Nyheter

Tom Georg Indrevik (H), ordfører i Øygarden, vil at KS skjerper tonen i møte med staten.
Tom Georg Indrevik (H), ordfører i Øygarden, vil at KS skjerper tonen i møte med staten.

Maner til diskusjon på landstinget: – Vi må få et tydeligere KS

Ordfører Tom Georg Indrevik (H) mener KS må bli tøffere opp mot stat og regjering. Ådne Naper (SV) vil dempe selvråderetten for å redde natur.

Publisert Sist oppdatert

Det er flere diskusjoner som bør tas på landstinget. Både om prioriteringer, tydelighet og lokalt selvstyre versus naturvern.

– I den omstillingen kommunene står overfor er det viktig at KS blir enda tydeligere overfor stat og regjering, mener ordfører i Øygarden og leder av Høyres kommunalutvalg Tom Georg Indrevik.

På landstinget i KS neste uke vil Indrevik gjerne ha en diskusjon om hvordan KS kan tvinge staten til å tenke mer helhetlig når beslutninger tas.

– Et eksempel nå er at staten strammer inn og skal spare penger på sykehusene. Rus- og psykiatripasienter blir skrevet ut tidligere. Da kommer de hjem til kommunen, men vi kan ikke kutte i tilbudet til disse pasientene. Det får konsekvenser for kommunene når staten tar slike avgjørelser, men det tenker en ikke på. Staten er vant til at kommunene absorberer alt som blir kastet på dem av utfordringer, men KS må utfordre regjeringen i større grad på å tenke helhet, mener Indrevik. 

Og dette vil han også si på landstinget om han får anledning.

Planlegging og natur

Indrevik er også redd for at kommunesektoren kan miste viktige oppgaver innen planlegging. Han peker på programmer som Oppsynsmannen med Bård Tufte Johansen på NRK, som han mener fremstiller lokaldemokratiet som helt uten styring, og som har reist debatten om hvorvidt kommunene ikke lenger kan ha ansvar for naturen. 

– De får det jo til å se ut som vi er en gjeng med idioter som styrer Kommune-Norge, men vi vil jo ikke forbruke naturen og ødelegge naturen rundt oss. Vi ønsker å utvikle og høste av naturen. Og alle inngrep som skjer har jo vært gjennom demokratiske prosesser, sier Indrevik.

Han understreker at han mener KS må være tøffere mot regjeringer fra alle partier, ikke bare nåværende regjering.

Ser fram til landstinget

KS-leder Gunn Marit Helgesen sier KS jobber for en selvstendig, effektiv og nyskapende kommunesektor hver dag. 

– Medlemmenes rammebetingelser og lokal handlefrihet står høyt på dagsorden i enhver dialog vi har med staten. Det gjelder både møter i Stortinget, i de mange faste møtene vi har med regjeringen gjennom de årlige konsultasjonsmøtene, og i møter med statsråder i enkeltsaker, sier hun.

Helgesen sier KS gjør sitt beste for å dokumentere konsekvensene for kommunesektoren når det skal tas beslutninger fra statens side. Dermed får regjering og Stortinget et best mulig grunnlag for egne vurderinger. Dokumentasjon er også viktig i oppfølgingen av politiske spørsmål.

– Jeg ser fram til å møte Indrevik og alle andre deltakere på Kommunalpolitisk toppmøte og landstinget i Trondheim neste uke. Der håper jeg vi får gode politiske diskusjoner og vedtak om kommunesektorens viktigste prioriteringer for de neste årene, sier KS-lederen.

Tydeligere for naturen

Hovedstyremedlem Ådne Naper fra SV, som sitter i fylkestinget i Telemark, mener landstinget må diskutere arealbruk på en ærlig måte. Det legges opp til en slik diskusjon i prioriteringsdokumentet fra KS, men fra KS og kommunal sektor er det en tendens til å være mer opptatt av det lokale selvstyret enn av arealvern, mener han.

Fylkestingsrepresentant Ådne Naper (SV) fra Telemark mener kommunene må ta naturvern på større alvor.

– I Nasjonale forventninger til regional og kommunal planlegging står det klart at det forventes at det tas hensyn til myr, skog, strandlinje og jordvern. Det er et veldig skjerpa vern av matjord, og fokus på å gjendyrke og gjenvinne. Men mange kommuner bruker naturvernargumentet bare når det snakk om å stoppe etablering av vindkraft og fornybar energi. Jeg mener hyttebyer, motocrossbaner og handelsbyer må vike. Men vi trenger kraft. Energiproduksjon må prioriteres i bruk av areal, sier Naper.

Naper mener at forsvaret av lokalt selvstyre står seg bedre om kommunene er kritiske til egen utvikling og arealbruk. Og at en må ha forståelse for at samordning og helhetlig perspektiv er viktig for å verne ulike naturtyper.

– Selvråderetten er ikke viktigere enn jordas undergang, sier Naper.

Neste uke

Landstinget avholdes i Trondheim den 13. og 14. februar. Det skal også velges politiske ledelse. Etter at det nye landstinget har konstituert seg, skal de behandle nye politiske prioriteringer for kommunesektoren for perioden 2024–2027. Det nye landstinget vedtar med det grunnlaget for sektorens og KS’ arbeid for de neste fire årene. 

I tillegg vedtar landstinget uttalelser i utvalgte politiske saker som har direkte konsekvenser for kommuner og fylkeskommuner. Det er landstinget som peker ut hvilke temaer som blir gjenstand for diskusjon og hvilke forventninger de har til staten.

Powered by Labrador CMS