Nyheter

Ordfører Charlotte Therkelsen er fra Rødt. Varaordfører Jonas Nilsen ble valgt inn fra Høyre, men er nå uavhengig. Kommunedirektør er Dag Willien Eriksen.
Ordfører Charlotte Therkelsen er fra Rødt. Varaordfører Jonas Nilsen ble valgt inn fra Høyre, men er nå uavhengig. Kommunedirektør er Dag Willien Eriksen.

Er perlen blant kystbyene blitt perlen blant Robek-kandidater?

Kragerø er ingen perle når det gjelder kommuneøkonomi. Her skal for lite penger administreres til for mange oppgaver. Fakta om KragerøVurdering av kommunestyremøtet

Publisert Sist oppdatert

Fakta om Kragerø

Ordfører: Charlotte Therkelsen (Rødt)

Varaordfører: Jonas Nilsen (uavh. innvalgt for Høyre)

Kommunestyret: 35 representanter. Frp 8, Rødt 6, Ap 6, Høyre 3, MDG 3, Sp 3 uavh. 2, SV1, INP 1, KrF 1, venstre 1

Innbyggertall: 10 429

Perlen blant kystbyene, sa Edvard Munch da han steg i land i Kragerø. Her malte han storverket solen, og tusenvis av sommerturister er enig med vår verdensberømte maler. Perlen blant kystbyene, er også Kragerøs slagord, og vakkert er det også en vinterdag. Stille, pent og folketomt. De rundt 10.000 innbyggerne holder seg inne. Sommerbutikker og restauranter holder stengt.

Men på loftet i villaen som tidligere tilhørte skipsreder, skogeier og eiendomsbesitterfamilien Biørn, er det full aktivitet. Kommunestyret er travel opptatt med å administrere for lite penger til for mange oppgaver i sveitservillaen som nå er rådhus.

Kommunal Rapport besøkte kommunestyremøtet i Kragerø torsdag 1. februar.

Hele den politiske regnbuen

Kragerø er ingen perle når det gjelder kommuneøkonomi. Netto driftsresultat i 2022 var minus tre prosent. For 2023 ligger det an til rundt 40 millioner i minus. Og budsjettet for 2024 legger opp til bare en million i overskudd, men allerede i dette møtet gis det 1,5 millioner til besøkssenter på Jomfruland, som riktignok tas fra det stadig skrumpende disposisjonsfondet.

Politisk er kommunestyret på 35 representanter fargerikt og gruppedelt. Bak landets eneste ordfører fra Rødt står en et par utmeldte høyrefolk, Ap, Sp, Venstre, SV, MDG og stor Rødt-gruppe. De borgerlige er Frp, som er den største gruppa, Høyre, INP og KrF. Stadig vekk refereres det til sentrum som er Sp, Venstre og uavhengige.

Vurdering av kommunestyremøtet

Møtets lengde: 5 timer

Antall saker: 20 pluss presentasjoner

Møteledelse: 5

Ordfører Therkelsen er fersk ordfører, men har taket på møteledelsen. Hun har vært varaordfører tidligere, og tar stort sett hensyn til streaminglytterne ved å si hele navn, men ikke alltid parti. Litt strengere med taletid og gruppemøtepauser går det an å være.

Debatt: 4

Det er mange partier og mange meninger. Det største partiet Frp ble snodd for ordføreren da Høyre sprakk, og de utgjør en kritisk opposisjon anført av ekteparet Vikre. Ellers er det ikke verst å finne fram til et kompromiss i saken om skytterlaget i dette politiske landskapet. Enkelte representanter holder litt lange innlegg, men stort sett grei debatt.

Sakspapirene: 4

Dette ser ut å være standard sakspapirer, skrevet på et forståelig språk.

Møtesal: 4

Hyggelig, men kanskje litt trang kommunestyresal. Litt dårlig luft kan det bli på loftet, men vinduene kan åpnes. Portretter av tidligere ordførere og malerier fra lokal kunstner Olaf Tangen utgjør utsmykkingen, sammen med en fantastisk taklampe fra familien Biørns tid.

Servering: 4

Wraps, frukt, kaffe og vann

Total: 4

Vi vet det kan smelle i det politiske miljøet i Kragerø, men denne gangen var det gemyttlig både under møtet og i pausene. Progresjonen i møtet kunne vært bedre om partiene forberedte seg bedre. Gruppemøter drar ut tiden. Når man i tillegg bruker første timen til presentasjoner, da blir kvelden lang.

Fem i kommunestyret: Hva er Kragerø kommunes største utfordring?

ATV-kjøring i myr

Det som opptar kommunestyret mest i dag er Sannidal Jeger- og Fiskerforenings søknad om mer parkeringsplass og stikkveier. Det er ikke første gang saken er oppe. Anlegget ligger nær myr, og nå er det som kjent myras tur til å skjermes fra vår grådige appetitt på utbygging av natur. Skytterlaget har fått avslag tidligere, men nå er det ting på gang.

– Myra må holdes lukket. Vi kan klare å få til en løsning hvis vi er det politiske verkstedet vi noen ganger kan være, sier Rødts Terje Mindrebø.

Frp liker dispensasjoner i naturområder, og partiets Kjell Ove Heistad holder et langt innlegg med forslag til skytterlagets forsvar, et lag som skal ha store arrangementer i årene som kommer, både NM og landskamper. Han kjøre forsiktig over myra.

– Det er mulig å legge internveier for ATV så skånsomt som mulig, sier Heistad.

Thorleif Fluer Vikre (Frp) er glad for at formannskapsmodellen virker, og brede forlik forslått av eget parti kan bli vedtatt. Han siterer en Sp-politiker han en gang kjente og som han tydeligvis er enig med:

– Med dispensasjon skal landet bygges.

Ap må ha gruppemøte. De får 10 minutter som blir til 25. De sprekker på midten, men dispensasjonen, parkeringsplass og ATV-veier til skytterlaget blir vedtatt. Laget bidrar tross alt med gode folkehelsetiltak, blir det sagt. Statsforvalteren har siste ordet i saken.

Frp har kommunestyrets største gruppe. Her gjøres det avtaler mellom gruppeleder Henriette Fluer Vikre og hennes mann Thorleif Fluer Vikre.

Flyktninger i Kragerø

Alle kommuner er blitt bedt om å ta imot flyktninger i år også. Kragerø fikk først spørsmål om 50, så 90. Kommunedirektøren innstiller på 50. Boligkapasiteten er sprengt, og andre grupper som trenger kommunal bolig må vike. I sakspapirene står det:

«Vi er nå kommet i en situasjon der vi fortrenger andre svake grupper fra det private leiemarkedet. Vi er oppe i ca. 90 leieavtaler, og har nå problemer med å skaffe bolig til enpersonshusholdninger. Samtidig sliter NAV med å finne egnede boliger til bostedsløse.»

– Jeg er veldig takknemlig for at jeg bor i en kommune som vil bosette flyktninger. Men når jeg snakker med folk fra andre grupper som også trenger kommunal bolig, sier de at de ikke får det fordi alt går til Ukrainerne. Sånt blir det rasisme og dårlig integrering av. Så jeg er glad vi ikke tar imot mer enn 50, sier KrFs Fredrik Johan Olsen.

-Det er 110 millioner flyktninger i verden. Vi har gjort en formidabel jobb i Kragerø med å bosette 200 av dem de siste årene. Det er trist at vi ikke kan møte den forespørselen på 90 personer som IMDI ber om sier Kristoffer Stoa Gundersen (Ap).

Hege Baugstø Lier (Ap) er også for innvandring.

– Norge trenger innvandring. Det er bemanningskrise. Spørsmålet er bare hvor mange vi skal ta imot uten å tømme andre land for ressurser, sier hun.

-Skjærgården er full av hytter, men dem kan vi ikke bruke. Hvordan kan vi øke boligmassen? lurer MDGs Marius Schulze.

-Hadde vi bare vært forutseende for flere år siden og tatt vare på gamle skoler, kunne vi ha ominnredet dem, sier SVs Øyvind Olsen.

Spår nye bølge

Etterpåklokskap nytter lite. Administrasjonen har brukt mye tid på å finne boliger, så mye at verken innvandrerrådet eller utvalg har fått behandlet saken. Det får kommunedirektør Dag Willien Eriksen kjeft for.

– Vi har hatt en veldig intens og aktiv runde med jakt på boliger, så derfor hadde vi ikke saken ferdig før nå, beklager Eriksen.

Tidligere ordfører Grunde Wegar Knudsen (Sp) er synsk.

– Nå må vi få saksgangen på plass, for tidlig i 2025 kommer det en ny flyktningbølge, sier han.

Kragerø sier ja til 50 nye flyktninger, og er positive til en ekstra anmodningen nærmere sommeren.

Perlen blant kystbyene er fattig. Men ikke så verst raus.

Powered by Labrador CMS