Nyheter

Ordfører Mathias Bernander (H) i Kristiansand sammen med Viktor Jusjtsjenko, tidligere president i Ukraina.
Ordfører Mathias Bernander (H) i Kristiansand sammen med Viktor Jusjtsjenko, tidligere president i Ukraina.

Ukrainas tidligere president: – Ingen hjelp er for liten

– Ikke glem oss. Mitt budskap til Norge er fortsatt å vise solidaritet med Ukraina, sier tidligere president Viktor Jusjtsjenko.

Publisert Sist oppdatert

Kristiansand

Tirsdag var han i Kristiansand. Der snakket han på et seminar for europeiske lokalpolitikere med grense til Russland. Til stede var også en rekke norske ordførere som har inngått vennskapssamarbeid med kommuner i Ukraina og varaordfører Vitalij Bielobrov i den ukrainske byen Kherson.

Kherson var okkupert i åtte måneder før den ble frigjort. I dag ligger den fire kilometer fra frontlinjen, ikke langt fra Krim. Byen er under jevnlig bombardement.

Bielobrov undertegner i dag en samarbeidsavtale med Stavanger kommuner. 13 kommuner har nå inngått samarbeid med kommuner i Ukraina.

– For øyeblikket jobber vi for alle dere, samtidig som vi kjemper for oss selv. Vi kjemper mot den største fienden i Europa akkurat nå, sier Jusjtsjenko til Kommunal Rapport.

Demokratiuka

Han var president fra 2005 til 2010 og arbeidet for integrasjon med EU og NATO. Mange vil huske Jusjtsjenko for at han fikk ansiktet vansiret etter å ha blitt utsatt for dioksinforgiftning før presidentvalget i 2004. Jusjtsjenko tapte for den russiskvennlige Viktor Janukovitsj. Men valgfusket utløste oransjerevolusjonen. Jusjtsjenko vant i en tredje valgomgang.

Den tidligere presidenten gjestet Kristiansand i forbindelse demokratiuka som arrangeres der. Onsdag er han i Oslo, blant annet for å møte byrådsleder Eirik Lae Solberg til en felles pressekonferanse.

Budskapet fra Jusjtsjenko er klart: Ingen hjelp er for liten. Selv om det så bare er ord, hjelper det ukrainere som hver dag slåss mot russerne.

– Det er bare en ting Putin frykter. Det er vår evne til solidaritet, at vi finner sammen og snakker med en stemme, sier Jusjtsjenko. Han legger til at anti-Hitler koalisjonen under 2. verdenskrig besto av 53 land. Nå samler langt flere seg bak Ukraina.

Ønsker samarbeid

Samtidig advarer Jusjtsjenko mot dem som mener det nå handler om å finne en løsning som gjør at Putin ikke mister ansikt eller sørge for at Russland ikke vinner.

– Hva med Ukraina? Er det ikke vi som skal vinne denne krigen? Ukraina tapte sin selvstendighet fem ganger i forrige århundre og erklærte seg selvstendig seks ganger. En gang bare for en halvdag, en gang for tre dager, en gang for seks måneder. Nå har vi vært selvstendig i 23 år. Jeg kan forsikre om at vi ikke vil miste vår selvstendighet igjen, sier den nå 70 år gamle tidligere presidenten.

Kristiansands ordfører Mathias Bernander (H) var vert for Jusjtsjenko. 

– Jeg er ydmyk for den æren det er å ha fått besøk av Jusjtsjenko som representerer en tid da det var optimisme og Ukraina vendte seg mot Vesten og søkte samarbeid. Det står i kontrast til det forferdelig som nå skjer med invasjonen, sier Bernander.

Bernander er opptatt av at norske kommuner viser solidaritet og inngår langsiktig samarbeid. Kristiansand inngikk i fjor en samarbeidsavtale med den ukrainske Mykolajiv.

– Vi ønsker samarbeid både om demokrati og næringsutvikling. Jeg håper at norske kommuner ser både egennytte og viser sterk støtte til ukrainske kommuner, sier Bernander.

Powered by Labrador CMS