Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Geografi er viktigere enn størrelse

Kommunebarometeret for 2014 viser at kommunestørrelse har lite å si for hvor på tabellen kommunen til slutt havner. Større kommuner har marginalt bedre plassering enn små. Geografi er viktigere.

ANALYSE

Hvert år når Kommunebarometeret publiseres av Kommunal Rapport, er det noen som gjør et poeng av at det er små kommuner som topper barometeret. Det er imidlertid ikke så rart – Norge har i veldig stor grad kommuner med få innbyggere.

Tilhengerne av kommunesammenslåing finner ikke veldig sterk støtte i Kommunebarometeret for at store kommuner leverer bedre enn små. Med basis i 127 nøkkeltall, og justert for kommunenes ulike reelle inntektsnivå, er det i praksis liten forskjell i plassering på en stor og en liten kommune.

Det viser i alle fall en veldig enkel regresjonsanalyse gjort i Excel, med basis i innbyggertall og plassering i barometeret.

Finnmark klart dårligst

En noe sterkere samvariasjon finner vi derimot mellom geografi og plassering. Det er en klar tendens til at kommuner i nord får dårligere plassering enn de i sør. Normalplasseringen (medianen) for en kommune i Finnmark er helt nede på 384. plass. Dette henger bare delvis sammen med at Kommunebarometeret justeres for den reelle inntekten – og nesten alle kommuner i Finnmark har langt mer penger å rutte med enn en gjennomsnittskommune.

De fem kommunene som kommer dårligst ut på årets utgave av Kommunebarometeret, ligger i Finnmark. De to andre fylkene som har svakest normalplassering er Nordland (317) og Aust-Agder (274).

Det er i Sogn og Fjordane og Akershus/Oslo at vi finner størst andel av kommunene som presterer godt. Her er normalplasseringen henholdsvis 96. og 108. plass.

Grunnskole klart viktigst

Selv om grunnskole og eldreomsorg er vektet med like stor andel (20 prosent hver), viser våre analyser at det særlig er plasseringen innen grunnskole som henger godt sammen med totalplasseringen i Kommunebarometeret. Økonomi og eldreomsorg har også en viss betydning, mens sammenhengen mellom plasseringen totalt og innen barnevern er noe svakere igjen. Den siste av de viktigste sektorene, barnehage, har ingen spesiell sammenheng med totalplasseringen.

Dette illustrerer først og fremst at det er større forskjeller innen grunnskole enn eldreomsorg, noe som også skaper større avstander mellom kommunene.