Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.
Kommentar
Kommentarer gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Kommunalt meningspoliti

SV har lansert sin integreringspakke. Innholdet er ikke så ulikt noe jeg har hørt før, men da fra et annet politisk hold.

Hvorfor er det bare folk med vanskelige navn som skal få meningspolitiet på døra?

SV vil at kommunene skal etablere en oppsøkende tjeneste som går rundt og banker på dørene til innvandrerfamilier. De skal fortelle kvinnene at de må sende ungene sine i barnehage og SFO og selv melde seg på norskkurs og arbeidsmarkedstiltak. For å lokke dem ut av isolasjonen hjemme, skal de tilbys høyere sosialstønad og gratis halvdagsplass i barnehage og SFO, foreslår SV, som også vil gjøre forsøk med obligatorisk heldagsskole i noen kommuner.

Tidligere har Carl I. Hagen tatt til orde for at kommunene skal kontrollere at innvandrerfamilier snakker norsk hjemme, og stille krav om samfunnsdeltakelse for å få sosialhjelp.

Tradisjonelt har SV stått på motsatt side i debatten om innvandring og integrering. At deres forslag nå kan forveksles med Hagens, bekymrer ikke barne-, likestillings- og integreringsminister Audun Lysbakken.

- Vi har mye større autoritet enn Frp i integreringsspørsmål, siden vi i utgangspunktet er glade for at innvandrerne er her, sier han til Dagbladet.

Derfor tillater han seg da også å gi kommunens dørbankere enda en oppgave: De skal hindre at innbyggere med fremmedkulturell bakgrunn har atferd og holdninger som bryter med norske kjerneverdier.

- Vi må sørge for at de aksepterer ulike klesstiler, at de aksepterer homofili og for all del at de ikke aksepterer tvangsekteskap, sier Lysbakken til Dagbladet.

I likhet med Lysbakken mener også jeg at det er viktig og nødvendig å bekjempe tvangsekteskap og diskriminering på grunnlag av seksuell legning. Å trakassere jenter som går i miniskjørt, synes jeg også er like forkastelig som å trakassere kvinner i burka.

Kriminelle handlinger er det politiets oppgave å ta seg av. Men selvsagt har kommunene en viktig jobb å gjøre når det gjelder å fremme grunnleggende verdier som det norske demokratiet bygger på. Respekt, toleranse og åpenhet må være grunnpillarer i alle sammenhenger, blant annet i skolen og introduksjonsprogrammet for flyktninger og innvandrere.

Etter 22. juli har vi sett etniske og ikke-etniske nordmenn, uavhengig av religion, reise seg opp sammen for å slå ring om disse verdiene. Det betyr ikke at integreringen er fullført og problemene løst. Men SVs forslag om kommunalt meningspoliti er basert på en gruppetenkning jeg håpet vi nå var ferdig med.

For hvorfor er det bare folk med vanskelige navn som skal få meningspolitiet på døra?  Hvem skal banke på hos den etniske nordmannen som fortsatt mener kvinnens plass er ved kjøkkenbenken og at homofili er en sykdom? Og hvem skal bestemme hva som er politisk korrekt i Norge i 2011?

Den jobben må gjerne SV forsøke seg på nå i valgkampen. For vi har heldigvis demokrati.

Les tilsvar fra Audun Lysbakken (SV) her