– Nord-Norge står nå overfor den samme utfordringen som tidligere når noen vil inn og utnytte naturressursene og skape industriell virksomhet, sier LO-leder Roar Flåthen. Arkivfoto
– Nord-Norge står nå overfor den samme utfordringen som tidligere når noen vil inn og utnytte naturressursene og skape industriell virksomhet, sier LO-leder Roar Flåthen. Arkivfoto
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Må utdanne nordlendinger i oljefag

Kvalifisert arbeidskraft kan bli mangelvare når oljeindustrien flytter nordover. Dermed kan det bli andre enn folk i landsdelen som besetter nye arbeidsplasser.

Med dette som bakteppe møttes samarbeidsorganet mellom Oljeindustriens landsforening, LO, Norges Rederiforbund og Norsk Industri til rådsmøte i KonKraft i Tromsø tirsdag.

De tunge organisasjonene tar til orde for en kompetansedugnad mellom det offentlige og næringslivet i Nord-Norge. Ett av de kritiske punktene er tilgangen på lærlingplasser i en landsdel som topper statistikken for frafall i videregående skole.

Forhindre frafall

– Vårt ansvar er å sørge for at det blir flere lærlingplasser, og at bedriftene som skal ta inn lærlinger blir bedre slik at vi forhindrer det store frafallet i videregående opplæring, sier OLF-leder Gro Brækken.

Hun viser til at oljenæringens inntog i Nord-Norge ikke er et fjernt framtidsbilde, men noe som skjer her og nå. Petroleumsindustrien i Nord-Norge omsatte i fjor for 3,6 milliarder kroner. De siste åtte årene har omsetningsøkningen i Nordland vært på formidable 600 prosent, i Troms på 86 prosent og 147 prosent i Finnmark.

Attraktive samfunn

LO-leder Roar Flåthen mener det er viktig å sørge for å skape attraktive lokalsamfunn som ungdommen vil bo i og utvikle. Han peker på Hammerfest og Harstad som eksempler.

– Nord-Norge står nå overfor den samme utfordringen som tidligere når noen vil inn og utnytte naturressursene og skape industriell virksomhet. Det gjelder å ha kompetanse og arbeidskraft som er tilpasset denne utviklingen. Da er det viktig å ha utdanningsinstitusjoner og et næringsliv som kan utdanne fagarbeidere, og at vi greier å motivere ungdommen til å satse på de retningene som også vil gi arbeid og utvikling, sier LO-leder Roar Flåthen.

Samarbeid

I uttalelsen fra rådsmøtet i Tromsø ser KonKraft med bekymring på det store frafallet i videregående skole. Svaret må være å bygge ut og styrke yrkesfaglæren.

– Utstyrsparken og materiellet innen de yrkesfaglige skolene må oppgraderes. Det er det offentliges ansvar, men det må loses i et samarbeid mellom skoler og virksomheter med relevant utstyr, heter det i uttalelsen fra KonKraft.

Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri understreket at det å skape langvarige ringvirkninger i nord er et like viktig aspekt for oljeindustrien som å få opp olje- og gassressursene til beste for landet.

– Da er det viktig at vi ser på hvordan landsdelen i samarbeid med næringslivet og de akademiske miljøene kan sørge for at vi kan utdanne den kompetansebasen vi trenger basert på befolkningen i nord, sier Lier-Hansen.

(©NTB)