Nyheter

Vernepleier Marianne Abelvik ved «Bo og aktivitet psykisk helse» (BOAP) i Stavanger har tatt «Trening for ledelse». Nå er hun avdelingsleder. Her er hun med virksomhetsleder Bjarne A. Johansen.
Vernepleier Marianne Abelvik ved «Bo og aktivitet psykisk helse» (BOAP) i Stavanger har tatt «Trening for ledelse». Nå er hun avdelingsleder. Her er hun med virksomhetsleder Bjarne A. Johansen.

Ledertrening ga eksplosiv økning i antall søkere

Virksomhetsleder Bjarne A. Johansen i Stavanger tilbyr ansatte lederopplæring. Det har gitt resultater.ERFARINGER ETTER «TRENING FOR LEDELSE»

Publisert Sist oppdatert

– Jeg ble ferdig utdannet vernepleier i 2008 og har i lang tid tenkt at jeg ønsker å gå over i en lederstilling etter hvert.

Slik forklarer Marianne Abelvik, som er avdelingsleder i virksomheten «Bo og aktivitet psykisk helse» (BOAP) i Stavanger kommune, årsaken til at hun søkte på prosjektet «Trening for ledelse» i 2021.

Det har vært veldig fint å få en trygg og gradvis innføring i lederrollen før jeg står alene med ansvaretMarianne Abelvik, avdelingsleder

Virksomheten består av 19 bofellesskap innen psykisk helse og rus, spredt over hele Stavanger kommune, med rundt 200 brukere og 540 ansatte til sammen. 16 av dem er avdelingsledere.

Stor gjennomtrekk av ledere

Virksomhetsleder Bjarne A. Johansen har lenge erfart at det er vanskelig å rekruttere både ledere, sykepleiere og vernepleiere til bofellesskapene. 

– Samtidig har gjennomtrekket av ledere vært stort. I BOAP sluttet det i gjennomsnitt 3,2 ledere i året, sier han.

De fleste ledere sluttet på grunn av naturlige årsaker som pensjonering eller ny karrierevei. Andre sluttet fordi belastningen som leder ble for stor på grunn av sykefravær, permisjoner eller vakanse.

– Ledere måtte tidvis må være vikar for og lede flere avdelinger enn normalt, forklarer Johansen.

Startet internt kurs

Virksomhetslederen erfarte også at svært få ansatte søkte på ledige lederstillinger. Da han spurte om årsakene, var svarene blant annet at de fryktet at de ikke ville mestre en lederjobb, få mye administrasjon og miste kontakten med praksis.

Svarene førte til at Johansen sammen med kolleger designet et prosjekt for å friste flere ansatte til å våge seg som leder. I «Trening for ledelse» jobber sykepleiere og vernepleiere i sine avdelinger, mens de gradvis «onboardes» til lederoppgaver og rolle over to år, gjennom kursing, veiledning og ferdighetstrening. 

– Jeg har hatt mest utbytte av refleksjonsgruppene der vi har tatt opp både generelle, faglige problemstillinger og konkrete situasjoner som vi møter på jobb. Det har vært veldig fint å ha fellesskapet med gruppen, sier Abelvik.

BOAP fikk Forbedringsprisen i Stavanger kommune i 2023 for «Trening for ledelse».

Har gitt nye ledere

Seks ansatte startet på det første programmet. I dag er to av dem ansatt i faste lederstillinger og to er konstituerte ledere. 

– To deltakere ble gravide og fikk barn, så de ramlet litt ut av programmet. Den ene er nå med i runde to av programmet, sier Johansen. 

Abelvik er en av de fast ansatte lederne.

– Det har vært veldig fint å få en trygg og gradvis innføring i lederrollen før jeg står alene med ansvaret, sier hun. 

BOAP vil sannsynligvis starte et tredje kull til høsten. 

Johansen har er fornøyd med at lederprogrammet gir en god mulighet til å finne ut om lederkandidatene vil bli gode ledere. 

– Programmet kan ses som et to års jobbintervju. Vi har tidligere erfart at feilansettelser av ledere kan gi uheldige personal- og varslingssaker. Det belaster organisasjonen unødvendig. Vi tilbyr kandidater i programmet, som kanskje ikke har lyst eller egner seg som ledere, tilbud om å utvikle seg til å være faglige spydspisser. Det er også viktig, sier han.

– Lave kostnader

Stavanger fikk 400.000 kroner fra Statsforvalteren i Rogaland før det første kullet med «Trening for ledelse» startet. De endte med å bruke 200.000.

– Vi har ikke hatt noen ekstern finansiering i runde to. Programmet koster ikke mye. Vi har hatt et nyttig samarbeid med KS og fått tilbud om kurs, sier Johansen.

– Du har sagt at du heller ønsker en god leder enn økt grunnbemanning. Hvorfor?

– Gode ledere sikrer kontinuitet og reduserer sykefraværet. Vi trenger ikke være flest mulig folk i bofellesskapene. Det er viktigere at ansatte har rett kompetanse og er engasjerte. 

ERFARINGER ETTER «TRENING FOR LEDELSE»

  • Antall søkere på lederstillinger har gått fra omtrent to til rundt 30, hvorav de aller fleste er godt kvalifisert. 
  • Flere ansatte søker på lederstillinger.
  • Belastningen på avdelingslederne er redusert fordi ledere i bofellesskapene nå har stedfortredere. Driften er mer stabil, også på sommertid.
  • Ryktet har gått, interne og eksterne sykepleiere og vernepleiere har hørt om «Trening for ledelse» og tar kontakt med ønske om å søke jobb. Antall kompetente søkere generelt har økt kraftig. Sykepleiemangelen er løst i flere avdelinger.
  • Omdømmet er styrket. Flere kommuner har tatt kontakt for å få mer informasjon om programmet, blant annet Trondheim, Sandefjord, Sandnes, Kragerø. Konseptet ble presentert på nasjonal lederkonferanse i fjor i regi av Fagfokus.
Powered by Labrador CMS