Da Buskerud Ap kasta Per...

Politikk. At Arbeiderpartiet ikke er noen søndagsskole, har Haakon Lie for lengst slått fast. Buskerud Ap bekreftet sannheten i helgen. De kastet fylkesordfører Per Ulriksen for å gi seg hen til fornyelse.
Per Ulriksen har sittet i fylkestinget siden 1971. Nå er det slutt. Foto: Arnt Sneve.
Det er helt åpent hvem som skal bli partiets kandidat når 142 representanter finner veien til Hokksund tidlig denne lørdags morgenen. Ute er det hustrig, og mange mener det ble ganske kjølig inne også. Sittende fylkesordfører og mangeårig partisliter, Per Ulriksen (62), står ikke på lista. Nominasjonskomiteen ville ha fornyelse, og Tor Ottar Karlsen (49) er enstemmig foreslått av komiteen. Ulriksen har gitt beskjed om at han vil stå løpet ut. Lokalavisen har loddet stemningen. Det ligger an til nesten dødt løp. De to toppkandidatene sitter hjemme ved telefonen. De er ikke delegater, og kan ikke følge med på hva partikameratene og fiendene sier om dem på Hokksund.

Bruk og kast
Ulriksens tilhengere er sjokkert over nominasjonskomiteen. – Man kaster ikke en person som har gjort en grei jobb, sier de. – Dette er bruk og kast, blir det sagt fra talerstolen.
– Hva galt har denne mannen gjort som har fortjent en slik behandling. Det er uverdig. Mange er på talerstolen og slåss for Ulriksen.
Karlsens tilhengere går litt stillere i dørene. De har allerede vunnet nominasjonskomiteen. Frank Willy Larsen, nominasjonskomiteens formann, gir følgende begrunnelse og redegjørelse for utskiftning:
– Da vi først sendte ut spørsmål til kommunepartiene om hvilke kandidater de ønsket, fikk ikke noe særlig respons. Noen få foreslo Ulriksen. Et par andre kandidater var framme. Men ellers var det stille. Det tolka vi som at var stemning for forandring, sa Larsen.
Han forsvarte seg mot beskyldninger om uredelig prosess, noe lokalmediene har vært fulle av siden nominasjonen begynte.

Drammen mot Lier
De fleste er opptatt av førstekandidaten. Noen bekymrer seg også for den geografiske spredningen. Ulriksen er fra Drammen og Karlsen er fra Lier Arbeiderparti, et partilag som blant annet har fostret en partileder og andre innflytelsesrike politikere. Drammenserne påpeker stadig at de representerer en fjerdedel av befolkningen i fylket, men bare får en sjuendeplass på lista dersom Ulriksen ryker ut. Det står mellom de to, og Lier-benken krysser fingrene for sin kandidat. I Drammen er man splittet.
Også i Røyken ulmer det.
–Røyken er ikke fornøyd med den behandlingen vi har fått. Vi er flere folk enn i Hallingdal. Det er på tide å se på den skjeve fordelingen, sier Atle Rem, som for øvrig støtter fornyelse og Karlsen på førsteplass.
Etter tre og en halv times debatt er det tid for avstemning om førsteplassen. Det reises benkeforslag på Per Ulriksen. Da skal det velges mellom to kandidater – dét er det lenge siden partiet har gjort. Det er litt mer nervøs stemning i salen nå. Folk stikker hodene sammen. Det er skriftlig avstemning. Lappene samles inn.
139 leverer stemme, 3 lar være. Per Ulriksen får 63 stemmer og Tor Ottar Karlsen får 76. Nominasjonsmøtets flertall har kastet en sittende fylkesordfører. Det klappes for vinneren. På Lier-benken smiler de bredt.
– Ingen har hevd på en plass. Det er viktig å fornye partiet, ellers dør det, sier lokalpolitikerne fra Karlsens hjemkommune.

Etterspill
Så burde dramatikken være utløst, men noen mener Per Ulriksen bør få tredjeplassen på lista i stedet. Møteleder prøver å ringe opp Ulriksen for å spørre om han er interessert, men får ikke tak i ham. Dermed kan han ikke stemmes over. Resultatet blir at han ikke får plass på lista i det hele tatt etter 28 år i fylkestinget.
Flere artikler om

Delta i debatten

Vi overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!