Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Det er kamp i de foldede hender

TRONDHEIM: - Da er det ingen andre forslag på førstekandidat enn Odd Anders With? Møteleder Geirmund Lykke skuer utover forsamling. Men fra bakerste benk rører gamle Andre Bagøien på seg. - Vent nå litt. Ikke så fort, sier han. - Jeg foreslår Liv Sandven.

Hvem skal det bli? Varaordfører Liv Sandven eller statssekretær Odd Anders With.
Se fotoreportasjen fra Trondheim KrF her.

Her går vi inn i møtets absolutte klimaks. For et nominasjonsmøte med programbehandling i Trondheim KrF tar sin tid. En forsamling på 35 stemmeberettigede av til sammen 300 medlemmer har funnet veien til forsamlingslokalet.

Stemningen er lett forventningsfull ved møtets start. Det har vært støy rundt nominasjonsprosessen på forhånd. Nominasjonskomiteen har spurt de sittende bystyrerepresentantene om de ville ta gjenvalg. Blant andre varaordfører Liv Sandven sa ja.

Men så viste det seg at det var opprør på gang. Komiteen hadde fått forslag om å sette Odd Anders With, statssekretær og andre nestleder i partiet, på første plass. Han var også nominasjonskomiteens favoritt. Dette fikk Liv Sandven vite da journalister fra Adresseavisen ringte for å få hennes kommentar.

Sandven har vært varaordfører i seks år. Hun har vært ordførervikar for Anne Katrine Slungård (H) i ett år. Hun har sittet tre perioder for KrF i bystyret. Nå står hun ikke på lista. Hun var bare interessert i førsteplassen. Også en annen veteran, Tore Eid, ble vraket.

- Vi ønsker fornyelse av gruppa. Vi trenger noen som kan markere KrF-sakene bedre og tydeligere. En revitalisering er nødvendig, sier leder av partilaget på Heimdal, Sverre Lauglo.

Det var heimdølene som først foreslo statssekretæren.

Ta vare på livet

Liv Sandven er blant de første som kommer til møtet. Til Kommunal Rapport har hun bare følgende å si om nominasjonsprosessen:

- Det er synd vi ikke har en bedre dialog i partiet. Dette kunne vært gjort annerledes. Men jeg forholder meg selvfølgelig til det som foreligger.

Så kommer statssekretær With. Han kneler ved Sandvens bord og prater hyggelig til ære for fotografen. Klapper henne på skulderen og setter seg blant sine egne.

Det er på tide å starte møtet. Vi begynner med KrF sangen “Ta vare på livet”.

Så er det programbehandling.

- Vårt verdigrunnlag gir et veldig godt utgangspunkt for å lage hverdagspolitikk i Trondheim kommune. Når vi nå skal gå igjennom programmet, vil jeg oppfordre dere til ikke å fokusere på språkfeil. Det tar programkomiteen seg av i etterkant, sa en optimistisk Leif Idar Langelandsvik.

Men programbehandling er korrekturlesernes og detalj-feinschmeckernes aften. Første setning som skaper problemer er “Konkurranseutsetting av kommunale tjenester bør være en hovedregel for å få en best mulig utnyttelse av tilgjengelige ressurser.”

Noen lurer på om det ikke bør stå:

“… kan være en løsning for å få best mulig utnyttelse…”

Diskusjonen går litt fram og tilbake. Er det så at “i hovedregel” binder bystyregruppa mer enn formuleringen “kan være en løsning”?

Man blir enige om at det gjør det ikke.

Neste problem er ordet “foreldreoppgaven”. Burde det ikke heller stå “foreldrerollen”? Eller kanskje “oppdrageransvaret”?

Vi fortsetter. Bør ikke “hverdagens krav” erstattes med “hverdagens utfordringer”? Det lyder så mye mer positivt, mener ungdomskandidaten Kamilla Lydersen, og alle er enige med henne. Krav blir til utfordringer.

Etter to og en halv time med korrekturlesing, kaffe og småkjeks kan møteleder konstatere: - Vihar fått oss et program.

Noviser og veteraner

Tiden er kommet til lista. I bystyret er det 85 representanter, og før endringen av valgloven måtte lista ha like mange navn som plasser i bystyret. Nå hadde det holdt med sju navn. Men det ble 57, og på toppen står tre kumulerte. Så kommer en silet gruppe på elleve navn. Det er personer som er spesielt egnet og motiverte. De resterende står i alfabetisk rekkefølge.

KrF-gruppa har fire i bystyret i dag. Tradisjonelt har de bare kumulert to. Men nominasjonskomiteen vil også kumulere 18-årige Kamilla Lydersen for å sikre henne bedre.

Dette synes flere av gamlekara ikke noe om. Det bryter med tradisjonen. To kumulerte har det alltid vært. Slik bør det fortsatt være. Velgerne skal også ha litt innflytelse.

Men det blir tre kumulerte.

Så var det navnene. De fleste hadde trodd at dramatikken var over. Men da hadde de altså ikke regnet med Anders Bagøien. Han sender benkeforslag på Liv Sandven gjennom forsamlingen.

- Bystyregruppa trenger hennes erfaring, mener han.

- Vil dere ha skriftlig avstemning, spør Geirmund Lykke.

Det vil forsamlingen. Tellekorpsene samler inn papirlapper i serviettbokser.

- Jeg ble så overrasket, hvisker Liv Sandven.

Så blir det også klart at Bagøien ikke har organisert noen støtte for sitt benkeforslag. Sandven får bare seks stemmer, og With får 29. Dersom regjeringspartiet ikke blir feid helt av banen i Trondheim, er han sikret en jobb som heldagspolitiker i rådhuset.

Nummer to på lista blir Solveig Bratseth. Og nummer tre blir ungdomskandidaten, den 18-årige skoleeleven Kamilla Lydersen. Men vet hun hva hun går til?

- Jeg har jo vært med på KrFs gruppemøter og jobba med den feite lefsa (bystyrets dokumentbunke, red anmerk), sier hun.

Dessuten har hun vært interessert i politikk siden hun kjempet mot gasskraftverk. Nå er det skolepolitikken som engasjerer.

- Jeg gleder meg absolutt. Dette skal gå veldig bra, smiler novisen.

Og har hun overlevd et fire timers kveldsmøte med programbehandling og småkjeks uten å kny, så er hun vel kvalifisert for lokalpolitikkens trauste hverdag.