Utøya. Foto Magnus Knutsen Bjørke
Utøya. Foto Magnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Ber kommunene sørge for god nok terrorhjelp

Støttegruppa for 22. juli mener kommunene må gjøre mer for å gi god nok hjelp til de terrorrammede.

Fylkesmennene rapporterer at flere Utøya-berørte ikke får god nok hjelp.

Helsedirektoratet er bekymret etter at landets fylkesmenn forrige uke rapporterte at flere av de pårørende og fornærmede fra Utøya ikke får den hjelpen de har krav på, skriver Aftenposten.

– Vi har nå satt i gang en kartlegging for å finne ut om misnøyen handler om at de ikke har blitt kontaktet og tilbudt hjelp, eller om det er hjelpen de har mottatt som ikke har vært god nok, sier divisjonsdirektør Cecilie Daae i Helsedirektoratet til NTB.

Ifølge fylkesmennene ser man i enkelte kommuner et gap mellom forventningene til tilbudet og kommunenes ressurser. Daae sier tilbakemeldingene så langt er så sporadiske at man ikke kan se et mønster blant kommunene, som om det for eksempel er de minste kommunene som sliter mest.

– Kartleggingen vi skal gjennomføre vil gi oss en mer systematisk kunnskap om disse spørsmålene, sier hun.

Kjøpe hjelp

Styreleder i Støttegruppa for 22. juli, Trond Henry Blattmann, sier gruppa har mottatt flere tilbakemeldinger om at berørte ikke får hjelp.

– Det store bildet er at de fleste blir fulgt opp, men det betyr ikke at det ikke glipper. Det vi er opptatt av er at kommunene er proaktive og sørger for at det faktisk skjer noe. Man kan ikke forvente at de etterlatte og overlevende selv kommer. De må bli oppsøkt, fastslår han.

Han sier flere kommuner kan bli bedre til å hente inn hjelp.

– Det er viktig at de innser det hvis de selv ikke har kompetansen som trengs. Da må de tilegne seg den eller kjøpe den utenfra. Det må ikke stå på pengene, sier han.

– Kommunene bør se over nabogrensen og være kreative for å sørge for å levere tjenesten slik den skal være, sier Blattmann.

Han oppfordrer også helsetjenesten til å ta kontakt igjen dersom noen avviser hjelp første gangen.

– Å få hjelp fra venner og familie er veldig viktig og bra, men det er også viktig med en profesjonell back-up, så jeg ber innstendig kommunene om ikke å slå seg til ro med at noen takker nei, sier han.

– Umiddelbar hjelp

Helsedirektoratet opplyser at man i flere fylker nå planlegger seminarer for å heve kommunenes kompetanse på å følge opp terrorofre. Forsvarets stressmestringsteam hjelper også til med å bistå spesialisthelsetjenesten som så kan veilede helsepersonellet  i kommunene ved behov.

Alle kommunene har også fått brev fra direktoratet der de blir minnet på at terrorofrene har rett til svært rask vurdering.

– De bør få umiddelbar hjelp og i hvert fall bli utredet i løpet av  kort tid, fastslår Daae.

Tidligere i måneden omtalte mediene enkelte tilfeller der overlevende fra Utøya fikk beskjed om at det var en måneds ventetid på psykolog når de tok kontakt med helsevesenet.

Statssekretær Robin Kåss i Helse- og omsorgsdepartementet sier det er viktig for helsevesenet å være fremoverlent.

– Det er nettopp fordi vi er så opptatt av at de berørte skal få hjelp, at vi følger opp dette så tett, sier han til NTB.

(©NTB)