Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Fullt hos jordmødrene

Jordmor Kari Janne Nygjerde lytter og informerer vordende foreldre på løpende bånd. Men i Oslo, som ellers i landet, må mange gravide henvises til fastlege for svangerskapskontroll.

På helsestasjonen i Frogner bydel i Oslo lytter Nygjerde til hjertebankingen i Sandra Kanstads (26) mage. Ungen ligger fødeklar og fin i rett posisjon, 12 uker før termin.

Kangstad har engstet seg for fødselssmertene, men føler seg beroliget etter besøket hos Nygjerde.

- Hun har forklart alt veldig fint og sagt at dette er velkomne smerter. Jeg føler meg mer forberedt nå, sier den førstegangsfødende.

Frogner bydel har 45.000 innbyggere og to jordmorstillinger, som deles av tre. De tar imot alle gravide. Men kapasiteten er så sprengt, at ingen får gå bare til jordmor. Mange må gå annenhver gang hos jordmor og fastlege.

- De fleste bydelene har det som oss. Men noen må også avvise gravide, på grunn av kapasitetsproblemer, sier Gunn Engeseth, tillitsvalgt for jordmødrene i Oslo kommune.

Inntaksstopp

Gravide har lovfestet rett til å velge om de vil gå til kontroll hos jordmor eller fastlege. Men landets rundt 300 kommunale jordmødre, de fleste av dem i brøkstillinger, strekker ikke til for alle 58.000 gravide. Mange blir henvist til fastlege, for hele eller deler av svangerskapskontrollen, uansett hva de selv vil.

Lokalaviser har i det siste meldt om full inntaksstopp hos jordmødrene i Sandnes og Trysil. Problemet er ikke økt fruktbarhet, men at jordmødrene ikke rekker det de skal, selv om de ofte strekker seg langt.

- I år har jeg ikke hatt tid til å ta ut ferieukene mine en gang, sier jordmor Ingunn Tveit i Trysil til Østlendingen.

For få og små jordmorstillinger er et stort problem både i store byer som Oslo, Bergen, Trondheim og i distriktskommuner over hele landet, ifølge Den Norske Jordmorforening (DNJ).

- Situasjonen har blitt enda mer prekær med de nye retningslinjene for svangerskapsomsorgen. Det blir ikke reell valgfrihet for kvinnene uten nok jordmødre, og uten at kvinnene får informasjon om sin rett til å velge mellom lege og jordmor, sier leder Nina Schmidt i DNJ.

Tjener på jordmødre

Schmidt sier kommunene vil spare penger ved å utvide jordmortjenesten, framfor å henvise gravide til lege. Det mener også KS-direktør Olav Ulleren.

- Både kommunene og de gravide vil være tjent med at jordmødrene blir et reelt alternativ. Om flere gravide velger å gå til jordmor, vil kommunene dessuten spare penger, sier Ulleren til Tidsskrift for Jordmødre, som kommer ut i neste uke.

Når gravide går til kontroll hos jordmor, går refusjonen fra Rikstrygdeverket i kommunekassa. Går de til fastlegen, går refusjonen i legens lomme. Regjeringen bør gjøre det enda mer attraktivt for kommunene å satse på jordmødrene, ved å heve jordmortaksten, mener DNJ.

Mange leger gjør også en god jobb med gravide. Men det varierer, og særlig førstegangskontrollen er ofte for dårlig, ifølge Engeseth i DNJ Oslo.

- Mange fastleger setter bare av 15 minutter, mens vi jordmødre bruker en time første gang og en halvtime ellers. Noen kommer til meg for første gang i 24. svangerskapsuke, uten å ha snakket med fastlegen om livsstil, alkohol og røyking. Da er det litt sent, sier Engeseth.

Hun tror jordmødre generelt også er flinkere til å forberede kvinnene på fødsel og amming og til å bearbeide dårlige minner fra tidligere fødsler.