Humoristisk utsmykket rådhus

Humor er brukt for å dempe Hamar rådhus' litt høytidelige og formelle image. Det splitter nye rådhuset åpnet denne uken for byråkrater, politikere og publikum.

Det er det kjente arkitektfirmaet Snøhetta som har tegnet Hamars nye rådhus, som har kostet byen 171 millioner kroner. Rikt utsmykket er det også blitt, og nå er all kunsten på plass.

I inngangspartiet har den kunstneriske komiteen lagt vekt på et humoristisk uttrykk. Her står et politisk dyr med to hoder som strekker seg i hver sin retning. Det er kunstner Jon Gundersen som har laget skulpturen «Dobbeltdyr». Hans tolkning av politikere er at de ofte strekker seg mot to matfat samtidig, uten helt å nå noen av dem.

Ved inngangen har Gunnar Larsen en skulptur han har kalt «Kranglefanter», og årsaken til det bør man kanskje ikke lure på.

En utslitt skøyteløper sitter på rumpa ved resepsjonen. Det er nederlandske Judith van der Berg som har denne kommentaren til skøytebyen Hamar.

Litt opp i etasjene vil man finne en hel vegg med logoen til Ideal flatbrød, laget av den unge Hamar-kunstneren Matias Faldbakken, som har spesialisert seg på logokunst. Rådhuset ligger nemlig på tomta til den gamle flatbrødfabrikken, samtidig som idealer også burde holdes høyt på rådhuset.

En glup glipp

«Det kan gleppa for den glupe og», står det på byvåpenfuglen i keramikk, som Yngvild Fagerheim har laget. Det henger på veien inn mot bystyresalen og kan være en trøst for smarte politikere. Vel framme ved bystyresalen møter politikerne seg selv i døra. Der har Fagerheim laget et trollspeil.

I selve bystyresalen har Kjell Nupen laget et stort maleri som heter «Mot det blå». Nå har Hedmark og Hamar alltid vært ganske røde. Til Hamar Arbeiderblad sier ordfører Einar Busterud at dette nok er det nærmeste Hamar Høyre kommer suksess i hans by.

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.