Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Burde søkt permisjon

Halden-ordføreren burde søkt permisjon fra vervet som styreleder i det kommunale selskapet da han søkte jobb som avdelingsleder der.

Det mener Kommunesektorens etikkutvalg, som i dag, tirsdag, behandlet den omstridte ansettelsessaken.

Utvalget uttaler seg i generelle vendinger og ikke direkte om den konkrete saken i Halden, der ordfører Per-Kristian Dahl (Ap) søkte og fikk jobb i et kommunalt selskap han var styreleder og generalforsamling for. Denne saken var utgangspunktet for etikkutvalgets drøfting, og uttalelsen har klar adresse til den.

Her anbefaler Etikkutvalget – på generelt grunnlag – at styreledere bør søke permisjon fra vervet umiddelbart, hvis de bestemmer seg for å søke jobb i selskapet. Blir styrelederen ansatt, må han eller hun umiddelbart fratre vervet.

Krever åpenhet

Etikkutvalget påpeker også at det påhviler enhver leder i kommunen – også daglige ledere i kommunale selskaper – å sørge for full åpenhet i saker som reiser spørsmål om habilitet.

Etikkutvalget slår fast at ordførere og andre politikere må kunne søke utlyste stillinger på samme måte som alle andre, men at de må være særlig oppmerksom på de rollekonflikter som kan oppstå.

Det bør på et tidlig stadium i prosessen vurderes om situasjonen tilsier ekstraordinære tiltak i forhold til åpenhet, for å fjerne faren for senere mistillit til prosessen, mener etikkutvalget.

Flere av punktene kom inn etter innspill fra Etikkutvalgets medlemmer, som mente forslaget fra utvalgets sekretariat var for ullent. Det var utarbeidet av sekretariatet i samarbeid med utvalgsleder Nils Amund Røhne, som er Ap-ordfører i Stange.

Den endelige uttalelsen fra utvalget vil først foreligge i neste uke. Ordfører Per-Kristian Dahl gir følgende kommentar på e-post til Kommunal Rapport:

«Nå er det slik at jeg ikke har sett eller hørt hva kommunesektorens etikkutvalg har ment om dette tema, så mitt tilsvar er basert på Kommunal Rapports vinkling av saken. Som ordfører er jeg glad for at vi ordførere har rett til å søke på jobber i samfunnet på lik linje med andre. Denne saken er behandlet i flere fora og så langt er det ikke avdekket at jeg har brutt noen lover eller regler. Kommunal Rapports negative vinkling av denne saken og andre saker er bare noe som jeg må ta til etterretning».

Flere av etikkutvalgets medlemmer ga under debatten klart uttrykk for at de var rystet over at Halden-ordføreren ikke umiddelbart fratrådte som styreleder da han leverte sin jobbsøknad. Dette satte ikke minst selskapets daglige leder i en etisk vanskelig situasjon, ble det påpekt.

Sven Mollekleiv, direktør for samfunnsansvar i Det Norske Veritas, sa det slik:

– Det er helt uforståelig at en styreleder går inn i en søkerprosess i eget selskap. Hvis han ønsker den stillingen, må han ta et valg. Så enkelt er det, sa han.

– Må være tydelig

Etikkutvalget har tidligere bestemt at de ikke vil ta stilling i konkrete saker, men bare uttale seg generelt om prinsipielle sider av dem. Avdelingsdirektør Anne Hafstad i Helsedirektoratet mener Etikkutvalget likevel må si klart fra om hva de forventer.

– Hvis vi er tydelige, kan det oppfattes som at vi har tatt side i Halden-saken. Det kan oppfattes som kritikk. Det får vi bare leve med, sa Hafstad, som er mest kjent som én av Aftenposten-journalistene som avslørte korrupsjonsskandalen ved Nedre Romerike Vannverk.

Også Mollekleiv understreket at utvalgets generelle uttalelser måvære så tydelige at det går klart fram hva de betyr i konkrete saker.

– Ellers ville det være helt meningsløst, sa han.

Trakk seg senere

Som tidligere omtalt i Kommunal Rapport ble Halden-ordfører Per-Kristian Dahl (Ap) i mars ansatt som avdelingsleder i et kommunalt selskap han selv var styreleder og generalforsamling for. Han trakk seg fra de to vervene på generalforsamlingen 26. april, etter først å ha ledet selskapets styremøte samme dag.

Ansettelsen av Dahl vakte kritikk fra flere hold. I tillegg til hans dobbeltrolle, er det reist spørsmål ved hans kvalifikasjoner til stillingen. Flere andre søkere hadde, i motsetning til Dahl, høyere utdanning og erfaring fra sosialfaglig arbeid og forretningsdrift, som det ble spurt om i utlysningen. Der sto det også at ønsket tiltredelse var 1. april, mens Dahl først starter 1. oktober, og bare hvis han ikke får fortsette som ordfører.

Etikkutvalget har ikke kommentert eller vurdert disse sidene av saken, som heller ikke er nevnt i sekretariatets saksutredning.

– Klar tale

Kontrollutvalget i Halden har slått fast at verken lover eller kommunens etiske retningslinjer er brutt i ansettelsen av Dahl.

Kommunesektorens etikkutvalg har merket seg at opposisjonen ikke er representert i kontrollutvalget i Halden. Utvalget anbefaler – igjen på generelt grunnlag – at opposisjonen har både flertall og lederen i kontrollutvalgene.

– Da får man aldri den situasjonen at kontrollutvalget oppfattes mer som en forsvarer av posisjonen enn som en kontrollinstans, sa utvalgsleder Røhne på møtet.

Venstrepolitiker Geir Helge Sandsmark i Halden er den som ba etikkutvalget se på ordføreransettelsen og kontrollutvalgets behandling av den.

– Så vidt jeg kan skjønne, er dette svært klar tale fra etikkutvalget, når det gjelder dobbeltrollen. Jeg merker meg også at etikkutvalget legger vekt på åpenhet i slike prosesser. Dette oppfatter jeg som en nokså klar kritikk av hemmeligholdelsen av søkerlister. Det er naturlig at etikkutvalget ikke tar direkte stilling til valget av person, sier han til Kommunal Rapport.

– Det er svært interessant at etikkutvalget påpeker hvor viktig sammensetningen av kontrollutvalget er for kontrollutvalgets tillit og autoritet, fortsetter Sandsmark.

Dette er en oppdatert versjon. Red.