Nyheter

Avstemmingen skjer på Stiklestad.
Avstemmingen skjer på Stiklestad.

D-dag for trøndelagsfylkene

Fylkestingene i Nord- og Sør-Trøndelag stemmer i dag over om de skal slå seg sammen til et fylke.FAKTA

Publisert Sist oppdatert

– Dette har jeg kjempet for siden jeg tok initiativet i desember 2013. Det er historisk både fordi de to fylkene blir samlet igjen, og fordi vi er de første fylkene i landet som slår seg sammen, sier fylkesrådsleder i Nord-Trøndelag, Anne Marit Mevassvik (Ap).

FAKTA

  • Det nye navnet skal bli Trøndelag og det nye fylket blir  det nest største i Norge.
  •  
  • Regionordfører-stillinga legges til Trondheim. Administrasjonen skal ligge i Steinkjer. Fylkestingene vil at den ny regionen benytter formannskapsmodellen som styringsform.
  •  
  • Trøndelagsregionen skal bli en felles valgkrets til stortingsvalg.
  •  
  • Ansatte i fylkeskommunene som blir overtallige får vern mot oppsigelse i tre år.
  •  
  • Fylkesmannen i Nord -og Sør-Trøndelag kan bli slått sammen, men det er en separat prosess som foregår uavhengig av hva som skjer med fylkeskommunene. Dersom det blir sammenslåing, foreslår Mevassvik og Sandvik at fylkesmannsembetet skal ligge i Steinkjer.
  •  
  • Fylkestingene går inn for at den nye regionen skal være del av forvaltningsområdet for samisk språk.

Fylkestingene har først separate møter fra klokka 09.00. Så stemmer de over sammenslåing kl. 11.45. Deretter er det lunsj og så møte med kommunalminister Jan Tore Sanner (H).

Det er ingenting som tyder på at det politiske bildet har endret seg den siste tida, noe som betyr at flertallet av fylkespolitikerne vil stemme for et felles Trøndelag. Stortinget skal ta stilling til saken i juni.

– Motvekt til nedlegging

Mevassvik sier at hun tok initiativet til sammenslåing fordi hun mener at de to fylkene hører naturlig sammen og fordi hun ønsker å stå imot nedleggelse av fylker.

– I 2013 fikk vi en ny regjering som ville legge ned fylkeskommunen. Dette er mitt bidrag til å beholde det regionale nivået. Vi trenger sterke regioner.

– Det har vært en debatt om beslutningsprosessen. Sp mener at det burde vært folkeavstemning og ikke en meningsmåling med 1.000 deltakere?

– Jeg har hele tiden vært opptatt av at det skal være en demokratisk prosess. Vi har ulike former for å høre folket i stedet for folkeavstemning, som ofte har lav valgdeltakelser og der gjerne de som er imot engasjerer seg. Vi har hatt høringer etter plan- og bygningsloven, innbyggerundersøkelse og flere folkemøter. Det har vært mulig for alle til å engasjere seg.

Delt hovedsete

Det har vært en heftig dragkamp om utformingen av den nye fylkeskommunen. Den aller viktigste har vært hvor hovedkontoret skal ligge, og dermed hvor arbeidsplassene blir. Før jul ble politikerne enige om at administrasjonen skal ligge i Steinkjer, mens fylkesordføreren skal sitte i Trondheim.

Powered by Labrador CMS