Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Godkjente ordføreransettelse

Verken lov eller etiske retningslinjer ble brutt da ordføreren ble ansatt som avdelingsleder i kommunalt selskap, mener kontrollutvalget i Halden.

HALDEN

Kontrollutvalgets leder Ann-Kristin Grødahl (Rødt) har selv foretatt undersøkelsene, under veiledning av utvalgets sekretær, advokat Lars Haugen.

Hennes redegjørelse resulterte i at kontrollutvalget fattet et enstemmig vedtak onsdag. Her konkluderte de med at det ikke har skjedd lovbrudd i ansettelsen av ordfører Per-Kristian Dahl, at utilbørlig press ikke har forekommet, og at det ikke har skjedd brudd på Halden kommunes etiske retningslinjer.

Kontrollutvalget mener de ikke har kompetanse til å vurdere hva som hadde vært rett tidspunkt for å offentliggjøre søknaden eller ansettelsen.

– Uinteressant

Ordfører Per-Kristian Dahl (Ap) anser seg ferdig med saken, og vil ikke kommentere kontrollutvalgets vedtak overfor Kommunal Rapport.

Venstres ordførerkandidat Geir Helge Sandsmark, som ba kontrollutvalget se på saken, føler ikke at alle steiner nå er snudd.

– Hva kontrollutvalgets leder klarer å finne ut av på egen hånd, er ikke mer interessant enn det jeg klarer å finne ut på egen hånd, sier Sandsmark, som også har sendt saken til Kommunesektorens etikkutvalg.

Bakgrunnen for saken er at ordfører Dahl tidligere i år søkte og fikk stillingen som avdelingsleder for Halden ASVO i det kommunale selskapet Industriprodukter AS. Det skjedde mens han selv var styreleder og generalforsamling for selskapet. Ansettelsen har vakt sterke reaksjoner. Blant annet er det stilt spørsmål ved Dahls dobbeltrolle, og om han var den best kvalifiserte søkeren.

Kontrollutvalget slår fast at Industriprodukter er et AS, og dermed følger aksjeloven, som gir direktøren myndighet til å foreta ansettelser. Styret kan eventuelt kaste direktøren, hvis de er uenig i hans avgjørelse. Men Grødahl viser til referatet fra styremøtet i selskapet 26. april, og det framgår ikke der at noen i styret har hatt innvendinger til ansettelsen.

«Gode argumenter»

Kontrollutvalgslederen vil ikke referere hvilke kvalifikasjoner direktøren vektla da han ansatte Dahl, siden dette er en personalsak. «Men det framsto som gode argumenter for meg», skriver hun i sin redegjørelse.

Hun konkluderer derfor med at ansettelsen er foretatt på lovlig måte.

I sin redegjørelse opplyser hun at hun har spurt direktør Jan Wiig direkte om han er blitt utsatt for press eller påvirkning i ansettelsessaken, noe han benektet. Hun har også spurt ut Dahl, som står fast på at han ikke har utøvet press, men at han har gjort det han kan for å bli behandlet som en vanlig søker.

Grødahls konklusjon er at det ikke har forekommet noen form for utilbørlig press eller påvirkning.

Hun har vurdert ansettelsessaken opp mot punkt 4.1.2 i Halden kommunes etiske retningslinjer. Her står det at ingen medarbeider skal «benytte sin stilling til å påvirke i ansettelsessaker slik at det skjer en favorisering på grunn av slektskap, vennskap, kjønn» osv.

Grødahl kan ikke se at denne bestemmelsen er brutt, og har heller ikke funnet andre punkter i de etiske retningslinjene som er relevante for saken.

Kommunesektorens etikkutvalg, som er nedsatt av KS, vil se på samme sak i sitt møte i juni. Grødahl utelukker ikke at KS kan ha andre etiske retningslinjer enn Halden. I så fall mener hun kontrollutvalget i Halden kan se på dette senere.

Ingen spørsmål

De to andre medlemmene i kontrollutvalget – Ap-veteraneneEdna Henriksen og John Erik Eriksen – hadde ingen spørsmål eller kommentarer til Grødahls redegjørelse, og hennes innstilling ble enstemmig vedtatt.

De borgerlige opposisjonspartiene i Halden har tidligere uttrykt mistillit til kontrollutvalget, som de selv ikke er representert i. Da ansettelsen av Dahl ble kjent, uttalte Grødahl først at dette ikke var noen sak for kontrollutvalget. Hun har fått kritikk for dette fra flere hold, og sier hun ombestemte seg før hun fikk henvendelsen fra Sandsmark.

– I denne saken er ordføreren og jeg blitt utsatt for personforfølgelse, hevder hun overfor Kommunal Rapport.

– Hvorfor har du valgt å undersøke saken selv, uten å innkalle partene til kontrollutvalget?

– Vi har ikke budsjett til å be kommunerevisjonen eller andre om å undersøke den. Å arrangere en offentlig høring, ville være å gi denne saken et større fokus enn den fortjener. Vi er ikke politi. Men jeg mener jeg har den kompetansen som trengs for å gjennomføre en forundersøkelse. Hvis jeg etter dette så behov for ytterligere gransking, måtte vi ha fått inn andre, sier Grødahl, som er utdannet førskolelærer og har erfaring som saksbehandler i staten.

Hun bekrefter at hennes undersøkelser kun omfatter samtaler med Dahl og Wiig. Hun har ikke snakket med andre styremedlemmer, tillitsvalgte eller andre i saken, men har rådført seg med advokat Lars Haugen om det juridiske, og med kommunalsjef Åsmund Bråtekas om de etiske retningslinjene, opplyser hun.

Bråtekas har i ettertid kontaktet Kommunal Rapport og opplyst at det er uriktig at kontrollutvalgsleder Grøndahl har rådført seg med ham. Imidlertid fikk Grøndahl kommunens etiske retningslinjer overlevert av ham, sier Bråtekas.

(Denne artikkelen er oppdatert 20. mai med et nytt siste avsnitt.)