Klar for store utfordringer

Administrasjon. Tone Sofie Aglen (33), startet som rådmann i Moskenes 3. januar.

– Hvorfor vil du være rådmann?

– Jeg vil jobbe i offentlig sektor og med kommune. Etter 12 år som politiker, var det nødvendig å gjøre noe annet. Flere hadde hatt godt av det en periode. Det glødende engasjementet kan bli til rutine.   

– Har du lagt politikken på hylla for godt?

– Et politisk dyr som meg vil ikke utelukke politikk i framtida, men nå er jeg veldig forsynt og komfortabel med valget.

– Langt fra alle rådmenn har en blogg. Er det noen forskjell på å blogge som rådmann og politiker?

– Jeg har ikke oppdatert bloggen siden jeg var politiker. Rollen er litt annerledes nå, men det kan hende jeg kan blogge som rådmann også. Overskudd for blogging har imidlertid vært begrenset foreløpig. 

– Så du er travlere som rådmann?

– Det er enormt mye å ta tak i. Oppgavene er de samme her som i Trondheim med tusener av ansatte, med jurister og økonomer. Vi er en håndfull mennesker som skal ivareta basisoppgavene, pluss et mylder av rapportering. Det er stor gjennomtrekk i lederstillinger, budsjettet for 2011 er ikke klart, og regnskapet er ikke ajourført siden i høst. Som for mange andre kommuner, handler det framover om å effektivisere driften.

– Hvorfor valgte du å flytte til Moskenes?

– Jeg ønsket å flytte tilbake til Utkant-Norge. Jeg kommer fra kystkultur i Nærøy og har drømt om å flytte til Nord-Norge.

– Du tvitret nettopp om statsministeren: «Denne uka har gitt meg økt respekt for Jens Stoltenberg og det føles ganske bra», skrev du. Utdyp!

– Det var Maria Amelie-saken. Han har ikke latt seg forlede av mediene, men vært stringent i sin argumentasjon. 

– Hvordan vil du karakterisere deg selv som leder?

– Jeg har vært leder som politiker, men ikke på samme vis. Jeg er fersk. Jeg vil gi tillit og se medarbeiderne. Jeg er omtenksom, ikke autoritær.

– Da du sa nei til gjenvalg, sa du at politikk er en veldig ensom jobb. Kollegene dine er konkurrentene dine, det gjør noe med arbeidshverdagen. Er ikke det ensomt å være rådmann også?

– Jo, men jeg er opptatt av at jeg ikke skal være alene på toppen, det gjelder å få etablert samme-båt-tenkning.

– Hvorfor ba du om anonymitet da du søkte rådmannsjobben?

– Jeg opplevde det som belastende med tanke på den jobben jeg hadde, å komme på en offentlig søkerliste. Jeg skjønner ønsket om åpenhet, men ser at det er en betydelig ulempe for offentlig sektor, som får redusert tilfang av gode søkere.

– Hva gjør du på fritida?

– Leser bøker, hører på musikk, trener, er opptatt av interiør og er glad i å skrive.

– Hvilken bok vil du anbefale?

– Nå har jeg kost meg med Agnar Mykles «Lasso rundt fru Luna», der hovedpersonen, som meg, fikk jobb i en liten kommune nordpå.

– Hvem vil du invitere på en middag for to?

– Mick Jagger og David Bowie er de to mennene i mitt liv. 

Flere artikler om

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.