Nyheter

Medlem av kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget, Per-Willy Amundsen (Frp), mener det går utover troverdigheten når regjeringen nå vil fjerne regionsentertilskuddet. – Flere kommuner kan vise til vellykket sammenslåing, sier han.
Medlem av kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget, Per-Willy Amundsen (Frp), mener det går utover troverdigheten når regjeringen nå vil fjerne regionsentertilskuddet. – Flere kommuner kan vise til vellykket sammenslåing, sier han.

Ut mot fjerning av tilskudd: – En del av regnestykket til kommunene

Stortingspolitiker Per-Willy Amundsen (Frp) mener regjeringens forslag om å fjerne regionsentertilskuddet i inntektssystemet setter sammenslåingskommuner i en uheldig situasjon.

Publisert Sist oppdatert

– Kommunene skal ha forutsigbarhet. Å fjerne regionsentertilskuddet skaper ikke forutsigbarhet, sier medlem av kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget, Per-Willy Amundsen (Frp).

Regionsentertilskuddet ble etablert i forbindelse med kommunereformen og innført i 2017. Det årlige tilskuddet gis til kommuner som etter sammenslåing, får om lag 9.000 innbyggere.

I regjeringens forslag til nytt inntektssystem, fjernes regionsentertilskuddet.

– Omstilling tar år. Pengene er en del av regnestykket som disse kommunene har gjort, sier Amundsen.

– Merkelig

I alt 37 kommuner mottar regionsentertilskudd i 2024. Totalt utbetales det 222 millioner kroner i tilskudd.

– Dette er ikke de største pengene i statsbudsjettet, men det betyr mye for kommunene.

Amundsen påpeker at mange kommuner har valgt å slå seg sammen, og at sammenslåingen har vært vellykket flere steder.

– Jeg synes det er merkelig at regjeringen vil fjerne dette tilskuddet. Det er vanlig å forholde seg til de løfter som er gitt, selv om de er gitt av forrige regjering. Det handler om troverdighet.

Han legger til at det ikke holder at regjeringen skrur på andre tilskudd i inntektssystemet for å gjøre det mer spiselig.

Taper trolig penger

Amundsen får støtte av ordfører Geir-Inge Sivertsen (H) i Senja.

– Dette er uforutsigbar politikk fra staten sin side, sier Sivertsen.

Han har ikke fått gjort beregninger på hvor mye fjerning av regionsentertilskuddet vil medføre i tap for Senja. Ifølge Sivertsen får Senja i utgangspunktet en styrking ved regjeringens omlegging av inntektssystemet med 13, 9 millioner kroner.

– Samtidig så fjernes to virkemidler som var lagt som forutsetning og premiss for kommunesammenslåingen i 2020, henholdsvis gradert basistilskudd og regionsentertilskuddet. Justert for dette vil trolig Senja kommune komme ut med anslagsvis mellom 4–5 millioner kroner mindre enn i dag, sier Sivertsen.

Ber Stortinget ta ansvar

Høyre-ordføreren mener det ikke er ikke tradisjon for at avtalte rammebetingelser endres med tilbakevirkende kraft som vil være konsekvensene av dette forslaget.

Ordfører Geir-Inge Sivertsen (H) i Senja etterlyser forutsigbarhet.

– De premisser og insentiver som var lagt til grunn for kommunesammenslåing, må en kunne stole på har større forutsigbarhet enn at den fjernes etter at sammenslåing er utført, og før sammenslåtte kommuner har fått mulighet til å foreta nødvendige strukturelle grep som en sammenslått kommune må gjennomføre for å harmonisere driften, sier Sivertsen.

Nå setter han sin lit til at forslaget ikke går gjennom på Stortinget.

– Jeg forutsetter at Stortinget i sin behandling av inntektssystemet, sørger for at de premissene og vilkårene som var avtalt i prosessene med sammenslåing av kommuner, ligger fast, og endres i omfordelingen av inntektssystemet, sier Sivertsen.

Følger utvalgets anbefaling

Regjeringen viser til Inntektssystemutvalget når de nå vil fjerne regionsentertilskuddet. Utvalget skrev i sitt forslag at tilskuddet i liten grad er knyttet opp mot kommuner som faktisk er regionsenterkommuner. Utvalget anbefalte derfor avvikling av tilskuddet.

I stedet for gradert basiskriterium som kompenserer ufrivillige smådriftsulemper, foreslår regjeringen å gjeninnføre fullt basistilskudd til alle kommuner fra 2025.

Powered by Labrador CMS