Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Ikke sjuende mor i huset

MOSS: «Ikke at jeg skal bry meg, men…» Slik begynner enkelte e-poster Moss-ordfører Paul-Erik Krogvold (Ap) får fra gammelordfører Gretha Kant (H). Men selv om det rykker i ordførerlabben av og til, prøver Kant å konsentrere seg om hagearbeidet.

- Det jeg virkelig savner ved å være ordfører, er å kunne gripe fatt i sakene med en gang de dukker opp.

Gretha Kant griper litt i lufta over bordet. Nå må hun altså nøye seg med en e-post til ordføreren.

- Hva gjør ordføreren med e-postene du sender han?

- Det er så ymse. Vi har et greit forhold og kjenner hverandre godt. Vi er enige om hva vi skal være uenige om, smiler Kant.

Den tidligere lederen for Det norske hageselskap i Østfold får igjen tid til å luke og stelle i hagen. Det ble det ikke mye av, de åtte årene hun var ordfører. Nåværende ordfører Krogvold var også ordfører før henne. Han karakteriserer Kant som «veldig ryddig» i opposisjon.

- Hun lot meg beholde styrevervet i MOVAR (interkommunalt selskap, red.merk.) hele den tiden hun var ordfører. Jeg har latt henne ha en del større tillitsverv, nå som jeg er ordfører, forteller Krogvold.

Han sier at Høyre og Arbeiderpartiet er enige om de store linjene i utviklingen av byen. Kant er også mest opptatt av resultater.

- Opposisjonens jobb er ikke å gjøre det vanskelig for posisjonen. Vi skal synliggjøre hvordan det hadde vært, om vi hadde vært ved makta, men det viktigste er resultatene for kommunen, sier Kant.

Politiker siden 70-tallet

Kant har vært lokal- og fylkespolitiker i Moss og Østfold siden slutten av 1970-tallet. Uventet ble hun den første kvinnelige ordfører i Moss ved valget 1993. Ap hadde hatt ordføreren de siste 68 årene, så omveltningen var stor i den gamle industribyen. I sin første periode hadde de borgerlige et solid flertall. I andre periode var det én representants overvekt. Ap, SV og RV har også bare én representants overvekt i dag.

- Vi reduserte antall kommunestyrerepresentanter i forrige periode. Hadde vi ikke gjort det, ville vi hatt flertall, sier Kant.

Helt arbeidsledig er hun ikke. Bystyret og formannskap tar tid. Diverse styremøter fyller filofaxen. Men en jobb å gå tilbake til, hadde ikke Kant.

- Jeg var kontorsjef i et lite entreprenørfirma, og de kunne ikke holde jobben for meg i åtte år. Jeg har dessuten vært sykemeldt siden jeg gikk av, og går til behandling for mine slitasjeplager. Så det er en stund siden jeg var i vanlig jobb.

Kant er fortsatt medeier i firmaet hun jobbet i før, og kanskje kan hun jobbe litt for dem etter hvert.

Men å være syk er også en tung jobb, har Kant fått føle. Det tar mye energi. Hverdagene er likevel roligere enn i ordførertiden.

- Dagene begynte tidlig og sluttet aldri. Jeg fikk ikke ordentlig ferie. Tok bare noen dager nå og da. Var jeg på hytta, som ligger her i Moss, var det alltid med mobilen på, forteller hun.

Kant var kommunens eneste heltidspolitiker. Hun lobbet for E6 på Stortinget, holdt seg inne med fylkeskommunen og Fylkesmannen, foruten å styre kommunen.

- Men når du har så mye å gjøre, er det noe som glipper. For meg var det kommunikasjonen med egen partigruppe. Du regner liksom med at de er enige med deg, men det er de jo ikke alltid, sier hun etterpåklok.

- Jeg gikk jeg inn for at vi skulle være vertskommune for bommene på E6. Ellers hadde vi jo aldri fått en utbygging nedover her. Men det er klart at veibommer ikke er en god Høyre-sak, sier Kant, som likevel ikke angrer på avgjørelsen.

Festivitas og Ari Behn

Ordførerhverdagen i en småby er ikke full av lunsjer og snorklipping. Det ble mest matpakkespising i bilen, og med knappe flertall måtte de politiske møtene forberedes grundig. Men litt festivitas ble det jo.

- Jeg var med på tusenårsmarkeringen i Oslo. Og så selvfølgelig prinsessebryllupet i Trondheim med Märtha Louise og Ari Behn. Ari er jo fra Moss, og jeg kjente til ham før han bleforlovet med Märtha. Han er en god gutt, han Ari, sier eksordføreren.

Hun er også stolt av kommunens kunstsatsing, som hun har vært med på å peile ut. Og ikke minst Møllebyen, hvor kommunen og private har gått sammen om å utvikle en liten bydel i gamle fabrikkbygg.

Men hun sitter også og gremmer seg over ting det røde flertallet gjør om på.

- Jeg er jo veldig for konkurranseutsetting, og vi laget mange kommunale foretak som vi var fornøyd med. Men det nye flertallet er helt imot privatisering og vil visst gjøre om på det. Så organiseringen av kommunen blir veldig annerledes. Nå skal vi være sånn modellkommune i samarbeid med fagbevegelsen, sier Kant, og rynker på nesen.

Eiendomsskatt er heller ikke Høyre-damen glad i. Og hun mener det er der det politiske skillet står i en kommune som Moss: Mellom dem som vil ha konkurranseutsetting og effektivisering, og dem som er imot konkurranseutsetting og vil ha eiendomsskatt.

Kant tror ikke hun blir ordfører igjen. Hun valgte bevisst ikke å være gruppeleder denne perioden, og slik det ser ut nå, vil partiet samle seg om en ny, ung mann som ordførerkandidat.

- Men jeg har jo laget meg noen handlingsplaner, for det er jeg veldig glad i. Handlingsplan for hagen, for hytta i Moss og for hytta på fjellet. Og så får jeg jo tid til venner og familie igjen. Det er jo viktig det også.