Kari fikk klubba - Magnar takket av

Politikk. – Jeg har aldri hatt så mange sommerfugler i magen før, jeg, sier påtroppende Kragerø-ordfører Kari Fosso (H). Snart skal hun ta over etter Magnar Kalseth (Ap).
Magnar Kalseth (Ap) takker av etter 16 år, og gir klubba videre til Kari Fosso (H). Foto: Ole Morten Melgård
KRAGERØ

Han tenker så det knaker, Magnar Kalseth. Var det noe mer? Så holder han et lengre foredrag om mobiltelefonen og pinkoden. Fosso nikker og forsøker å huske. Det er en time igjen til Kalseth skal gi fra seg klubba. Han tror han har husket på alt.
I salen er det dekket med navnelapper og reglement til nye og gamle representanter. Kaffen står klar på termos. Formkakene ligger på fat med plast over.
– Jeg husker godt da jeg var ny selv. Jeg var så redd for å dumme meg ut under voteringen, sier han som snart kan titulere seg som «gammelordføreren».

Ingen fersking
– Ja, jeg har pugget denne, sier Fosso, og holder opp heftet som heter «Møtet er satt». Men heller ikke hun er noen fersking. Hun har to perioder i kommunestyret bak seg. I tillegg sitter hun på fylkestinget.
Magnar Kalseth har sittet 24 år i kommunestyret. Det blir rart å gå fra borde. Han har ikke tenkt å bli noe gjenferd i rådhuset. Men et lite verv i et utvalg skal han ha. Bare sånn for ikke å slutte for brått.

I glasshuset
Det er en time til kommunestyremøtet begynner. Fosso tar meg seg sine borgerlige kamerater og går i glasshuset. I møterommet med store vinduer mot gaten går hun over regien for medlemmene av Høyre, FrP, KrF og Sp. Det gjelder å stemme riktig, så alle partiene får de personene de vil ha inn i de riktige komiteene og utvalgene. Og selvfølgelig: Alle må stemme riktig ved valg av ordfører og varaordfører.
– Da gjør vi det sånn at jeg stemmer FrP der. Dere andre stemmer på eget parti. Til familie- og oppvekstkomiteen må Høyre, KrF og Sp avgi stemmer til FrP, instruerer Fosso.
– Skriv opp på et ark hvordan dere skal stemme. Det er lurt å ha det foran seg, råder KrFs Aud Brekke.
– Ja, nå må vi ikke dumme oss ut, altså, så vi mister noen stemmer, sier Fosso.
Representantene tar en prøveavstemning. Alle har lært leksa.
De går opp i kommunestyresalen igjen hvor folk har begynt å sige på. Pressen rigger seg til. Både Varden, Telemarksavisa og Kragerø Blad er på plass. Lokalradioens representant benker seg ved knottene, og en kameramann fra lokal-TV har begynt å filme.
Fosso tar mobilen og går på gangen. – Jeg må bare ha en siste peptalk med min mann, sier hun. Kalseth må ha en siste peptalk med seg selv og går på røykerommet.

Møtet er satt
Det er seks saker på programmet denne kvelden. Først velges formannskapet. Og fra formannskapets medlemmer velges ordføreren. Kari Fosso får 20 stemmer, og Aps mann, Gotfred Nilsen, får 15. Så velges varaordfører. Det blir KrFs Christian Wiik.
Da er tid for sceneskifte. Klubbe og kjede skifter eier. Gammelordføreren stiller seg bakerst i lokalet med farrisflaska under armen. Han er alvorlig, men holder maska når han får ros og takk for innsatsen. Partiets nye førstemann trer fram med blomster.
– De er fra partiet. Gi dem til kona, som takk for at vi fikk bruke deg så lenge, sier Nilsen.
Gammelordføreren får trampeklapp, før han går rett på røykerommet for å ta seg inn.
I salen begynner behandling av sak fire, mens Kalseth strekker ut på røykerommet. Så tar han på seg frakken.
– Nå skal jeg hjem til ho mor, sier han, før han forsvinner ned trappa.
Flere artikler om

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.