Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Adecco har vekket politikerne

Dobbelt så mange lokalpolitikere er bevisst sin rolle som arbeidsgivere nå som i 2007, viser ny undersøkelse.

80 prosent av lokalpolitikerne vet at de har det øverste arbeidsgiveransvaret i kommunen, mot bare 42 prosent for fire år siden.

– Alle Adecco-skandalene og økt fokus på heltid og deltid har bevisstgjort de folkevalgte om at de er øverste arbeidsgivere for de kommunalt ansatte, mener leder Gunn Olander i YS-forbundet Delta.

Forbundets arbeidsgiverundersøkelse ble lagt fram i formiddag. NorgesBarometeret har gjennomført den elektronisk blant 900 kommunestyrepolitikere.

Privatisering splitter

Adecco og andre vikarselskapers brudd på arbeidsmiljøloven i en rekke kommuner har satt lokalpolitikernes ansvar som arbeidsgivere på dagsordenen.

Færre lokalpolitikere mener nå det er viktig for tjenestenes kvalitet at de konkurranseutsettes. Snittet på en skala fra 1 til 6 har gått ned fra 3,3 i 2007 til 3,0 nå.

Spørsmålet om konkurranseutsetting er det som splitter partiene mest. På den ene siden mener 73 prosent av SV-representantene det er svært lite viktig, og på den andre siden mener 62 prosent av Frp-representantene at det er svært viktig. I Ap er skepsisen omtrent like stor som i SV. Konkurranseiveren er imidlertid langt lavere i Høyre enn i Frp. Bare 14 prosent av Høyres lokalpolitikere mener konkurranseutsetting er svært viktig, mens 33 prosent vurderer det til 5 på skalaen.

Arbeidsgiverpolitikk viktigere

Arbeidsgiverpolitikk er blitt viktig for flere lokalpolitikere de siste fire årene. Litt flere enn sju av ti mener nå at det er en viktig eller svært viktig oppgave for dem. SV-politikerne legger størst vekt på arbeidsgiverpolitikk – 61 prosent mener dette er en svært viktig oppgave.
Lokalpolitikerne mener ledelse, kompetanse og arbeidsmiljø er det viktigste for kvaliteten på de kommunale tjenestene. Dette er partiene ganske samstemte om. Høyre og Frps representanter legger noe større vekt på ledelse, mens politikere fra Ap, SV og KrF legger noe større vekt på arbeidsmiljø.

– Delta har de samme erfaringene. Systematisk og helhetlig arbeid for et bedre arbeidsmiljø og riktig bruk av ansattes kompetanse er viktige faktorer i et godt lederskap. Vi ønsker oss folkevalgte som satser på en helhetlig arbeidsgiverpolitikk som gir rom for ledelse og bruk av alle ansattes kompetanse, understreker Olander.