Eli Gunhild By ny leder i Norsk Sykepleierforbund

Eli Gunhild By (48) ble torsdag valgt til ny leder i Norsk Sykepleierforbund etter Lisbeth Normann. By kommer fra vervet som fylkesleder for NSF i Oslo og har i flere år vært ansatt ved Oslo universitetssykehus.
Eli Gunhild By er valgt til ny leder i Norsk Sykepleierforbund. Foto: Kristin Henriksen/Norsk Sykepleierforbund/Scanpix

Som sin forgjenger vil By kjempe for høyere lønn og levelige turnusordninger. Prinsippet om ikke å ha vakt oftere enn hver tredje helg står fast.

– Jeg mener det er riktig at vi i fortsettelsen skal holde på det prinsippet. Men vi må være villige til å inngå gode avtaler for medlemmer som har en livssituasjon der dette ikke passer, sier By.

Fagforbundets leder Jan Davidsen vil åpne for mer helgejobbing i kampen mot ufrivillig deltid, men By mener dette ikke er veien å gå. Hun vil heller styrke grunnbemanningen. Tanken er at økt bemanning og en tilpasset turnus vil gi lavere sykefravær og mer aktivitet.

Den nye lederen sier hun har et sterkt ønske om å påvirke politikere og arbeidsgivere, slik at lønnen til sykepleierne gjenspeiler kompetansen og ansvaret de har.

– NSF må sitte i førersetet på likelønnslokomotivet også i de neste fire år. Denne delen av NSFs politikk er også avhengig av at vi klart og tydelig klarer å presentere sykepleie som yrke, sier By.

Norsk Sykepleierforbund er med sine 96.000 medlemmer den fjerde største arbeidstakerorganisasjonen i landet. NSF er medlem av UNIO, Hovedorganisasjonen for universitets- og høyskoleutdannede. NSF har landsmøte hvert fjerde år.

(©NTB)

Delta i debatten

Vi overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!