Nyheter

– Det er skuffende at egenandelen for utgiftene til barnevern for enslige mindreårige flyktninger blir beholdt, sier styreleder Gunn Marit Helgesen i KS. Arkivfoto: Terje Lien
– Det er skuffende at egenandelen for utgiftene til barnevern for enslige mindreårige flyktninger blir beholdt, sier styreleder Gunn Marit Helgesen i KS. Arkivfoto: Terje Lien

Skuffet over tilskudd

KS er skuffet over at kommunene ikke får refundert en større del av utgiftene til enslige mindreårige flyktninger.

Publisert Sist oppdatert

I dag får kommunene refundert 80 prosent av barnevernsutgiftene til denne gruppen, etter at et utgiftstak på 17.000 kroner per måned er trukket fra. I tillegg får de integreringstilskudd også for de enslige mindreårige. Til sammen utgjorde dette i snitt 63 prosent av utgiftene i 2014, som er det siste året det foreligger beregninger for.

Det har derfor lenge vært et krav fra bosettingskommunene at alle utgiftene blir refundert, men dette kravet imøtekommes verken i kommuneproposisjonen eller revidert nasjonalbudsjett.

– Jeg var fornøyd med at regjeringen i forrige uke signaliserte at ekstratilskuddene til kommuner som tar imot enslige mindreårige skal gis også i 2017. Men det er skuffende å måtte slå fast at egenandelen for utgiftene til barnevern for den samme gruppen fortsatt blir beholdt, sier styreleder Gunn Marit Helgesen i KS i en pressemelding.

Les også: Fortsetter med ekstratilskudd til flyktninger

KS mener at det sikreste tiltaket for å øke bosettingen av enslige mindreårige flyktninger, er full finansiering av kommunenes utgifter. De har derfor foreslått 100 prosent refusjon av barnevernstiltak, men med et tak på kostnadene per tiltak for å sikre at pengene brukes på en mest mulig effektiv måte.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) varsler at regjeringen vil komme tilbake til refusjonsordningen i statsbudsjettet for 2017, og at det vurderes å erstatte refusjonen med en stykkprisordning.

Store bosettingskommuner som Drammen, ønsker seg stykkpris.

– Refusjonsordningen for enslige mindreårige har gitt veldig ulike tilbud i kommunene og et behov for å bremse utgiftsveksten. Ordningen er overmoden for utskiftning, sa rådmann Osmund Kaldheim til Kommunal Rapports ukeavis i mars.

Han mener refusjonsordningen er kostnadsdrivende og byråkratisk, med mange skjemaer å fylle ut.

KS vil beholde refusjonsordningen fordi dette gir best finansiering i små kommuner, som nå i større grad enn før blir bedt om å bosette enslige mindreårige. Men KS kan tenke seg en prøveordning med stykkprisfinansiering for kommuner som er interessert i det i år.

– Det er verdt å forsøke og se hva resultatet blir, mener interessepolitisk direktør Helge Eide.

Powered by Labrador CMS