Leder

Kommunene signaliserte før forhandlingene at KS burde kreve økt styringsrett for å kunne øke heltidsandelen. Nå skal et partssammensatt utvalg diskutere ulike løsninger og tiltak som kan bidra til flere heltidsstillinger og/eller økte stillingsstørrelser.
Kommunene signaliserte før forhandlingene at KS burde kreve økt styringsrett for å kunne øke heltidsandelen. Nå skal et partssammensatt utvalg diskutere ulike løsninger og tiltak som kan bidra til flere heltidsstillinger og/eller økte stillingsstørrelser.

Positivt for mer fleksibel arbeidstid

Publisert Sist oppdatert

Årets hovedtariffoppgjør kan åpne for mer fleksible arbeidstidsordninger. Det trengs i en kommunesektor hvor det mangler kvalifiserte arbeidstakere.

Problemet er hvordan legge til rette for en heltidskultur.

Partene i kommuneoppgjøret, med unntak for Akademikerne, ble natt til 1. mai enige om både lønn og viktige formuleringer i tilknytning til hovedtariffavtalen.

Enigheten omfatter riktig nok ikke alle parter. Akademikerne var ikke fornøyd med tilbudet fra KS når det gjaldt 6.000 lektorer. Dermed blir denne delen av oppgjøret gjenstand for mekling.

De tre øvrige forhandlingssammenslutningene, LO, Unio og YS, og arbeidsgiverorganisasjonen KS, landet på et sentralt tillegg på 5,2 prosent, på linje med frontfaget. Det er i seg selv en prestasjon, gitt den økonomiske uroen som preger samfunnet.

På vegne av kommuner og fylkeskommuner lyktes KS' forhandlingsdelegasjon å forene ulike interesser noen timer på overtid.

Resultatet framstår som ansvarlig. Det er viktig i usikre tider. Kommunene tåler ikke for stor vekst i lønns- og pensjonsutgifter. De ansatte vil ikke akseptere en nedgang kjøpekraften.

Ved siden av de rene lønnstilleggene ble det også enighet om å arbeide for mer heltid. Dette har vært mye debattert de siste årene. Problemet er ikke at noen ikke ønsker mer heltid. Problemet er heller hvordan legge til rette for en heltidskultur. Som det heter i et tillegg til forhandlingsprotokollen, er en slik kultur «avgjørende for kvalitet i tjenestene, og for å sikre kompetente og motiverte medarbeidere».

Kommunene signaliserte før forhandlingene at KS burde kreve økt styringsrett for å kunne øke heltidsandelen. Det handler selvsagt om lokal styring over hvordan turnuser og arbeidstidsordninger skal utformes.

Dette er kontroversielt. Derfor er det bra at partene er enige om å sette ned et partssammensatt utvalg. De skal vurdere ulike løsninger, tiltak og stimuleringsordninger som kan bidra til flere heltidsstillinger og/eller økte stillingsstørrelser.

De mest utålmodige lokale kommunelederne vil ikke være fornøyd med dette. Det blir ikke umiddelbart større lokalt handlingsrom for å lage egne turnuser, for eksempel med lengre vakter og gjennomsnittsberegning av arbeidstid.

Dette er likevel et skritt i riktig retning av mer lokal handlefrihet. Det trengs både for å sikre at oppgavene blir løst godt nok, men også for å kunne tilby medarbeiderne attraktive og fleksible arbeidstidsordninger. Dette vil være ett av flere elementer som kan lette rekrutteringen.

Powered by Labrador CMS