaksplan, økte betraktelig. Kommunen hadde ingen fristbrudd i fjor, og andelen fagutdannede økte. Det samme gjorde utgifter til forebygging.

Helse: Her går Heim fram 36 plasser til en 256. plass. Andel helsesykepleier-årsverk per 10.000 innbyggere under fem år står for en stor del av framgangen. Antall sykehusopphold og andel ledige listeplasser er redusert.

Åpenhet: Kommunal Rapport lager Åpenhetsbarometeret sammen med Pressens offentlighetsutvalg for å teste åpenheten i norske kommuner. I 2023 ble Heim rangert på en 246. plass av totalt 356 kommuner i undersøkelsen. Dette er dårligere enn i 2022, da endte kommunen på en 174. plass.

ØKONOMI

Her gikk Heim fram hele 308 plasser til en 29. plass på Kommunebarometeret i fjor.

Driftsresultat: Det siste året har kommunenes korrigerte driftsresultat blitt noe svekket. I gjennomsnitt leverte kommunene et korrigert netto driftsresultat på 1,1 prosent. Da har Kommunal Rapport korrigert for premieavvik, avsetninger til bundne fond og utbetaling fra Havbruksfondet. Heim leverte et korrigert netto driftsresultat på 7,5 prosent av brutto driftsinntekter i fjor. Kommunen har styrket sitt driftsresultat hvert år siden 2020.

Kommunen har styrket sitt driftsresultat hvert år siden 2020.

Disposisjonsfond: I 2022 var disposisjonsfondet til Heim 12,6 prosent av brutto inntekter. Kommunens frie kapital er dermed lavere enn Kommune-Norges gjennomsnittlige verdi på 15,46 prosent. Det betyr at Heim har et noe mindre handlingsrom enn de fleste andre kommuner.

Finans: Kommunene brukte i gjennomsnitt 0,37 prosent av brutto inntekter på å dekke netto finansutgifter i fjor, før vi tar hensyn til avdrag. For Heim var dette tallet 0,27 prosent.

NÆRINGSLIV

Kommune-NM: I NHOs kommune-NM for 2023 ble Heim rangert på 154. plass. Kåringen har indikatorer fra næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetanse og kommuneøkonomi. Kommunen gjorde det best i kategorien kompetanse, med 81. plass. Svakest gjorde kommunen det i sektoren for demografi med 242. plass.

Arbeidsledighet: Ifølge tall fra Nav var arbeidsledigheten i Heim 1,1 prosent ved utgangen av desember. Landsgjennomsnittet for desember var 1,9 prosent.

FRAMTIDA

Folketall: I Heim bor det nå 3.000 innbyggere. SSB venter at befolkningen vil øke med hele 15 prosent fram mot 2043.

Klima og natur: De siste fire årene har Heims klimagassutslipp økt med 57 prosent. Landsgjennomsnittet er – 3,25 prosent. Kommunen lå i 2023 på en 338. plass i denne sektoren.

SSB forventer en ganske stor befolkningsøkning i Heim.
Powered by Labrador CMS