Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Hvaler har fått drømmerollen

Hvaler kommune har fått en unik mulighet. En «feelgood» dramaserie med navnet «Hvaler» skal gå på TV 2 hele høsten. Klarer kommunen å utnytte oppmerksomheten til å gi næringslivet et løft?

Det er onsdag etter skoleferien, og Hvalers sentrum, Skjærhalden, er i ferd med å finne tilbake til sin hverdagsrytme etter hektiske sommeruker. En og annen bil kommer til torget. Pensjonistene er på vei til bakeriet og ferja fra Søndre Sandøy har lagt til. Det eneste uvanlige er filmteamet som har slått seg ned på hjørnet ved kulturhuset Kornmagasinet. Noen få nysgjerrige følger opptakene. Et par lokale statister gjør seg klare. Pensjonist Leif Gjesbakk har fulgt med på filmingen hele sommeren, og har meldt seg som statist. Det samme har 12-år gamle Karoline Trondsen. Dagens scene utspiller seg rundt helsekostbutikken, og innehaver Sissel Carina Stevju låner gjerne bort etablissementet.

- Dette er kjempemoro, og helt uvurderlig reklame for butikken og for hele Hvaler. Det har allerede kommet folk i bobiler som har sett vignetten på TV, og som synes det så fint ut her, smiler hun.

Skjærgårdspsykologen

I slutten av september kommer første episode av «Hvaler» som handler om psykolog Maria Blix som vender hjem til Hvaler. I hver episode hjelper hun en hvalerboer med problemer og psykiske plager. Og selvfølgelig forelsker hun seg. Serien blir sammenlignet med de svenske seriene «Skjærgårdsdoktoren» og «Saltöen», begge typiske familieserier med bred appell.

- At serien skulle hete «Hvaler», ble bestemt før produksjonsselskapene henvendte seg til kommunen for finansiell støtte. Flere andre kommuner var også interesserte i å få lagt serien til sin kommune og tilbød store summer, forteller fungerende leder i Medieparken i Fredrikstad, Jannike Amdam, som er co-produsent på serien. Men det ble Hvaler, og kommunen har gitt 300.000 kroner til produksjonen. Østfold fylkeskommune bladde opp 1 million kroner og Nedre Glomma regionråd 700.000 kroner til det alle regner med vil bli en unik mulighet til å få vist fram østfoldskjærgården til hele Norge og land i Europa som kjøper serien.

- At serien heter «Hvaler» som er et faktisk sted og ikke et oppdiktet, gir store muligheter. Hele serien er jo en eneste stor reiselivsannonse, sier Amdam. Kommunen har allerede avtalt at de kan få bruke scener fra filmen i markedsføring.

-Vi gleder oss som bare det her på Hvaler. For meg som ordfører gjelder det ikke å legge møter på de dagene serien går på TV, smiler ordfører Eivind Borge (Frp).

Synergieffekter

Men kommunen skal gjøre mer enn å se seg selv på TV. Det skal lages en plan for å fange opp synergieffektene, som det så fint heter. For alle involverte er overbeviste om at turistene vil strømme til Hvaler når de ser de fine bildene på TV. Hvaler har allerede et kapasitetsproblem sommerstid med mange trange veier, få parkeringsplasser og få overnattingssteder.

- Det er klart at hvis folk som kommer hit, ikke finner et sted å parkere og ikke har noe sted å overnatte, da blir effekten av serien kort, sier Borge. Han har allerede vært i kontakt med et parkeringsselskap for å høre om muligheter for å bygge parkeringshus, og det finnes flere interessenter som vil bygge hotell. Et samarbeid med Fredrikstad blir helt nødvendig, og håpet for kommunene i Nedre Glommaregionenen er at turistene vil bruke hele distriktet når de først kommer til Hvaler. Denne uken inviterer kommunen næringslivet på workshop hvor alle skal komme med gode ideer for hvordan tv-effekten kan utnyttes på beste mulig måte. Det mest realistiske er å etablere småbedrifter innen reiseliv, og at de som allerede finnes, kan klare seg bedre.

- Problemet for Hvaler er at det blir bråstopp når sommergjestene drar. Vi ønsker en mer stabil helårsdrift, sier Borge.

Det som derimot er i ferd med å materialisere seg er et naturparksenter knyttet til den store undersjøiske naturparken som finnes på Hvaler. Skjærhalden bygges ut med flere brygger og en splitter ny fiskerestaurant.Flere fastboende er også et mål, for Hvaler har bare i underkant av 4.000 innbyggere, men er en av landets største hyttekommuner. Statist Karoline Trondsen bor midt i sommerparadiset, og synes nesten det er for folksomt i juli. Hennes mål med TV-serien er mer personlig. Her kan hun få litt filmerfaring.

- Jeg har jo lyst til å jobbe med teater da. Kanskje bli skuespiller, smiler hvalerjenta.