Leder

Regjeringen og kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp) har med forslaget til revidert inntektssystem vist vilje til å redusere forskjellene mellom kommunene.
Regjeringen og kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp) har med forslaget til revidert inntektssystem vist vilje til å redusere forskjellene mellom kommunene.

Nødvendig og riktig omfordeling av skatt

Regjeringen gjør rett når de vil omfordele flere skattekroner i inntektssystemet, men de kunne gått enda lenger.

Publisert Sist oppdatert

Revidering av inntektssystemet for kommunene skjer aldri uten heftig debatt. Det er naturlig fordi store penger ligger i potten.

Kunne regjeringen gått enda lenger i skatteutjevningen? Ja, det kunne de.

Regjeringen har med sitt forslag, som nå skal behandles i Stortinget, vist vilje til å redusere forskjellene mellom kommunene. Det handler om like muligheter til å levere likeverdige tjenester.

Inntektssystemutvalget pekte på økende forskjeller mellom kommunene.

Regjeringen, ved kommunalminister Erling Sande (Sp), har lovet å redusere strekket i laget. Nå foreligger et forslag til hvordan det skal gjøres. Innholdet kan ikke overraske noen. Det bør heller ikke overraske noen at regjeringspartiene og Sande får kritikk for både å ha gjort for lite og for mye.

Kunne regjeringen gått enda lenger? Ja, det kunne de – blant annet ved å trekke inn enda litt mer av de store naturressursinntektene som i dag ikke regnes inn i omfordelingen.

Regjeringspartiene viser til Hurdalsplattformens løfte om at kommuner som stiller arealer til disposisjon, skal få betalt for det.

Senterpartiet har stått hardt på dette standpunktet siden inntektssystemutvalget la fram sin rapport.

Det er forståelig at politikere vil holde løftene som er gitt. Det hender likevel at de skifter standpunkt, spesielt når omstendighetene endrer seg. Det var det regjeringen gjorde høsten 2022. Da varslet de en ny grunnrenteskatt på havbruk og inndro noe av de ekstraordinært høye konsesjonskraftinntektene.

Mange kommuner med vindkraftverk, vannkraftverk eller havbruk har hatt store og økende inntekter. De vil sitte igjen med mye, selv om de deler mer.

Regjeringen gjør rett i å fjerne gradert basistilskudd, som i praksis straffet kommuner som etter Solberg-regjeringens mening var frivillig små. Altså at de ikke ønsket å slå seg sammen. Samme raushet burde vært utvist når det gjaldt regionsentertilskuddet.

Regjeringen vil fjerne det, og straffer i praksis 37 kommuner som slo seg sammen og fikk om lag 9.000 innbyggere. Noe som utløste tilskuddet.

Regjeringen begrunner kuttet med at inntektssystemutvalget mente tilskuddet var dårlig begrunnet. Da er det underlig at regjeringen samtidig ikke fjerner grunnskoletilskuddet. Heller ikke det mente utvalget var godt begrunnet.

Sannheten er at tilskuddene i inntektssystemet er politisk begrunnet. Det gir politikerne et handlingsrom for å drive politikk. Samtidig må det være en viss forutsigbarhet i tilskuddene av hensyn til kommuner som har lagt inntektene derfra til grunn for sine vedtak.

Powered by Labrador CMS